Γόνιμη ανταλλαγή πείρας για το μαζικό κίνημα
Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008

Στα γραφεία της ΠΕΟ
Σημαντικό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Ομοσπονδία. Επισκέφτηκε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Εργαζομένων Κύπρου (ΣΤΕΚ - χορηγεί στους εργαζόμενους δάνεια με ευνοϊκούς όρους), το Συντεχνιακό Ιατρείο (που προσφέρει δωρεάν στα μέλη της ΠΕΟ υπηρεσίες Υγείας πρωτοβάθμιου επιπέδου, ακόμα χορηγούνται φάρμακα με μία εισφορά των εργαζομένων που αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής τιμής), το Ινστιτούτο Εργασίας (ερευνητικό ίδρυμα της ΠΕΟ). Η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε ακόμα στο χώρο που, μπροστά στο 25ο Συνέδριο της ΠΕΟ (20-22 Νοέμβρη) θα διαμορφωθεί ως μουσείο με ντοκουμέντα από μεγάλους αγώνες Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων εργαζομένων (π.χ. υλικά για τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες που έδωσαν το 1948 μεταλλωρύχοι και αμιαντωρύχοι του νησιού).

Οι δύο πλευρές συζήτησαν, ανάμεσα σ' άλλα, για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, την κατάσταση του εργατικού κινήματος σε Ελλάδα και Κύπρο, την ανάγκη η εργατική τάξη να οργανώσει την πάλη της και να αρνηθεί τις θυσίες που ζητά το κεφάλαιο να κάνει, μέσα σε συνθήκες κρίσης που αναδεικνύουν τον ιστορικά παροδικό χαρακτήρα του καπιταλισμού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

«Θυσίες έγιναν και όταν η Ελλάδα είχε υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, θυσίες ζητούνται και τώρα ενόψει της κρίσης», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Κατά τη γνώμη μας, το εργατικό, το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και η αγροτιά, και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να είναι σε θέση μάχης, να μη δεχτούν και να απορρίψουν κάθε σύνθημα εργασιακής ειρήνης ή παραίτησης από διεκδικήσεις στο όνομα της διάσωσης της οικονομίας από την κρίση. Την κρίση την προκάλεσαν τα κέρδη, η δίψα για κέρδος, η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και όχι βεβαίως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων», κατέληξε ανάμεσα σ' άλλα. Μετά την «εγκάρδια και παραγωγική» συζήτηση, ο Π. Κυρίτσης επισήμανε ότι «είναι κοινή η άποψη ότι το λογαριασμό δεν μπορεί να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί».

Γόνιμη ήταν η συζήτηση που έγινε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (με τη συμμετοχή της ΓΓ Χριστίνας Δημητριάδου) που συσπειρώνει σήμερα χιλιάδες γυναίκες. Μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε τα γραφεία της «Χαραυγής», όπου είχε συνάντηση με τη διεύθυνση της εφημερίδας και παραχώρησε συνέντευξη.