Δικομματικό ανθυγιεινό χαράτσι
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σήμερα δεν έχουμε ανακοίνωση κυβερνητικού Προγράμματος» ήταν η απάντηση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας Γιώργου Φλωρίδη σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στις 23/9/2008, στα πλαίσια τότε συνέντευξης Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας. Ο Γιώργος Φλωρίδης κατάγγειλε τότε, μεταξύ των άλλων, την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών Υγείας και ο «Ρ» του έθεσε το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα καταργήσει την κοινή υπουργική απόφαση - που φέρει και την υπογραφή του Γ. Φλωρίδη - για τα απογευματινά ιατρεία στα οποία οι άρρωστοι πληρώνουν επίσκεψη 25 - 90 ευρώ, για να εισπράξει την παραπάνω απάντηση.

Προχτές όμως ο Γ. Φλωρίδης στις δηλώσεις του και - πάλι για την κατάσταση στην Υγεία - επιτέθηκε στην κυβέρνηση - εξαιτίας κάποιων εποπτικών ρυθμίσεων στα απογευματινά - καταγγέλλοντάς την ότι θα αναστείλει μια λειτουργία όπου «προσέρχονται περίπου ένα εκατ. Ελληνες πολίτες και δέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα δε στις εξετάσεις με πλήρη κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους ταμεία».

Βέβαια, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος - και ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Λέγκας - φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι αφήνουν άθικτο έναν πετυχημένο - κατά την έκφραση του Δ. Αβραμόπουλου - θεσμό, ο οποίος θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως θεσμοθετήθηκε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Και τούτο παρά την προεκλογική αντίθεση της ΝΔ στη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων.

Αλίμονο στον άρρωστο! Που για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην ώρα της ανάγκης υποχρεώνεται να πληρώσει (για τρίτη και τέταρτη φορά παρακαλώ) το χαράτσι των 25-90 ευρώ - χώρια εκείνα που χρεώνεται το ασφαλιστικό ταμείο. Πρόκειται πράγματι για το πιο πετυχημένο χαράτσι στο χώρο της Υγείας!