ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι ενάντια στα «σχέδια διάσωσης» του κεφαλαίου
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008

Associated Press

«Δε θα είμαστε εμείς που θα πληρώσουμε το λογαριασμό για την κρίση», βροντοφώναξαν οι Τούρκοι εργαζόμενοι
ΑΓΚΥΡΑ - ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Η πείνα είναι ο δυναμίτης του ανθρώπινου σώματος», ανέφερε δεκαετίες πριν, σε κάποιο σημείο του βιβλίου του «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής», ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρδο Γκαλεάνο και καθώς φαίνεται οι εργαζόμενοι «δυναμιτίστηκαν» και από το Ρέικιαβικ έως τη Σεούλ οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια στην οικονομική κρίση, στην πείνα και την εξαθλίωση, που τους επιβάλλουν οι πολυεθνικές και οι τράπεζες για να περισώσουν την κερδοφορία τους.

Στην Ισλανδία των 320.000 κατοίκων και της οποίας η οικονομία κατέρρευσε, χιλιάδες Ισλανδοί βγήκαν και πάλι στους δρόμους το Σάββατο και, διαδηλώνοντας έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, απαίτησαν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας. Πάντως, ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επαναλαμβάνονται εδώ και οκτώ εβδομάδες και σταδιακά γίνονται όλο και πιο μαζικές. Την περασμένη βδομάδα οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, καθώς προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα αστυνομικό τμήμα για να απελευθερώσουν έναν συλληφθέντα διαδηλωτή, ενώ το Σάββατο δεν υπήρξαν ταραχές ούτε όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πατάτες στην πόρτα του Κοινοβουλίου, συμβολίζοντας την οικονομική εξαθλίωση.

Αντίθετα, η κατασταλτική βία σημάδεψε τη διαδήλωση που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Αγκυρα, όταν οι κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ για να διαλύσουν ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι αρνήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο για να εισέλθουν στην επιτρεπόμενη ζώνη της κινητοποίησης, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να τραυματιστούν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Anadolu». Πάντως, μετά τη λήξη των ταραχών, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά και δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι, που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της DISK και άλλων εργατικών συνδικάτων, καταδίκασαν τα μέτρα που έχει λάβει, αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ταγίπ Ερντογάν για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Δε θα είμαστε εμείς που θα πληρώσουμε το λογαριασμό για την κρίση» φώναζαν και ζητούσαν «λεφτά για τους μισθωτούς και όχι για επενδύσεις».

Στη Νότια Κορέα και στην πρωτεύουσα Σεούλ, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων και διαδήλωσαν το Σάββατο ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει το νόμο που προστατεύει τα δικαιώματα των μερικώς και εποχιακά απασχολούμενων εργαζομένων.

Εάν όμως σε όλο τον πλανήτη αντιδρούν και διαδηλώνουν, στις ΗΠΑ σκοτώνονται... Αιτία η οικονομική κρίση, αφορμή οι μεγάλες εκπτώσεις. Στη νότια Καλιφόρνια, σε ένα κατάστημα παιχνιδιών της αλυσίδας «Toys R Us» στην πόλη Παλμ Ντέζερτ, η διένεξη ανάμεσα σε δύο πελάτισσες οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών και δύο νεκρούς! Παράλληλα, στο Λονγκ Αϊλαντ ένας υπάλληλος της αλυσίδας πολυκαταστημάτων «Wal-Mart» έχασε τη ζωή του, όταν μια ομάδα ανυπόμονων πελατών όρμησε στο κατάστημα, έσπασε τις πόρτες και κυριολεκτικά ποδοπάτησε τον 34χρονο.

Στη Βρετανία, μία ακόμη αυτοκινητοβιομηχανία, η «Aston Martin», ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 600 εργαζομένων από το εργοστάσιό της στο Γκάντον, εξαιτίας «της οικονομικής κρίσης».

Τέλος, σχέδιο για μείωση της φορολογίας των Γερμανών πολιτών κατά 25 δισ. ευρώ, έχουν καταρτίσει οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, παρά τις αντιρρήσεις της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, αναφέρει το περιοδικό «Focus», η οποία έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη φοροαπαλλαγών πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβρη του 2009.