ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα ο Δημήτρης Χριστόφιας
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008

Associated Press

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και Κύπρου - Τουρκίας υπό το φως και των πρόσφατων προκλήσεων από πλευράς Αγκυρας θα αποτελέσουν αντικείμενο των συνομιλιών κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα - από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή - του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Αυτό δηλώνει ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι πρέπει να διερευνηθεί από Αθήνα και Λευκωσία «σε μεγαλύτερο βάθος» ο πραγματικός, τελικός, στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στο Κυπριακό «για να δούμε αν η τακτική, την οποία ακολουθεί σήμερα, έχει σχέση με αυτό τον τελικό στόχο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν αποκλείει την πιθανότητα η Αγκυρα να στοχεύει με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην αναγνώριση του παράνομου μορφώματος στα Κατεχόμενα και στη συνέχεια κάποιας μορφής Συνομοσπονδία. Μέχρι τώρα η Τουρκία δίνει τέτοια μηνύματα, σημειώνει και διαβεβαιώνει, ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς».

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκτιμά ότι είναι πιθανόν οι τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου να συνδέονται με τις αντίστοιχες στο Αιγαίο.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνει ότι στις συνομιλίες των Αθηνών θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων και θα ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά σπεύδει να κάνει σαφές πως «δεν είναι σκόπιμο για τέτοια σοβαρά ζητήματα να γίνονται ανακοινώσεις».

Για το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων υπογραμμίζει ότι η κοινή θέση Ελλάδας - Κύπρου είναι ότι δε χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις σε μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό, δηλώνει, θα είναι συλλογική μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Κάνοντας απολογισμό των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει «σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να πω ότι το πρόσημο είναι αρνητικό, όμως θα ανέμενα να είναι πιο θετικό»...

Αποκαλύπτει δε ότι στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας του μελλοντικού ομοσπονδιακού κράτους η «πρόταση του κ. Ταλάτ είναι επανάληψη, αντιγραφή της διάταξης του σχεδίου Ανάν, ακόμη και σε χειρότερη εκδοχή».

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει επίσης ότι:

-- Οι σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας είναι στην κυριολεξία αδελφικές και υπάρχει συνεχής συντονισμός των δραστηριοτήτων μας και για το Κυπριακό, αλλά και για άλλα διεθνή ζητήματα.

-- Ο στόχος δεν πρέπει να είναι φόρμουλες χωρίς λύση, αλλά λύση του Κυπριακού και συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές του 2009.

-- Είναι στα πλάνα μας η επικοινωνία και άμεση επαφή με διάφορους παράγοντες, ηγετικά στελέχη της νέας αμερικανικής διοίκησης.

Η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου κωδικοποίησε τους κανονισμούς που θα διέπουν τη λειτουργία του, ώστε να υπάρχει σαφήνεια ως προς το ρόλο του και τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου τις χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Είπε ότι αυτό που προκύπτει από την κωδικοποίηση των βασικών πτυχών λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι πρόκειται για συμβουλευτικό σώμα και χώρο διαλόγου και λήψης αποφάσεων για το Κυπριακό.

Βασικές πτυχές λειτουργίας του είναι:

Μέλη του είναι τα εντός της Βουλής Κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται από τον ηγέτη τους και ακόμη ένα μέλος το οποίο αποφασίζουν τα ίδια τα Κόμματα. Θα μετέχει επίσης ο πρόεδρος της Βουλής (δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), εφ' όσον δεν είναι αρχηγός κόμματος. Οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας θα μετέχουν με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι ψήφου. Σε περίπτωση ομοφωνίας των Κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να υλοποιήσει την απόφαση, εκτός και αν διαφωνεί έντονα, οπότε και μπορεί να προσφύγει σε δημοψήφισμα. Η πλειοψηφία στη λήψη αποφάσεων διαπιστώνεται με βάση την εκλογική δύναμη των κομμάτων.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέρχεται κατά τακτά διαστήματα, περίπου κάθε δύο μήνες ή έκτακτα, όταν το συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή αν το ζητήσουν τα μέλη του Σώματος.

Οι μετέχοντες έχουν δικαίωμα να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους, αλλά δεν μπορούν να αποκαλύπτουν τη συζήτηση που γίνεται στο Σώμα ή τις θέσεις άλλων που κατατίθενται στο Εθνικό Συμβούλιο.

Βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Τάσσου Παπαδόπουλου

Ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Θεόδωρος Κυπριανού, δήλωσε πως η κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου παρουσιάζει βελτίωση με την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή που του χορηγείται. Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος επικοινωνεί πλήρως με το περιβάλλον.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από ιδιωτική κλινική, όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Χτες, υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων και σε ιατρικό συμβούλιο που ακολούθησε λήφθηκαν αποφάσεις για τις ενέργειες, τη φαρμακευτική αγωγή και άλλες ιατρικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί. Οι γιατροί θεωρούν για την ώρα απομακρυσμένο το ενδεχόμενο μεταφοράς του στο εξωτερικό για περαιτέρω εξετάσεις.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα στον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο: «Εύχομαι γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση της υγείας σας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φιλολαϊκή πολιτική ζητά ο Δ. Χριστόφιας (2007-11-24 00:00:00.0)
Ενεργό ρόλο της Ρωσίας υποσχέθηκε ο Αμπράμοφ (2007-11-17 00:00:00.0)
Οξύτατες αντιδράσεις στο έγγραφο Τουρκίας - Βρετανίας (2007-10-26 00:00:00.0)
Εγγύηση ενότητας ο Δ. Χριστόφιας (2007-09-18 00:00:00.0)
Πρόκληση το τουρκικό έγγραφο στην ΕΕ (2006-09-28 00:00:00.0)
Δεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές από παράνομα λιμάνια (2005-03-02 00:00:00.0)