Ο Χριστόδ. Μπανίκας στο ΦΟ Νέου Ηρακλείου
Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008

Παλιότερο μπαράζ για το Πρωτάθλημα Ελλάδας ανάμεσα στον GM Χριστόδουλο Μπάνίκα (δεξιά) και τον Στέλιο Χαλκιά
Αξιόλογη μεταγραφή εξασφάλισε (τουλάχιστον για δυο χρόνια), ο Φιλαθλητικός Ομιλος Νέου Ηρακλείου αποκτώντας από την 1.1.2009 τον πολυπρωταθλητή Ελλάδας και GM Χριστόδουλο Μπανίκα. Ο ισχυρός Θεσσαλονικιός θα διαμένει πλέον στην Αθήνα και θα ασχοληθεί παράλληλα και με την προπόνηση των σκακιστών και σκακιστριών της ομάδας του Ν. Ηρακλείου.

* Στο 4ο Ατομικό Πρωτάθλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στο Λίβερπουλ, έμειναν πίσω κορυφαίοι γκραντ - μάστερς, όπως οι Μπακρό, Σορτ, Ανταμς, Χόγουελ και προηγήθηκε ο 24χρονος Ολλανδός GM Γιαν Βέρλε (2591) κατακτώντας το Πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ενωσης 2008 με 8 βαθμούς σε 10 αγώνες. Δεύτερος με 7,5 β. ο Τσέχος GM Λαζνίτσκα (2601) και ακολούθησαν 10 GM από 7 βαθμούς: Ανταμς (Αγγλία 2735), Νταβίντ (Λουξ.), Λαγκράβ (Γαλλία), Μέγερ (Γερμ.), Λ' Αμί (Ολλ.), Μπακρό (Γαλλ.), Σορτ (Αγγλ.), Μπεργκ (Σουηδ.), Σούλσκις (Λιθουανία).

Η σκακίστρια της Εθνικής μας Ομάδας Ελενα Ντέμπο - Λογοθέτη κατετάγη 2η γυναίκα μετά την Αραχάμια (Σκοτία) με 6 β., ενώ με 6 βαθμούς ήταν και ο Ελληνας GM Βασίλης Κοτρωνιάς.

* Πρωταθλήτρια Κόσμου στο Ατομικό Γυναικών που έγινε πρόσφατα στο Νάλτσικ της Ρωσίας, αναδείχτηκε η ισχυρή και έμπειρη σε συμμετοχές Ρωσίδα Κατ. Κόστενιουκ, νικώντας στον τελικό την 14χρονη ταλαντούχα Κινέζα Χόου Γιφάν με 2,5-1,5.