ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Συρρικνώνει δάση και δασικές εκτάσεις

Τριπλή επίθεση σε βάρος των δημόσιων δασικών εκτάσεων και σε όφελος των καταπατητών

Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008

Οπως έχει αναδείξει ο «Ρ» με προηγούμενα δημοσιεύματα, η δημόσια δασική περιουσία, με αφορμή και την κατάρτιση του Κτηματολογίου, βρίσκεται στο έλεος των καταπατητών και διεκδικητών. Εχει εκφραστεί ο φόβος δασολόγων ότι το δημόσιο δε θα προλάβει να εξασφαλίσει τα στοιχεία για να υποβάλει δηλώσεις, αφού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η σύνταξη δασικών χαρτών.

Επιπλέον, με την εκτέλεση των νέων προγραμμάτων σύνταξης του Κτηματολογίου όχι μόνο δεν αναιρείται τίποτα απ' όσα διαπιστώθηκε κατά τις πρώτες κτηματογραφήσεις ότι έβλαπταν το δημόσιο συμφέρον, αλλά, αντίθετα, μέσα από ρυθμίσεις και δηλώσεις διαφαίνεται ακόμα μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τα δάση, τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ότι οι αξιώσεις του δημοσίου δε στηρίζονται σε σαφείς και έγκυρους τίτλους, αλλά σε απαρχαιωμένες διατάξεις!

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος σήμερα

Ολα δείχνουν ότι σήμερα ο κίνδυνος για τη δημόσια δασική περιουσία είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού εξελίσσεται η εξής τριπλή επίθεση κατά των δασών:

1. Μέχρι το 2003 θεωρούνταν δασική μια έκταση, αν η εδαφοκάλυψη ήταν μέχρι 15% με δασική βλάστηση. Με το δασοκτόνο νόμο 3208/2003 έγινε 25% η έκταση που έπρεπε να καλύπτεται με δασικά είδη για να θεωρείται δάσος. Επίσης, όποια έκταση είναι κάτω από 3 στρέμματα δε θεωρείται δασική, ακόμη κι αν είναι τέτοια. Αρα και σε αυτές τις εκτάσεις το δημόσιο χάνει τα δικαιώματά του. Να σημειωθεί εδώ ότι η συνταγματικότητα του παραπάνω νόμου εκκρεμεί να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, οι προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισε, όσο και της ΝΔ που τον εφαρμόζει, κάθε άλλο παρά υπέρ της προστασίας των δασών αποδείχνονται.

Διαρκώς μειώνονται με τους δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι εκτάσεις που θεωρούνται δασικές και δάση
2. Η Οριοθέτηση των Δασών, έργο που εντάσσεται στο Γ΄ ΚΠΣ, προβλέπει την οριοθέτηση όλων των δασών της Ελλάδας με ανεκτό σφάλμα 30%. «Δηλαδή, αν είναι 80 εκατ. στρέμματα όλες οι δασικές εκτάσεις της Ελλάδας, μπορεί να πέσουμε έξω κατά 25 εκατ. στρέμματα!», σημειώνει στον «Ρ» ο Βασίλης Πετρέλης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, η οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων θα γίνεται με μονοσκοπική φωτοερμηνεία χωρίς επαλήθευση επί του εδάφους, δηλαδή με μη επιστημονικά κριτήρια.

Διαφαίνεται η πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ να παρουσιαστεί αυτή η οριοθέτηση ως Δασολόγιο, ή βάση για τη σύνταξη δασικών χαρτών, κάτι που θα μείωνε κι άλλο τις εκτάσεις που θα καταγραφούν στους δασικούς χάρτες ως δάση, δασικές και χορτολιβαδικές. Οπως μας λέει ο Σταύρος Τσιλίκουνας, δασολόγος στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών, «αυτή η καθ' όλα αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία από την ΕΕ, ώστε να απορριφθεί η πρόταση της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών να χρηματοδοτηθεί η σύνταξη δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα από το Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ)».

3. Υπάρχει εκφρασμένος προβληματισμός του ίδιου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αν πρέπει να χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960 για τη σύνταξη δασικών χαρτών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να φέρει μια ρύθμιση που να χαρίζει στους καταπατητές δημόσια δάση και για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Θυμίζουμε ότι ανάλογη ρύθμιση ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2003 για τις εντός σχεδίου δασικές εκτάσεις, που στο μεταξύ είχαν τσιμεντοποιηθεί από τους καταπατητές...