ΚΟΜΣΟΜΟΛ - 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ
Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της και στον Αθλητισμό

Πολύτιμη η συμβολή της Κομμουνιστικής Νεολαίας στο επιτυχημένο αθλητικό οικοδόμημα της Σοβιετικής Ενωσης

Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008

Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 ανήκει στην ΚΟΜΣΟΜΟΛ
Πριν από λίγες μέρες, συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την ίδρυση της Πανενωσιακής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, της περίφημης Κομσομόλ. Μπορεί τα φετινά της γενέθλια να έτυχαν μεγάλης πολιτικής εκμετάλλευσης, αφού τη Νεολαία του ΚΚΣΕ έσπευσαν να ...τιμήσουν για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους οι επίσημες ρωσικές αρχές και οι πολιτικές οργανώσεις που τις στηρίζουν, ακόμη και πασίγνωστοι νεόπλουτοι επιχειρηματίες, ωστόσο η ουσία όσο και να προσπαθούν να την κρύψουν δεν αλλάζει. Η Κομσομόλ είχε δημιουργηθεί στις 29 του Οκτώβρη 1918, ως μια καθαρά ιδεολογικο-πολιτική οργάνωση, που σύμφωνα με τα λόγια του Λένιν ήταν μια ένωση της νεολαίας «για να διδαχτεί ο κομμουνισμός» και όχι απλά σαν μια πατριωτική οργάνωση νεολαίας που κάποιοι στη Ρωσία προσπαθούν να περάσουν σήμερα. Η Ιστορία έχει γράψει την πολύτιμη συνεισφορά της Οργάνωσης τόσο στα κρίσιμα πρώτα χρόνια της υπεράσπισης της Οχτωβριανής Επανάστασης όσο και αργότερα στην ανοικοδόμηση της χώρας (ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) όπου δραστηριοποιήθηκε σε αρκετούς σημαντικούς τομείς.

Σε έναν από αυτούς, στον Αθλητισμό η ΚΟΜΣΟΜΟΛ ήταν από τις πρωτοπόρες και τις πιο ενεργές στη διατήρηση της αξιόλογης και σωστής λειτουργίας του συστήματος που αφορούσε τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή. Το δύο αυτά ζητήματα συζητήθηκαν αρκετές φορές στα συνέδρια της ΚΟΜΣΟΜΟΛ και είχε σαν αποτέλεσμα τη συνεχή εξέλιξη και αναδιοργάνωση των προγραμμάτων άθλησης σε διάφορους τομείς (σχολεία, χώροι δουλειάς, στρατός, κτλ.). Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η όλη διαμόρφωση και ανάπτυξη της σοσιαλιστικής Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού συνδέθηκε άμεσα με την ΚΟΜΣΟΜΟΛ που εφάρμοζε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ και του ΚΚΣΕ. Μια αποστολή που μόνο εύκολη δεν ήταν, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η Πανενωσιακή Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας συσπείρωνε στις τάξεις της περίπου 42 εκατ. νέους και νέες.

Γυμναστική: Τρόπος ζωής για τη νεολαία

Τρόπος ζωής στην καθημερινότητα ήταν η γυμναστική για τη νεολαία
Η Οργάνωση της νεολαίας υπήρξε πρωταγωνιστής στη δημιουργία του Πανενωσιακού Αθλητικού Προγράμματος «Ετοιμος για Εργασία και Αμυνα» (ΕΕΑ), το οποίο περιλάμβανε αθλητικά προγράμματα και αφορούσε την πολύπλευρη εκγύμναση της νεολαίας. Στα μεταπολεμικά χρόνια, η ΚΟΜΣΟΜΟΛ, ακολουθώντας τις οδηγίες του κόμματος, έκανε αξιόλογη δουλειά για την ανάπτυξη της σωματικής αγωγής της νεολαίας και για την τελειοποίηση της Φυσικής Αγωγής και την ανάπτυξη της αθλητικής τεχνικής. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν νέες μορφές δράσης στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού. Επίσης, η ΚΟΜΣΟΜΟΛ έγινε δραστήριος οργανωτής της μαζικής Φυσικής Αγωγής μέσα στη νεολαία. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, το κίνημα «Ολο το συνεργείο στο γήπεδο» είναι χαρακτηριστικό ότι συγκέντρωσε 400 χιλ. νεολαιίστικες κολεκτίβες. Στη 2η Πανενωσιακή Σπαρτακιάδα της νεολαίας των πρωτοπόρων οικοδομικών επιχειρήσεων πήραν μέρος περίπου μισό εκατομμύριο νέες και νέοι. Το 1981 στους αθλητικούς αγώνες για το έπαθλο της εφημερίδας «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» συμμετείχαν 50 χιλιάδες νέοι. Επίσης, σημαντική ήταν η συμβολή της ΚΟΜΣΟΜΟΛ στη μέριμνα για τη σωματική αγωγή των παιδιών και των εφήβων - νεανίδων. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μαζική συμμετοχή σε αγώνες που διοργανώνονταν με πρωτοβουλία της ΚΟΜΣΟΜΟΛ. Σε αυτούς που αφορούσαν τα έπαθλα «Κοζάνι Μίατς», «Μπελάγια Λάντια» «Πλετένι Μίατς» κ.ά. έπαιρναν μέρος περίπου 17 εκατ. μαθητές, ενώ στους αγώνες «Στάρτι Νάντεζεντ» που αφορούσαν και λίγο μεγαλύτερες ηλικίες οι συμμετοχές ανέρχονταν στα 20 εκατ. άτομα. Οι Οργανώσεις της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης Νέων υπήρξαν εμψυχωτές του μαζικού κινήματος αθλητισμού που χαρακτηρίστηκε από τη μαζική δουλειά στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και της Γυμναστικής. Με κεντρικό σύνθημα «από τα ΕΕΑ στο Ολυμπιακό μετάλλιο» ενισχύθηκε η ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής άθλησης σε όλες τις ηλικίες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Καθοριστική συμβολή

Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων ήταν από τις βασικές προτεραιότητες της ΚΟΜΣΟΜΟΛ (φωτ. από γυμναστικές επιδείξεις)
Εκεί όμως που, κυριολεκτικά, η ΚΟΜΣΟΜΟΛ διέπρεψε, ήταν η συμβολή της στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980, οι οποίοι έτυχαν ιδιαίτερης φροντίδας από τους νεολαίους στα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού από το ΚΚΣΕ. Οργανώσεις της ΚΟΜΣΟΜΟΛ συμμετείχαν ενεργητικά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της 22ης Ολυμπιάδας, ενώ, παράλληλα, οι νεολαίοι ενίσχυσαν και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα των παράλληλων εκδηλώσεων με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωνε η ΚΟΜΣΟΜΟΛ που έλεγε «οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο για τους πρωταθλητές».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Ενεργός ρόλος

Σημαντικός ήταν ο ρόλος της όμως και στο πλαίσιο του Στρατού, όπου μαζί με τα επιτελεία των τριών Σωμάτων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό) δημιουργήθηκαν οι αντίστοιχοι Εθελοντικοί Σύλλογοι Βοηθείας. Συνολικά, πάνω από το ένα τρίτο των στρατεύσιμων υπολογίζεται ότι γυμνάζονταν στους εν λόγω συλλόγους, ενώ με τα στρατιωτικοτεχνικά αθλήματα ασχολούνταν περίπου 100 χιλ. άτομα. Επίσης, με πρωτοβουλία της ΚΟΜΣΟΜΟΛ, διοργανώνονταν οι Σπαρτακιάδες της στρατεύσιμης και της προστρατεύσιμης ηλικίας, οι τοπικοί πανενωσιακοί αγώνες των μαθητών των σχολείων και των επαγγελματικών - τεχνικών σχολών.


ΜΠ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ