ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μπίζνες με τη ... γη

Νέα «μόδα»: Μαζικές αγορές και ενοικιάσεις (λίζινγκ) αγροτικής γης αναπτυσσόμενων χωρών από πλούσιες χώρες και επιχειρηματικούς κολοσσούς με σκοπό τρόφιμα, βιοκαύσιμα και προσοδοφόρες επενδύσεις

Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008

Στις 19 του Νοέμβρη η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης και το νοτιοκορεατικό επιχειρηματικό όμιλο «Daewoo Logistics Industries» (Νταεβού) για την «ενοικίαση» 1,200 εκατομμυρίων εκταρίων γόνιμης γης ως το 2107(!) έκανε το γύρο του κόσμου. Στόχος; Η παραγωγή εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού και φοινικέλαιου τα επόμενα χρόνια με προορισμό τη νοτιοκορεατική αγορά τροφίμων σε συμφέρουσες τιμές ώστε να μην εξαρτάται η Ν. Κορέα απ' τις εισαγωγές αμερικανικού καλαμποκιού.

Το ετήσιο «ενοίκιο» δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά οι φήμες αναφέρουν λιγότερα από έξι εκατομμύρια δολάρια και επενδύσεις με σκοπό τη δημιουργία υποδομών σ' αυτή την αναπτυσσόμενη νησιωτική χώρα, όπου το 70% των 20.000.000 κατοίκων της ζει κάτω απ' το όριο της φτώχειας. Εγινε επίσης γνωστό πως οι Νοτιοκορεάτες επενδυτές θα χρησιμοποιήσουν σ' αυτά τα τεράστια τσιφλίκια - έκτασης ίσης με το 50% του Βελγίου... - χιλιάδες Νοτιοαφρικανούς ειδικευμένους εργάτες και λιγότερο ντόπιο πληθυσμό.

«Εξοπλισμοί» με καλαμπόκια, ρύζια, σιτηρά...

Η συμφωνία «Νταεβού» - κυβέρνησης της Μαδαγασκάρης προβλέπει παράλληλα την κατασκευή οδικών δικτύων, νοσοκομείων, σχολείων, εργοστασίων, μονάδων παραγωγής ενέργειας, κ.ά. Ομως, το απώτερο κίνητρο αυτής της συμφωνίας ανακοινώθηκε απ' το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Νταεβού» Χανγκ Γιονγκ γουάν ως εξής: «Η τροφή μπορεί να γίνει όπλο σ' αυτόν τον κόσμο».

Να γιατί, ίσως, ο Χανγκ δεν είναι υπερβολικός:

Αρπαγες και «δότες»

Για ξένα αφεντικά δουλεύουν οι εργάτες γης και στην Ουγκάντα
Μόνο ευοίωνες δεν είναι οι παραπάνω ενδείξεις και προβλέψεις... Ωστόσο, χρησιμοποιώντας κανείς σαν μίτο της Αριάδνης τη συμφωνία «Daewoo» - Μαδαγασκάρης διαπιστώνει πως η πολυετής «ενοικίαση» γης (δασικής, αγροτικής, κλπ.) (αγροτικό «λίζινγκ») δεν είναι μία πρωτοτυπία των παραπάνω εταίρων. Ούτε, βεβαίως, μία επιχειρηματική «παραξενιά». Το λίζινγκ γης είναι η τελευταία λέξη της «μόδας» ή, καλύτερα, ένα νέο είδος επιχειρηματικής - αγροτικής δραστηριότητας, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν απέχει από ένα νέο είδος αποικιοκρατίας. Σ' αυτές τις δραστηριότητες επιδίδονται την τελευταία διετία:

Associated Press

Πεδίο δράσης για πολυετές «λίζινγκ» και η γη σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας...
Ηδη, κάποιοι μελετητές χωρίζουν πλέον τις χώρες σε «άρπαγες γης» και σε χώρες προσφοράς «λίζινγκ γης».

Στην πρώτη κατηγορία καταχωρίζονται χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαλαισία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αργεντινή, Βρετανία, Νορβηγία.

Στις χώρες προσφοράς «λίζινγκ» καλλιεργήσιμης γης συγκαταλέγονται οι Φιλιππίνες, Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Βιρμανία (Μιανμάρ), Λάος, Ινδονησία, Πακιστάν, Σουδάν, Ουγκάντα, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Ουκρανία, Ρωσία, Καζαχστάν, Ζιμπάμπουε.

Κοινή πρακτική...

Ετσι, αν και εντυπωσιακή, η συμφωνία «Νταεβού» - Μαδαγασκάρης δεν είναι η μόνη αλλά η πιο πρόσφατη περίπτωση τέτοιου τύπου.

Το 2006 η Κίνα έκανε ανάλογα σημαντική συμφωνία στη Μοζαμβίκη για την πολυετή «ενοικίαση» ευφορότατης γης στη βόρεια κοιλάδα Ζαμπέζι και στη νότια κοιλάδα Λιμπόπο με αφορμή την κατασκευή του τεράστιου φράγματος Μπάντα Νκούα στην επαρχία Τέτε.

Η βρετανική εταιρεία «Σαν Μπάιοφιουελς» έχει κάνει λίζινγκ γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων στην Αιθιοπία, στη Μοζαμβίκη και στην Τανζανία. Σαουδάραβες και Ιρανοί επενδυτές έχουν κάνει παρόμοια λίζινγκ αγροτικής γης στη Βραζιλία. Κουβεϊτιανοί διαπραγματεύονται το τελευταίο δίμηνο λίζινγκ σε 200.000 εκτάρια γης στο Λάος για την παραγωγή τροφίμων. Το δε Λάος έχει ήδη διαθέσει το 15% του εδάφους του για λίζινγκ επί 70 χρόνια σε ταϊλανδέζικες, βιετναμέζικες και μαλαισιανές εταιρείες... Η νορβηγική εταιρεία «ScanFuel» έχει αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια γης στην Γκάνα για την παραγωγή 5.000 τόνων βιοκαυσίμων έως το 2056. Στην Κένυα πέντε πολυεθνικές εταιρείες από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βρετανία έχουν κάνει αίτηση λίζινγκ καλλιεργήσιμων εκτάσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει στη χώρα «επενδύσεις» 500 εκατ. δολαρίων την τελευταία διετία.

Οπως φαίνεται, είμαστε ακόμη στην αρχή. Ιδιαίτερα, εάν συλλογιστεί κάποιος πως στην Αφρική καλλιεργούνται σήμερα «μόνο» 874 εκατ. εκτάρια. Δηλαδή, περίπου το 4% της υποσαχάριας Αφρικής σε σχέση με το 40% της έκτασης που καλλιεργείται στην Ασία...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
www.csis.orgwww.grain.orgΠαγκόσμια Τράπεζαοργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO)www.africanagriculture.blogspot.com