Ξεκινάει σήμερα η 10η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Πραγματοποιείται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας έως την Κυριακή 23 Νοέμβρη

Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008

Από παλιότερη συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων
Ξεκινάει σήμερα η 10η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας που φιλοξενείται από το ΚΚ Βραζιλίας, με θέμα: «Νέα φαινόμενα στη διεθνή κατάσταση. Επιδείνωση εθνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Ο αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, κυριαρχία, πρόοδο και σοσιαλισμό και η κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων».

Στη Βραζιλία βρίσκεται ήδη από χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής, Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, που θα πάρει μέρος στη συνάντηση που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Η 10η αυτή συνάντηση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική, «παίρνει τη σκυτάλη» από την Ευρώπη και τις 7 Συναντήσεις που φιλοξενήθηκαν από το ΚΚΕ στην Αθήνα, από τις συναντήσεις στη Λισαβόνα το 2006 και στο Μινσκ το 2007. Σύμφωνα με τους οικοδεσπότες, αναμένονται αντιπροσωπείες από 73 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλες τις ηπείρους της Γης.

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το ΚΚ Βραζιλίας

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής, είχε χτες συναντήσεις με αντιπροσωπεία του ΚΚ Βραζιλίας, με τον Ζοζέ Ρεϊνάλντο Καρβάλιο, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων όπως και με τον πρόεδρο του κόμματος Ρενάτο Ραμπέλο.

Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο κομμάτων. Οι Βραζιλιάνοι κομμουνιστές υπογράμμισαν την εκτίμησή τους για τη σημαντική συνεισφορά του ΚΚΕ που ξεκίνησε την πρωτοβουλία των Διεθνών Συναντήσεων και σημειώθηκε επίσης η μεγάλη σημασία που αποκτά η φετινή συνάντηση. Και αυτό γιατί γίνεται για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική όπου οι λαοί της σηκώνουν το ανάστημά τους και γιατί συμπίπτει με μια περίοδο όπου βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, και είναι ακόμα πιο αναγκαία η συντονισμένη απάντηση των κομμουνιστών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αφού ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, όπως και για το επικείμενο 18ο Συνέδριο του Κόμματος και τα θέματα που αυτό συζητά, επέδωσε πρόσκληση στο ΚΚ Βραζιλίας για να παραβρεθεί στο συνέδριο τον προσεχή Φλεβάρη.

Χτες επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας, όπου συμμετέχει και το ΚΚΕ, για τις τελευταίες πρακτικές λεπτομέρειες της Διεθνούς Συνάντησης. Ταυτόχρονα πέρα από τις τριήμερες εργασίες της συνάντησης, οι αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων θα πάρουν μέρος σε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής, το Σάββατο το βράδυ, που διοργανώνεται από το ΚΚ Βραζιλίας.