ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Διαδήλωσαν για άσυλο, ενάντια στην καταστολή
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2008

Με τις γυναίκες και τα παιδιά τους διαδήλωσαν το Σάββατο εκατοντάδες Αφγανοί στο κέντρο της Αθήνας
Για άσυλο, για τα δικαιώματά τους και ενάντια στην κρατική βία και καταστολή διαδήλωσαν το Σάββατο το μεσημέρι Αφγανοί πρόσφυγες, που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Μετά και το τελευταίο κρούσμα ενάντια στον Αφγανό, που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, όπου 5 αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν άγρια αφού τον συνέλαβαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι βγήκαν στο κέντρο της Αθήνας, κοινοποιώντας τα αιτήματά τους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα τα κρούσματα βίας κατά των μεταναστών έχουν «πυκνώσει» πολύ, ενώ όπως μας λένε Αφγανοί μετανάστες, οι ξυλοδαρμοί, οι συλλήψεις και η τρομοκρατία έχουν γίνει στοιχείο της καθημερινότητάς τους. Ετσι, το Σάββατο συγκεντρώθηκαν από διάφορα μέρη της Αθήνας στην Ομόνοια Αφγανοί με τις οικογένειές τους και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ, κρατώντας πικέτες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα για ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, για κατάργηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου και έξω το ΝΑΤΟ απ' το Αφγανιστάν.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, καταδίκασαν τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που τους έδιωξε από τον τόπο τους, αλλά και τη βία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τόνισαν ότι οι μετανάστες έχουν τον ίδιο αντίπαλο με τους Ελληνες εργαζόμενους και μαζί πρέπει να αγωνιστούν οργανωμένα για τα δικαιώματά τους.

Ασυλο με το σταγονόμετρο

Το 2007 από τις 20.692 αιτήσεις για άσυλο που εξετάστηκαν σε Α΄βάθμια διαδικασία δόθηκε αναγνώριση προσφυγικού καθεστώτος σε 8 άτομα (0,04%) και από τις 6.448 περιπτώσεις που εξετάστηκαν σε Β΄βάθμια διαδικασία σε 132 άτομα (2,05%). Συνολικά το προσφυγικό καθεστώς πήραν μόλις 140 άτομα! Το ανθρωπιστικό καθεστώς (σ.σ. πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο) αναγνωρίστηκε σε 23 άτομα (0,35%). Οι απορριπτικές αποφάσεις έφτασαν τις 26.228.

Μέχρι τον Ιούνη του 2008 από τις 8.387 περιπτώσεις που εξετάστηκαν (Α΄βάθμια) απορρίφθηκαν όλες. Προσφυγικό καθεστώς έχει αναγνωριστεί σε 61 άτομα, από τις 2.886 περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί σε Β΄βάθμια διαδικασία (2,11%).