«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM»
Ας ερχόσουν για λίγο
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Σουγιούλ αύριο στον «902 Αριστερά στα FM»

Στα μεγάλα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ, 50 χρόνια μετά το θάνατό του θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης αύριο Κυριακή 11 με 1 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο Μιχάλης Σουγιούλ, μαζί με τον Αττίκ και τον Χαιρόπουλο, κατατάσσονται στην πρώτη τριάδα του «ελαφρού» μας τραγουδιού, έχοντας δύο διαφορές μαζί τους. Η πρώτη είναι ότι ο Σουγιούλ έγραφε μόνο μουσική, αντίθετα με τους Αττίκ και Χαιρόπουλο που έγραφαν και τους στίχους. Το δεύτερο είναι ότι ο Σουγιούλ είναι πιο τραγουδισμένος από τους άλλους δύο.

Η μελωδία ενός τουλάχιστον τραγουδιού του Σουγιούλ, επίσης, σημάδεψε την εποχή του ελληνοϊταλικού πολέμου, ενώ, αργότερα, με το «Τραμ το τελευταίο» άνοιξε τον δρόμο στα «αρχοντορεμπέτικα», κάτω από τις μελωδίες των οποίων κρύβονταν οι οξύτατες κοινωνικές αντιφάσεις της εποχής του τέλους του Εμφυλίου.

Ο γεννημένος στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, Μιχάλης Σουγιουλ(τζόγλου) ήταν αυτοδίδακτος πιανίστας και σημείωσε την πρώτη του επιτυχία με το «Κάτι με τραβά κοντά σου», που ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο το 1935.

Η «Ζεχρά» του θα γίνει «Παιδιά της Ελλάδος» στον Πόλεμο του '40, ενώ το 1948 θα είναι το έτος - σταθμός με τα «Ας ερχόσουν για λίγο» και «Το Τραμ το τελευταίο».

Ο συνθέτης δεκάδων φωτεινών τραγουδιών «έφυγε» στις 16 Οκτώβρη 1958, χωρίς να προλάβει να χαρεί το γεγονός ότι ορισμένα από τα τραγούδια που υπέγραψε με τις μελωδίες του, τραγουδιούνται και τώρα στις παρέες...