ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Με νέα δυναμική και μαχητικό κλίμα για την επιτυχία της εξόρμησης
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008

Την προηγούμενη Κυριακή ολόκληρο το Κόμμα, οι Κομματικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν ένα πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους με την πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» που δημοσίευε τις Θέσεις του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο. Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης υπερκάλυψε το πλάνο της, που ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Η διακίνηση του «Ρ» συνολικά στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τα 8.000 φύλλα. «Την επόμενη Κυριακή που θα δημοσιευτεί το κείμενο για το Σοσιαλισμό, πατώντας στην υποδομή που δημιουργήσαμε, διαμορφώνουμε σχέδιο, ξεπερνώντας τους όποιους υποκειμενισμούς μας, με στόχο αυτή τη φορά να ξεπεράσουμε συνολικά τα 10.000 φύλλα. Ηδη οι κλαδικές οργανώσεις έχουν διπλασιάσει τα πλάνα τους σε σχέση με την πανεξόρμηση της προηγούμενης Κυριακής», μας είπε στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε με τον «Ρ» ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ. Ολόκληρη η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:

-- Ποια είναι η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της εξόρμησης με τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 18ο Συνέδριο από την Κομματική Οργάνωση της Θεσσαλονίκης;

-- Το πολιτικό άνοιγμα της ΚΟΘ με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στα πλαίσια της κυριακάτικης εξόρμησης του «Ρ» ήταν δυναμικό. Υπερκαλύψαμε το πλάνο μας και μαζί με τα φύλλα που διακινήθηκαν από τα διάφορα σημεία πώλησης ξεπεράσαμε τα 8.000 φύλλα, αριθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Φορείς της προσπάθειάς μας ήταν οι κομματικές δυνάμεις, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός φίλων, οπαδών και συνεργαζόμενων. Οι κλαδικές οργανώσεις υπερκάλυψαν τα πλάνα τους, συνεχίζοντας την εξόρμηση και τις επόμενες μέρες στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, στις σχολές κ.α.

Οι δυνατότητες της Οργάνωσης και οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε να φτάσουμε σε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους. Ετσι, την επόμενη Κυριακή που θα δημοσιευτεί το κείμενο για το Σοσιαλισμό, πατώντας στην υποδομή που δημιουργήσαμε, διαμορφώνουμε σχέδιο, ξεπερνώντας τους όποιους υποκειμενισμούς μας, με στόχο αυτή τη φορά να ξεπεράσουμε συνολικά τα 10.000 φύλλα. Ηδη οι κλαδικές οργανώσεις έχουν διπλασιάσει τα πλάνα τους σε σχέση με την πανεξόρμηση της προηγούμενης Κυριακής.

-- Ποια ήταν η ανταπόκριση του λαού της πόλης και της υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης;

-- Η απήχηση που συνάντησαν οι Θέσεις του Κόμματος ανάμεσα στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους είναι σημαντική. Ιδιαίτερα σε χώρους που το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια καλή ιδεολογική παρέμβαση, συμβάλαμε και στηρίξαμε την ανάπτυξη αγώνων, πήραμε πρωτοβουλίες για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος κλπ. Υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους, ήθελαν να μάθουν, να ακούσουν για τις Θέσεις, τι λέει το ΚΚΕ για τα βάσανα που βιώνουν οι ίδιοι.

Υπάρχει διέξοδος για αντιμετώπιση των προβλημάτων

-- Ποιο ήταν, ειδικότερα, το περιεχόμενο της πολιτικής επικοινωνίας της Οργάνωσης με το λαό και τη νεολαία του νομού με βάση και τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 18ο Συνέδριο;

-- Αυτό που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε μέσα από την πρώτη συζήτηση που είχαμε με τους εργαζόμενους στα πλαίσια της εξόρμησης ήταν ότι η επιτυχία του Συνεδρίου μας θα εξαρτηθεί και από τη δική τους ουσιαστική συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο. Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ τους αφορά καθώς στο κέντρο της προσοχής του είναι οι πραγματικές ανάγκες τους και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ικανοποιηθούν.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε, παραπέρα, ως ΚΟΘ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να μπολιαστούν οι Θέσεις του Συνεδρίου με την εμπειρία και τις αγωνίες που ζουν καθημερινά τα λαϊκά στρώματα. Η εργατική τάξη, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα έχουν συγκεντρώσει αρκετή πείρα. Ζουν ήδη τη βαρβαρότητα στο πετσί τους, όπως εκφράζεται μέσα από τη φτώχεια, την ανεργία, το χτύπημα βασικών - θεμελιακών κατακτήσεων. Η επίθεση θα ενταθεί. Η καπιταλιστική κρίση θα φορτώσει νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Το βασικό που πρέπει να χαρακτηρίζει τη δουλειά μας είναι να δείξουμε στους εργαζόμενους ότι απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνουν η απάντηση είναι η ένταση των ταξικών αγώνων με στόχους πάλης και αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες. Οτι η δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού Μετώπου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού.

Αντίθετα, οι παροχές διαχείρισης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν λύση. Στόχο έχουν να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες στα λαϊκά στρώματα, να συγκαλύψουν ότι η πολιτική τους έχει ως άξονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ούτε, βεβαίως, αποτελούν λύσεις οι καιροσκοπικές, ξεθαμμένες από το μπαούλο της σοσιαλδημοκρατίας, προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

-- Ειδικότερα για την Οργάνωση, ποια είναι τα θετικά στοιχεία που αναδείχτηκαν από την εξόρμηση της περασμένης Κυριακής, στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στο αμέσως επόμενο πολιτικό άνοιγμα της Οργάνωσης με τις Θέσεις για το Σοσιαλισμό;

-- Είναι η αποφασιστικότητα που έδειξαν τα κομματικά μέλη, τα μέλη της ΚΝΕ, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι φίλων και οπαδών για την επιτυχία της εξόρμησης. Η απήχηση που συνάντησαν οι Θέσεις στα λαϊκά στρώματα, καθώς και το κλίμα μάχης και προοπτικής που δημιουργήθηκε στην Οργάνωση αποτελούν το εφαλτήριο για ένα ουσιαστικό άνοιγμα της Οργάνωσης, σχεδιασμένο σε όλους τους κρίκους της ΚΟΘ.

Στόχος μας η ισχυροποίηση του Κόμματος

-- Τι στόχους βάζει, λοιπόν, η ΚΟΘ, πολιτικούς - οργανωτικούς, μπροστά στην επόμενη φάση δουλειάς με τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 18ο Συνέδριο;

-- Αντικειμενικά, η οργάνωση της προσυνεδριακής δουλειάς εξελίσσεται σε μια περίοδο που έχουμε μπροστά μας πολλά μέτωπα. Ζητούμενο είναι ο δημιουργικός συνδυασμός της εσωκομματικής δουλειάς με την έντονη ιδεολογική, πολιτική και μαζική παρέμβαση που μπορούμε και πρέπει να αναπτύξουμε. Εχουν ήδη προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε συνοικίες και κλάδους, με στόχο το άνοιγμα σε φίλους και οπαδούς, αλλά και σε λαϊκές δυνάμεις έξω από την επιρροή του Κόμματος.

Ενα από τα θέματα που θα εξετάσει το 18ο Συνέδριο είναι πώς το ΚΚΕ, όλες οι Οργανώσεις του θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα με τα μονοπώλια και το δικομματισμό. Στόχος μας είναι η ισχυροποίηση της ΚΟΘ και της ΚΝΕ, η συσπείρωση νέων δυνάμεων, η αλλαγή συσχετισμών από τα κάτω σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η οργάνωση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών με όλες τις μορφές.

ΚΚΕ ισχυρό, βεβαίως, σημαίνει και ανανέωση των γραμμών του Κόμματος και της ΚΝΕ με νέο αίμα, ανάπτυξη της κομματικής οικοδόμησης. Στις αρχές της χρονιάς καθορίσαμε ετήσιο πλάνο, υπάρχει σχέδιο δράσης και οικοδόμησης στα μεγάλα εργοστάσια και βασικούς κλάδους.

Επιδίωξή μας είναι να σηματοδοτήσουμε στο 18ο Συνέδριο και στα πλαίσια των 90 χρόνων μια σαφή ανοδική πορεία. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια από την πλευρά μας για καθολική στράτευση και ανέβασμα της απαιτητικότητας των κομματικών δυνάμεων.


Μ. Π.