ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μια σημαντική έκδοση για τα δικαιώματα των μεταναστών

Γραμμένο σε έξι γλώσσες, το βιβλίο που δημιούργησε το ΠΑΜΕ παρέχει πληροφορίες για βασικά σημεία της εργατικής νομοθεσίας και τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008

Ενα κόκκινο βιβλίο, γραμμένο σε 6 γλώσσες, καλεί Ελληνες και μετανάστες να οργανωθούν στο Συνδικάτο τους. Να ριχτούν με αποφασιστικότητα στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πρόκειται για μια προσπάθεια του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για την ένταση της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών για τη νομιμοποίησή τους, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στη σύνταξη, στην κατοικία. Ενα βιβλίο για τα δικαιώματα των μεταναστών. Μια προσπάθεια της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της απόφασης του ταξικού κινήματος για ενδυνάμωση της δουλειάς στους μετανάστες, το κομμάτι της εργατικής τάξης που υφίσταται ιδιαίτερη εκμετάλλευση και με τις νέες νομοθεσίες της ΕΕ πλήττονται ακόμα περισσότερο τα δικαιώματά του.

Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ». Είναι από τα πρώτα που πιάνουμε στα χέρια μας, γεννημένο από την ανάγκη, όπως λέει, η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ «να μάθουν οι μετανάστες για τα δικαιώματά τους, τις υπηρεσίες όπου μπορούν ν' απευθυνθούν, τι πρέπει να προσέχουν όταν υπογράφουν συμβάσεις εργασίας, όταν απολύονται, τα δικαιώματα που έχουν σχετικά με άδειες, τοκετούς, ασθένειες, ασφαλιστικά επιδόματα. Είναι ένας οδηγός και διακινείται από τις Γραμματείες Μεταναστών του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα».

Εργαλείο στον καθημερινό αγώνα

Το σύνθημα «Οργανώσου στο Συνδικάτο σου» κυριαρχεί από την πρώτη σελίδα της έκδοσης
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε 6 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Αλβανικά, Ρώσικα, Ινδικά, Πακιστανικά. Οπως υπογραμμίζει η συνδικαλίστρια, «το βιβλίο δε σημαίνει πως μπορεί ν' αντικαταστήσει ποτέ την ανάγκη του Συνδικάτου και γι' αυτό τονίζεται σε όλες τις γλώσσες ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα, για οποιαδήποτε απορία έχουν οι μετανάστες, πρέπει να απευθύνονται στο Συνδικάτο τους, στο ΠΑΜΕ. Οσο καλό και να είναι ένα βιβλίο δεν παύει να είναι ένα άψυχο εργαλείο, θέλει και το έμψυχο υλικό δίπλα του, τον συνδικαλιστή, που θα καθοδηγήσει τον μετανάστη πώς θα το χρησιμοποιήσει, πώς να βοηθήσει και τους άλλους συμπατριώτες του, που δεν ξέρουν γράμματα».

«Πολλοί, συνεχίζει η Χρυσούλα Λαμπούδη, δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση. Το βιβλίο, λοιπόν, έρχεται και συμπληρωματικά, στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και για να μάθουν στους μετανάστες την ελληνική γλώσσα. Εμείς, περιμένουμε να έρθουν περισσότεροι μετανάστες κοντά μας, να οργανωθούν στα Συνδικάτα, γιατί κανένα βιβλίο από μόνο του, δε θα λύσει τα προβλήματα».

«Το ΠΑΜΕ σάς αντιμετωπίζει σαν ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης. Επιδιώκει να δυναμώσει την ταξική ενότητα Ελλήνων και Μεταναστών, η πάλη και ο αγώνας για τη λύση των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της», σημειώνεται στον πρόλογο του βιβλίου.

Βασικό θέμα στις σελίδες και στις 6 γλώσσες, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το ωράριο, οι άδειες, οι αργίες, η απόλυση. Επίσης, οι αποζημιώσεις που δικαιούνται, οι οργανισμοί όπου μπορεί ν' απευθύνονται οι εργαζόμενοι για παροχές που δικαιούνται όπως από τον ΟΑΕΔ, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, την Εργατική Εστία. Για το δικαίωμα της νοσοκομειακής περίθαλψης, της φαρμακευτικής αγωγής, τα επιδόματα ασθένειας. Για τις μετανάστριες, οι ειδικές παροχές μητρότητας, το βοήθημα τοκετού, το επίδομα κυοφορίας. Στο βιβλίο, τέλος, υπάρχουν οι διευθύνσεις των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων όπου μπορεί ν' απευθύνεται ένας μετανάστης, μια μετανάστρια».

Θέλουν τους μετανάστες σε καθεστώς άγνοιας και τρόμου

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το εγχειρίδιο του ΠΑΜΕ
«Να σημειωθεί, λέει στον "Ρ" η Χρ. Λαμπούδη, ότι αν οι μετανάστες γνώριζαν από πριν τις παραπάνω διαδικασίες π.χ., όταν απολύονται ότι δεν πρέπει να υπογράψουν την απόλυση και αν απευθύνονταν στα Συνδικάτα, θα τους βοηθούσαμε πιο γρήγορα και εύκολα. Είναι καλό, να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να μη φοβούνται να μιλήσουν. Ετσι η ζωή τους, θα γίνει πιο εύκολη, λόγω και των καλύτερων συνθηκών στη δουλειά τους».

Η συνδικαλίστρια τονίζει στον «Ρ» ότι «αυτή την ανάγκη των μεταναστών για να μάθουν τα δικαιώματά τους είχε υποχρέωση να την καλύψει η πολιτεία. Θα έπρεπε σε όλες τις γλώσσες και πιο ολοκληρωμένα, να υπάρχουν παρόμοια βιβλία, σε όλες τις κοινότητες σε όλα τα κέντρα υποδοχής για να ενημερώνονται οι μετανάστες. Είναι αδιανόητο να έχουμε οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες στη χώρα μας και να μην υπάρχουν σε κοινή χρήση εγχειρίδια με τους νόμους.

Βέβαια, ξέρουμε, ότι αυτό δε θα το έκαναν ποτέ οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες αποφασίζουν νόμους που δυσκολεύουν τη ζωή των μεταναστών. Γιατί, αν γνωρίζει ο μετανάστης τα δικαιώματά του αφυπνίζεται και διεκδικεί. Η στάση τους είναι εσκεμμένη, συνειδητή. Και παρ' όλο που υπάρχουν χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια, υποτίθεται για την "υποδοχή" των μεταναστών, που θα μπορούσαν να δοθούν για να μάθουν οι μετανάστες τι δικαιούνται, αυτά κατευθύνονται σε άλλες "επενδύσεις".

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Εχουν αυτήν την πολιτική, δε θέλουν να μάθουν οι μετανάστες τι δικαιούνται για να μη ζορίζουν και τους εργοδότες. Πολλές φορές και πολιτικοί και δικαστές κάνουν τα στραβά μάτια υπέρ των εργοδοτών που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Απειρες φορές έχουν πέσει στην αντίληψή μας και το έχουμε παλέψει. Δεν είναι εύκολο - συνεχίζει η συνδικαλίστρια - να κοροϊδέψει ένας εργοδότης τον μετανάστη, όταν ξέρει τι δικαιούται και φυσικά με άλλο θάρρος θα πάει στο δικαστήριο, στην αστυνομία. Η νομιμοποίηση των μεταναστών είναι γολγοθάς. Η δυσκολία της νομιμοποίησης ευνοεί και ανοίγει τις πόρτες για την εκμετάλλευση, την καταπίεση και την τρομοκράτησή τους. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι δεν είναι μόνοι τους».


Παντία ΚΑΖΑΝΤΖΗ