Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Νοθεία, κολεγιές και «τούμπες»
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Η νοθεία που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στις εκλογές του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας και Πλεκτικής Β. Ελλάδας, με την παράταξη του ΣΥΝ να πρωτοστατεί, με στόχο τη διατήρηση των πλαστών συσχετισμών, είναι η κορυφή του παγόβουνου της στρατηγικής στο συνδικαλιστικό κίνημα, που θέλει τα συνδικάτα εκφυλισμένα και τους εργαζόμενους έρμαια της εργοδοσίας και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι το αναγκαίο σκαλοπάτι στη διαμόρφωση συσχετισμών τέτοιων που θα επιτρέπουν στην εργοδοσία να απολαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς μικρότερες του ενός ευρώ στη διετία, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, χρυσοφόρες ιδιωτικοποιήσεις, αμύθητα κέρδη από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Το παράδειγμα του Συνδικάτου της Θεσσαλονίκης είναι αποκαλυπτικό. Ο βίος και η πολιτεία του έχει καταγραφεί στη συνείδηση των εργαζόμενων με συγκεκριμένα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν δημόσια από το ΠΑΜΕ:

Τους δεσμεύει η στρατηγική των κομμάτων τους

Αυτή είναι ενδεικτικά μόνο η «δράση» του Συνδικάτου όπου πλειοψηφεί ο ΣΥΝ. Στο όνομα του «εφικτού», που μόνο την εργοδοσία συμφέρει, τα στελέχη του ΣΥΝ και της ΠΑΣΚΕ κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εθίσουν τους εργαζόμενους στη λογική υποταγής στα συμφέροντα του εργοδότη. Κλείνουν σε όλες τις πτώσεις τα «αγωνιστικά» τροπάρια ενάντια στη μετανάστευση των επιχειρήσεων, έχοντας ψηφίσει τα κόμματά τους τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που απελευθέρωσε την κίνηση των κεφαλαίων, την εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε μέρη όπου η εργασιακή εκμετάλλευση αποφέρει (έστω και μεσοπρόθεσμα) το μεγαλύτερο κέρδος.

Αυτή είναι η στρατηγική που δεσμεύει τις δυνάμεις της συναίνεσης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι η στρατηγική των κομμάτων που υπηρετούν αυτοί που κόπτονται για ένα «ακομμάτιστο» δήθεν συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτοί που θέλουν τους εργαζόμενους στρατευμένους στη διάσωση και συντήρηση ενός συστήματος που στη βάση του έχει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτοί που προσκυνούν την ανταγωνιστικότητα και την πολιτική της ΕΕ επειδή ακριβώς τα κόμματά τους κάνουν το ίδιο. Αυτό είναι που καθορίζει τη δράση τους, την τακτική τους. Γι' αυτό και δεν μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Επειδή ακριβώς η στρατηγική τους είναι εχθρική με τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η νοθεία. Αλλοιωμένα μητρώα, απαγόρευση στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ να δουν τα μητρώα - έγγραφα του σωματείου τους, καμένα μητρώα και δημιουργία νέων χωρίς κανένα έλεγχο, μαζικές διαγραφές μελών του σωματείου και εγγραφές πολλών μελών χωρίς ενημερώσεις, εν κρυπτώ εκλογές με δικαστικό αντιπρόσωπο που έχει καταγγελθεί επανειλημμένα με βαρβάτες παρανομίες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κλήση της αστυνομίας για να αποτρέψει τον έλεγχο της νόθας διαδικασίας από το ΠΑΜΕ, είναι μερικά μόνο απ' όσα κατέγραψε και κατήγγειλε το ΠΑΜΕ σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές.

Οπορτουνισμός με πατέντα

Ολα τα παραπάνω είναι ένα «μεμονωμένο περιστατικό»; Σε καμιά περίπτωση. Αρκεί μια αναδρομή στην πρόσφατη ειδησεογραφία για να αποκαλύψει τους οπορτουνιστές και τη στρατηγική τους.

Ενωμένοι στο αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική τους, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν σε συνδικαλιστικό (και όχι μόνο) επίπεδο. Γι' αυτό και η αλληλοστήριξή τους, με ξεκάθαρο στόχο το ΠΑΜΕ, παίρνει εκτός όλων των άλλων και τη μορφή της εκλογικής συνεργασίας. Εχουμε και λέμε:

Αλλαγή των συσχετισμών παντού!

Στο αντιπάλεμα της στρατηγικής που εκπροσωπεί στο εργατικό κίνημα ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει ιδιαίτερη, ξεχωριστή σημασία η κατανόηση του ρόλου που παίζουν στη διαμόρφωση των συσχετισμών οι εκλογές στα πρωτοβάθμια συνδικάτα, στα κλαδικά, αλλά και γενικότερα, σε κάθε συνδικαλιστική βαθμίδα. Η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η ήττα και στις εκλογές της γραμμής που προωθούν οι δυνάμεις της συναίνεσης, είναι όροι αναγκαίοι για το δυνάμωμα και τη ριζοσπαστικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την απόσπαση ουσιαστικών κατακτήσεων, το αντιπάλεμα της πολιτικής που εχθρεύεται τα εργατικά συμφέροντα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ