ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Συμφωνούν στην ιμπεριαλιστική επέκταση

Δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα σε Γκορ και Μπους, με αντικείμενο τα θέματα εξωτερικής  πολιτικής

Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000

Associated Press

Από τη χτεσινή τηλεοπτική συζήτηση
ΓΟΥΙΝΣΤΟΝ - ΣΑΛΕΜ.-

Λιγότερο από τέσσερις βδομάδες απομένουν μέχρι την 7η Νοέμβρη, όπου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου και τον πρώτο πρόεδρο της χιλιετίας. Δεδομένης της διάρθρωσης του πολιτικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο δυο μπορούν να διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα: Ο αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ και ο κυβερνήτης του Τέξας και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. Οι δύο αντίπαλοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ξιφουλκήσουν κατά τη δεύτερη και εξαιρετικά κρίσιμη τηλεοπτική μονομαχία τους, η οποία κατά το μεγαλύτερο διάστημα επικεντρώθηκε στην εξωτερική πολιτική. Επί της ουσίας, η μονομαχία εκτυλίχτηκε σε «μία γιορτή αγάπης και ομόνοιας», αφού δε δείχνουν να διαφωνούν σε τίποτε... όπως είναι φυσικό άλλωστε!

Εξω από την εκκλησία στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, στην Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, όπου φιλοξένησε την τηλεοπτική αναμέτρηση, δεκάδες φοιτητές διαδήλωναν κατά της ακολουθούμενης πολιτικής και των δύο κομμάτων, ενώ τα βέλη της διαμαρτυρίας τους στράφηκαν επίσης και κατά της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς έκρυθμης κατάστασης. Εξάλλου, οι δύο αναμετρήθηκαν σε μια δημόσια συζήτηση που επικεντρώθηκε στην εξωτερική πολιτική, γεγονός σπάνιο καθώς έχουν αναλώσει την προεκλογική εκστρατεία τους σε θέματα όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις και το σύστημα υγείας.

Πρώτο σημείο, όπου και οι δύο συντονίστηκαν απόλυτα: το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή που εξελίσσεται σε πόλεμο. Γκορ και Μπους κάλεσαν τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να τερματίσει τη βία και εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στο Ισραήλ! Πιο «εκδηλωτικός» ο κυβερνήτης του Τέξας, κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γ. Αραφάτ «να επέμβει» ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία. «Πρέπει να δώσουμε οδηγίες στον Γιάσερ Αραφάτ για να σταματήσει ορισμένες βίαιες πράξεις πρόκλησης που συνεχίζονται», είπε συγκεκριμένα ο Μπους, ενώ ο Γκορ κάλεσε τη Συρία «να απελευθερώσει τους τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες» που συνελήφθησαν από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. «Οι δεσμοί μας με το Ισραήλ είναι μεγαλύτεροι από τις συμφωνίες ή τις διαφωνίες, όσον αφορά τις λεπτομέρειες των διπλωματικών χειρισμών. Είναι ιστορικοί δεσμοί, ισχυροί και θα συνεχιστούν», διαβεβαίωσε ο Γκορ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει «έντιμος μεσολαβητής» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών.

Χωρίς να φεύγουν από την περιοχή η οποία ήδη έχει παραδοθεί στις φλόγες του πολέμου, οι δύο συνέχισαν την αναμέτρηση, με τον Μπους να εκφράζει την υποστήριξή του στο αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα (NMD) και, σε μία προσπάθεια να φανεί κάπως επικριτικός, υπογράμμισε ότι πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσε?ν!

Αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων

Επόμενο θέμα η Γιουγκοσλαβία... Ο Μπους ένιωσε πραγματική ανάγκη να συγχαρεί την κυβέρνηση Κλίντον στο ρόλο που διαδραμάτισε στην ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ παράλληλα ευχήθηκε να αναλάβει η Ευρώπη «τη διαφύλαξη της ειρήνης στη Βοσνία και στα Βαλκάνια», έτσι ώστε να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή. Τέλος, ο Μπους πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να είναι ισχυρό, ώστε να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη». Φειδωλός ο Γκορ είπε ότι ανέκαθεν υποστήριζε πως έπρεπε να αναληφθεί εντονότερη δράση εναντίον του πρώην προέδρου Μιλόσεβιτς, τον οποίο χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου».

Πάντως και οι δύο εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και συμφώνησαν για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στον κόσμο, λέγοντας με μία φωνή ότι πρέπει να αποφύγουν την «υπεροψία» όταν ασκούν εξουσία. Ο συντονιστής ανέφερε μια σειρά διεθνών κρίσεων κατά την τελευταία 20ετία και ρώτησε τους δύο υποψηφίους αν συμφωνούν με την πολιτική που άσκησαν σε κάθε περίπτωση οι τότε πρόεδροι. Ο Γκορ είπε ότι συμφωνεί με πολλούς από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προέδρων και ο Μπους επίσης ότι συμφωνεί με πολλές από τις επιλογές των Δημοκρατικών. Διαφώνησε όμως με την αποστολή στρατιωτών στην Αϊτή και, όσον αφορά την αποστολή στη Σομαλία - που είχε αποφασίσει ο πατέρας του. Από την πλευρά του ο Γκορ είπε ότι και ο ίδιος «ασφαλώς θα ήταν συνετός» αν εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό. «Ομως, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο φυσικός ηγέτης του κόσμου. Επειδή δεν μπορούμε και δε θα έπρεπε να εμπλακούμε παντού, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να διστάσουμε να πάμε οπουδήποτε», πρόσθεσε τέλος.