Σήμερα η απεργία στον Τύπο και τα ΜΜΕ

Πλατύ κάλεσμα σε αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις. Στις 12 μ., η συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου

Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008

Από προηγούμενη κινητοποίηση στον κλάδο
Από τις 5 σήμερα τα χαράματα και μέχρι αύριο την ίδια ώρα, οι εργάτες και υπάλληλοι στον Τύπο και το Χαρτί κατεβαίνουν σε απεργία, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Αιχμή της κινητοποίησης αποτελεί η σημερινή ολοκλήρωση της αντιδραστικής ενοποίησης των Ταμείων, με την οποία εξισώνονται προς τα κάτω τα δικαιώματα και οι παροχές για χιλιάδες ασφαλισμένους. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 12 μ. στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη βάση του 3655/08 (νόμος Πετραλιά), το δήθεν Ταμείου Τύπου ΕΤΑΠ - ΜΜΕ που δημιουργείται από τις ενοποιήσεις των Ταμείων του κλάδου αφαιρεί το 10% των αποθεματικών και επιβάλλει χαράτσι 20% συμμετοχή στον κλάδο υγείας για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους (ΤΑΤΤΑ - ΤΑΥΣΙΤ - ΤΣΕΥΠ).

Με το πλαίσιό της, η ταξική Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου προβάλλει την αναγκαιότητα η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση να βρει αποφασιστική, πολύμορφη συνέχεια. Να αποκτήσει χαρακτηριστικά συνολικής σύγκρουσης με την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την αντιστοίχιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους με τις σύγχρονες ανάγκες. Να ακυρωθούν οι ελιγμοί των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που διευκολύνουν τα σχέδια για παραπέρα ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προβάλλοντας το αίτημα να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νόμου Πετραλιά.

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου έχει ακόμα αποφασίσει την κήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, σε συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, με αιχμή το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα ΒΑΕ. Αποφασίστηκε ακόμα η πραγματοποίηση περιοδειών και συσκέψεων με τα σωματεία του κλάδου σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων.

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν, με αποφάσεις των Ενώσεών τους, όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Σήμερα απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία (πλην ΙΚΑ), στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.