ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΚΑ 2009
Συντάξεις πείνας και υποχρηματοδότηση

Μόλις 4% οι αυξήσεις για το 2009. Ενα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα έχουν μέση σύνταξη μόλις 605,6 ευρώ. Στο 17% η συμμετοχή του κράτους στα συνολικά έσοδα του Ταμείου

Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008

Motion Team

Χιλιάδες συνταξιούχοι είναι καταδικασμένοι να ζουν με ψίχουλα, εξαιτίας της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
H υποχρηματοδότηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας, οι χαμηλές συντάξεις και η αύξηση των δαπανών για τα φάρμακα σε όφελος των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών χαρακτηρίζουν και για το 2009 τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ. Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, τον οποίο συζητά σήμερα η Διοίκηση του Ταμείου, ο περιορισμός της κρατικής επιχορήγησης στο 1% του ΑΕΠ (2,6 δισ. ευρώ) χωρίς να καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ για τον κλάδο της ασθένειας και η μεταφορά των πλεονασμάτων του κλάδου σύνταξης για την κάλυψη του υπέρογκου ελλείμματος στον κλάδο ασθένειας, οδηγεί ουσιαστικά το ΙΚΑ στην οικονομική μιζέρια και στην αδυναμία δημιουργίας αποθεματικών.

Βέβαια, ο ισοσκελισμένος αυτός προϋπολογισμός (μόλις 23 εκατομμύρια πλεόνασμα σε σύνολο εσόδων 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) γίνεται δυνατός και πάλι σε βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Ετσι οι συντάξεις για το 2009 προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 4%, δηλαδή κάτω από τον πραγματικό πληθωρισμό. Η μέση σύνταξη του ΙΚΑ για τους 1.044.000 συνταξιούχους θα διαμορφωθεί στα 605,6 ευρώ, ενώ η συμπίεση αυτή με κυβερνητική απόφαση θα οδηγήσει τον κλάδο της σύνταξης να έχει πλεόνασμα 1,594 δισ. ευρώ!

Ομως το πλεόνασμα αυτό, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της σκληρής λιτότητας σε βάρος ενός και πλέον εκατομμυρίου συνταξιούχων, θα «εξαφανιστεί» από τον κλάδο ασθένειας, ο οποίος το επόμενο έτος θα παρουσιάσει έλλειμμα 1,450 δισ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 4,542 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,190 δισ. ευρώ αναλογούν στη φαρμακευτική δαπάνη. Δηλαδή το 48% των συνολικών δαπανών του κλάδου ασθένειας, ή σχεδόν το ένα στα δύο ευρώ πηγαίνει - ελέω κυβερνητικής πολιτικής - στα ταμεία της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας και των μονοπωλίων του κλάδου. Αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η δαπάνη που αναλογεί στα συμβεβλημένα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, που ανέρχεται στα 938 εκατομμύρια ευρώ, προκύπτει ότι ποσό 3,128 δισ. ευρώ οδεύει εκτός ΙΚΑ, μετατρέποντας τον Οργανισμό σε έναν από τους «καλύτερους» πελάτες κυρίως ιδιωτικών συμφερόντων.

Τα συνολικά έσοδα του ΙΚΑ -εκτός ΕΚΑΣ- θα ανέλθουν περίπου στα 14,5 δισ. ευρώ από τα οποία μόνο 2,6 δισ. ευρώ είναι η κρατική επιχορήγηση, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 17% των εσόδων του, γεγονός που δείχνει και την πραγματική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό.