Ο Τύπος για την παρουσίαση των Θέσεων του Συνεδρίου
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανάμεσα στα στελέχη του Γραφείου Τύπου του Κόμματος Μάκη Κοψίδη και Μάκη Μαϊλη, στο προεδρείο της εκδήλωσης κατά την οπο΄΄ιαν παρουσιάσθηκαν οι θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο
Οι περισσότερες εφημερίδες, «φιλοξένησαν», στις χτεσινές τους εκδόσεις, ρεπορτάζ από την παρουσίαση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, που έγιναν από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων, υπήρχαν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, ενώ σε κάποια απ' αυτά, δόθηκε περισσότερη βαρύτητα στην απάντηση που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες δηλώσεις του Κ. Ζουράρι. Συγκεκριμένα:

Στην «Ελευθεροτυπία» έγινε δεύτερο θέμα στην τέταρτη σελίδα της, με τίτλο: «"Ποικιλία απόψεων" το μέτωπο του ΚΚΕ», ενώ υπέρτιτλος στο θέμα: «Παπαρήγα: Η κοινωνία έχει ανάγκη το όραμα της λαϊκής οικονομίας». Ξεκινώντας το κείμενο ο δημοσιογράφος και συνοψίζοντας τη χτεσινή παρουσίαση των Θέσεων όπως την ανέπτυξε η Αλ. Παπαρήγα, αναφέρει: «Η οικοδόμηση του μετώπου με τη συνάντηση όσο γίνεται περισσότερων ταξικών δυνάμεων και η προώθηση της εναλλακτικής λύσης της λαϊκής οικονομίας στη θέση του σημερινού φιλελευθερισμού, είναι τα κυριότερα σημεία της πολιτικής του ΚΚΕ». Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπάρχουν αρκετά αποσπάσματα από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα.

Ο «Ελεύθερος Τύπος», στις πολιτικές του σελίδες, έχει θέμα για τη χτεσινή εκδήλωση, με τίτλο: «Προς το 16ο Συνέδριο από δρόμο μοναχικό». Σύμφωνα με το κείμενο της εφημερίδας «η κ. Αλ. Παπαρήγα παρουσιάζοντας τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου. Η κ. Παπαρήγα όμως δε δηλώνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα της Αριστεράς». Ενώ στη συνέχεια αναφέρεται: «Για την ηγεσία του ΚΚΕ το βασικό μέτωπο πρέπει να δημιουργηθεί στα κοινωνικά κινήματα και στην εργατική τάξη».

«Εμείς θέλουμε το μέτωπο, οι άλλοι διαφωνούν», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» στο ρεπορτάζ για την προχτεσινή παρουσίαση των Θέσεων του 16ου Συνεδρίου. «Στην ιδέα της λαϊκής οικονομίας μέσα από μια γνήσια λαϊκή εξουσία εστιάζει το ΚΚΕ τον διάλογο και τη συζήτηση των διαφορετικών απόψεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις», γράφει η εφημερίδα. Παράλληλα, υπάρχουν αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τα οποία σχολιάζονται από τον δημοσιογράφο που επιμελήθηκε το θέμα.

Το «ΕΘΝΟΣ» στο σχετικό ρεπορτάζ του έχει τίτλο: «Αλέκα Παπαρήγα: "Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το ΚΚΕ, όχι ο Ζουράρις"». Σε προέκταση του τίτλου, η εφημερίδα υποστηρίζει: «Τέλος στη... συμπαράταξη ΚΚΕ - Ζουράρι, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για το 16ο Συνέδριό του η γγ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα». Στη συνέχεια, μέσα στο κείμενο, γίνεται αναφορά στις κεντρικές πολιτικές προτάσεις που κατέθεσε η Αλ. Παπαρήγα για τη συγκρότηση του Μετώπου.

Η εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΪΚΗ», έχει τίτλο: «Στο δρόμο για το Μέτωπο». Στο σχετικό ρεπορτάζ «φιλοξενούνται» αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα. Στο θέμα της, η εφημερίδα κάνει γενική αναφορά στην πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου, την κατεύθυνση που αυτό θα έχει, αλλά και τις προτάσεις της ΓΓ του Κόμματος «για την ιδέα της λαϊκής οικονομίας».

Η «ΕΞΟΥΣΙΑ», έχει τίτλο: «Αποδοκίμασε εμμέσως τον Κ. Ζουράρι». Η εφημερίδα δίνει περισσότερη βαρύτητα στην απάντηση που έδωσε η ΓΓ του ΚΚΕ, προς στους δημοσιογράφους, όταν και ρωτήθηκε για τις τελευταίες δηλώσεις του Κ. Ζουράρι και το προβάλλει τόσο στον τίτλο όσο και στην αρχή του κειμένου. Πάντως, στη συνέχεια του ρεπορτάζ, παρουσιάζει τις Θέσεις του 16ου Συνεδρίου που ανέπτυξε η Αλ. Παπαρήγα.

Τα «ΝΕΑ» στην ένατη σελίδα των πολιτικών τους ειδήσεων έχουν δεύτερο θέμα την επίσημη παρουσίαση των Θέσεων, με τίτλο: «Το ΚΚΕ επιμένει στο λαϊκό μέτωπο». «Το ΚΚΕ συνεχίζει να δίνει μεγάλη σημασία στη στρατηγική ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης», προτάσσεται αμέσως μετά το τίτλο. Σε άλλο σημείο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρεται ότι «εμμέσως η κ. Παπαρήγα παραδέχτηκε ότι η συγκρότηση του μετώπου δεν προχώρησε όσο ήθελε, υποστήριξε όμως ότι γι' αυτό δε φταίει μόνο το ΚΚΕ».