Αυτή η επίθεση χτυπάει ακόμα πιο έντονα τα ΤΕΙ. Γιατί οι σπουδές στα ΤΕΙ - όσο και αν κατ' όνομα έχουν γίνει «ανώτατα» - παραμένουν υποβαθμισμένες, κατώτερες από εκείνες των πανεπιστημίων. Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ είναι φτηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι, από τα χρόνια των σπουδών τους ακόμη, ενώ από την πρώτη μέρα στη σχολή η τσέπη τους αδειάζει για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους, καθώς η πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχει πολύ πιο έντονα αποτελέσματα στα ΤΕΙ: Οι σπουδαστές αγοράζουν μόνοι τους αναλώσιμα υλικά, ακόμα και τις σημειώσεις που χρειάζονται, ενώ τραγικές είναι οι ελλείψεις σε υποδομές, μόνιμο διδακτικό προσωπικό και εξοπλισμό εργαστηρίων.
Απέναντί τους οι σπουδαστές δεν έχουν μόνο τη μια ή την άλλη έκφραση της αντιλαϊκής πολιτικής. Απέναντί τους έχουν το σύνολο της πολιτικής των μονοπωλίων, που έχει καθορίσει για τους σπουδαστές προδιαγεγραμμένο ρόλο: Του πιο φτηνού, του πιο ευέλικτου απασχολήσιμου. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, έχουν κάθε λόγο να κρίνουν τη στάση τους με βάση τη θέση τους ως αυριανών εργαζομένων, στο πλευρό των υπόλοιπων εργαζομένων.
Σε αυτή την πάλη, που οι ίδιες οι εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο, αναγκαίες είναι οι διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των σπουδαστών για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, που μπορούν να συσπειρώσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών και να αναδείξουν την ίδια τη δύναμη των σπουδαστών, που έχει κάθε συμφέρον να παλέψει σε γραμμή ρήξης και ανατροπής έναντι της κυρίαρχης πολιτικής. Αυτά τα αιτήματα δεν μπορεί παρά να απαιτούν «κάθετα» τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια και την κατάργηση του νόμου για τα ΚΕΣ, την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μόνη ρεαλιστική λύση για το πρόβλημα των ΤΕΙ είναι η συγκρότηση μιας πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν, με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση. Δημιουργία συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου, μετά το 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, για όσα αντικείμενα δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία.
Προβάλλοντας αυτά τα αιτήματα, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας παίρνει την πρωτοβουλία και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης τους. «Δεν πάει άλλο να περιμένουμε. Συντονιζόμαστε. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, σε όλα τα ΤΕΙ, να προχωρήσουν σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις συλλόγων, τμημάτων, ετών, εξαμήνων, εργαστηρίων. Να φτιαχτούν επιτροπές για να οργανώσουμε τον αγώνα μας», υπογραμμίζει στο σχετικό κάλεσμά του ο Σύλλογος Σπουδαστών ΣΓΤΚΣ.
Η πρωτοβουλία αυτή, για να προχωρήσουν οι σπουδαστές σε πανελλαδικό συντονισμό της δράσης τους, πατάει γερά στην εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, με τα Συντονιστικά των συλλόγων σπουδαστών των ΤΕΙ, που απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα έκαναν γνωστά τα αιτήματα των σπουδαστών και άπλωναν το αγωνιστικό σάλπισμα σα μια σφιγμένη γροθιά. Συντονιστικά, στα οποία αντιπρόσωποι των συλλόγων συζητούσαν στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων, μετέφεραν την πείρα του κάθε συλλόγου και στη βάση αυτή προχωρούσαν το συντονισμό. Συντονιστικά, που εξέφραζαν τις αγωνιστικές διαθέσεις και τις πραγματικές διεκδικήσεις των σπουδαστών, συμβάλλοντας μαχητικά και σε προσπάθειες απεγκλωβισμού κύρια φοιτητικών συλλόγων από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού στα πανεπιστήμια.
Το κάλεσμα του Συλλόγου της ΣΓΤΚΣ αφορά όλους τους σπουδαστές, σε όλα τα ΤΕΙ. Αλλωστε, είναι κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, το πορτοφόλι τους στενάζει από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις, αγκομαχούν για να πάρουν ένα πτυχίο χωρίς αξία, χωρίς αντίκρισμα. Αλλωστε, η υποβάθμιση των ΤΕΙ και των σπουδών τους εντάσσεται ακριβώς στην προσπάθεια διαμόρφωσης του αυριανού ευέλικτου εργαζόμενου που απαιτούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Γι' αυτό και οι σπουδαστές έχουν κάθε λόγο να ζητούν και να έχουν στο πλευρό τους, να δράσουν από κοινού με την εργατική τάξη, τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για την υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου σπουδαστικού κινήματος, που θα διεκδικεί με βάση τις ανάγκες του, επιδιώκουν να μπλοκάρουν οι δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι παρατάξεις τους στα ΤΕΙ. Προσπαθούν να σπείρουν νέες αυταπάτες στους σπουδαστές των ΤΕΙ, να αποπροσανατολίσουν τις διεκδικήσεις τους και ταυτόχρονα να ενισχύσουν το κλίμα της παραίτησης και της απογοήτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι κάτω από την πίεση της αγανάκτησης των σπουδαστών, οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ προτείνουν ακόμα και ...καταλήψεις των σχολών με μοναδικό «αίτημα»: Να κάνει η διοίκηση κινήσεις και να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση από το υπουργείο! Τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε σε ΤΕΙ της επαρχίας, και είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο με τον οποίο παρατάξεις, που είναι υπόλογες για την απαράδεκτη κατάσταση στα ΤΕΙ, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα ώστε να μη στραφεί ενάντια στους πραγματικούς ενόχους. Αλλωστε, οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ έχουν ευθύνη για όλα τα προβλήματα των σπουδαστών, γιατί τα κόμματά τους ως κυβερνήσεις εφαρμόζουν την ίδια πολιτική τραγικής υποχρηματοδότησης των ΤΕΙ, ενώ πριν λίγα χρόνια έσπερναν αυταπάτες «πανηγυρίζοντας» ότι δήθεν τα ΤΕΙ έγιναν «ανώτατα» και λύθηκαν τα προβλήματα των σπουδαστών.
Οι σπουδαστές πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στις «Σειρήνες» της υποταγής, που τους πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Νέα «ανταλλάγματα» και αυταπάτες ψευδεπίγραφης αναβάθμισης πλασάρονται και σήμερα από την κυβέρνηση. Επιστρατεύεται η δήθεν κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ, προκειμένου να έχει η κυβέρνηση τους σπουδαστές «στο χέρι» ότι τάχα θα έχουν εξασφαλισμένη επαγγελματική προοπτική. Την ίδια στιγμή, η πολιτική της κυβέρνησης χτυπάει βάναυσα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανάμεσά τους και των αποφοίτων των ΤΕΙ. Αλλωστε, τα ίδια τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν είναι παρά «φιλολογικές» λίστες μιας σειράς επαγγελμάτων με τα οποία «δύναται» να ασχοληθεί ο απόφοιτος και δεν αποτελούν εγγύηση επαγγελματικής αποκατάστασης, πόσο μάλλον δουλειάς με δικαιώματα.
Παρόλο που το «φιάσκο» της υποτιθέμενης ανωτατοποίησης του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποκαλυφθεί, στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις για «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ! Δηλαδή, για αλλαγή της ταμπέλας των ιδρυμάτων, για αλλαγή του τίτλου τους, χωρίς πάλι καμία ουσιαστική αλλαγή και διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών και των αντικειμένων των τμημάτων των ΤΕΙ. Τέτοιες προτάσεις ακούστηκαν και στην πρόσφατη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, χωρίς να συναντήσουν ευρεία αποδοχή, καθώς δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης των διοικήσεων των ΤΕΙ, ακριβώς επειδή δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα των ΤΕΙ με ριζικό τρόπο.
Ταυτόχρονα, οι αυταπάτες ότι δήθεν τα ΤΕΙ αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως ισότιμα με τα πανεπιστήμια ενισχύονται και από την επίκληση του νόμου - πλαισίου και του νόμου για τα μεταπτυχιακά. Με το νόμο - πλαίσιο της ΝΔ ισχύει για τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, ενώ με το νόμο για τα μεταπτυχιακά δίνεται στα ΤΕΙ η δυνατότητα να διοργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα με την προϋπόθεση ότι έχουν ήδη εφαρμόσει την «αξιολόγηση». Δηλαδή, η κυβέρνηση έριξε άλλο ένα «καρότο» στις διοικήσεις των ΤΕΙ, προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.