Συντεχνιασμός και αυταπάτες
Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008

«Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το ΕΜΠ για την αναγνώριση του ενιαίου πενταετούς κύκλου σπουδών ως ισότιμου με τα Master πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τελικής δικαίωσης. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό ανάχωμα στην πίεση που δέχονται τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ από τη βίαιη εισβολή των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών»... Το παραπάνω απόσπασμα ανήκει στην ανακοίνωση της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αφορμή την απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τα κολέγια. Μπροστά στις σαρωτικές συνέπειες που θα έχει για το σύνολο των πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων η ενσωμάτωση των ευρωοδηγιών, η πρυτανεία του ΕΜΠ ουσιαστικά καλεί σε αγώνα για... «να σώσουμε το μαγαζάκι μας»!

Θυμίζουμε επίσης, την πρόταση της πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για διάσπαση του ενιαίου πενταετούς πτυχίου (με την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων και ενός πιστοποιητικού στο τέταρτο έτος) προκειμένου και πάλι να επιτευχθεί η αναγνώριση του πενταετούς πτυχίου ως master!

Ο «αγώνας» Πολυτεχνείων, Γεωπονικών και Τεχνικού Επιμελητηρίου για την αναγνώριση των πενταετών πτυχίων ως master, είναι άκρως συντεχνιακός και σπέρνει αυταπάτες. Την ώρα που σαρώνεται κάθε έννοια πραγματικά ανώτατης εκπαίδευσης, από τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις αποφάσεις της ΕΕ και τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ... το αίτημα των πενταετών σχολών θυμίζει τους αριστοκράτες την περίοδο των αστικών επαναστάσεων, που ενώ «τους είχαν πάρει και τα σώβρακα» οι αστοί, εκείνοι πάλευαν να διατηρήσουν τους τίτλους ευγενείας....