ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η Παιδεία υπόθεση της εργατικής τάξης

Συγκέντρωση εργατών, γονιών, μαθητών χτες στην πλατεία Κοραή

Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008

Το αγωνιστικό σύνθημα σε ολόκληρη την εργατική τάξη του Πειραιά, σε κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια να πάρει την υπόθεση της Παιδείας, της μόρφωσης των παιδιών της, στα δικά της χέρια, εξέπεμψαν χτες το απόγευμα από την πλατεία Κοραή δεκάδες ταξικά συνδικάτα του πρώτου λιμανιού της χώρας, στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Η χτεσινή κοινή συγκέντρωση -εργατών, γονιών, μαθητών- ήταν η αρχή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται στην πειραιώτικη περιφέρεια, με αιτήματα για «ενιαία, δωδεκάχρονη, δημόσια, δωρεάν Εκπαίδευση», όπως έγραφε το πανό της Ομοσπονδίας, τα οποία έρχονται σε σύγκρουση και ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ που έχουν καταδικάσει τη δημόσια Παιδεία σε υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση, παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Παράλληλα απαίτησαν να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων.

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο Ηλίας Πατίδης από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Πειραιά, ο οποίος επισήμανε ότι τα όσα προωθούνται σήμερα σε βάρος της εκπαίδευσης έχουν στόχο τα παιδιά της εργατικής τάξης αύριο να δουλεύουν για τρεις και εξήντα με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς δικαιώματα. Κατήγγειλε επίσης, τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΕΛΜΕ που δεν πήρε απόφαση μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση.

Η Μαργαρίτα Ραΐση, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Σχολείων Πειραιά και εκπρόσωπος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι «τα προβλήματα στην Παιδεία είναι συνδεδεμένα με τη συνολική πολιτική, αφορούν όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και έτσι οργανωμένος και συλλογικός πρέπει να είναι ο αγώνας για τη διεκδίκηση αιτημάτων με στόχο την ανατροπή της».

«Αγώνας μαζικός, μέτωπο Παιδείας, με τους εργαζόμενους, με όλη την κοινωνία», «είναι το μόνο που δίνει σήμερα ελπίδα, προοπτική και διέξοδο στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, για τη λαϊκή Παιδεία, για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και όχι την Παιδεία της αγοράς», επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους, η Σοφία Σοφικίτη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η Δ. Μανωλάκου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, η Ελπ. Παντελάκη γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, ο Κ. Τζατζάνης νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, ο αντιδήμαρχος Νίκαιας Γ. Βαγενάς κ.ά.