ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Κυβερνητικά «παιχνίδια» σκοπιμότητας!
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000

Σε παιχνίδι σκοπιμότητας ανάμεσα σε υπουργούς, με σκοπό να προωθήσουν τη δική τους επιχειρηματική επιρροή, φαίνεται ότι εξελίσσεται η υπόθεση της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους - δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αφού με δικά τους χρήματα θα κατασκευαστεί το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου - με τα σημερινά δεδομένα - φτάνει περίπου τα 125 δισ. δραχμές. Οι κόντρες διάφορων κέντρων εξουσίας - η φράση «κάθε υπουργός προωθεί διαφορετική εταιρία» ακούγεται ευρέως στους διαδρόμους του ΟΕΚ - έχουν ήδη ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις διαδικασίες. Ομως οι ημερομηνίες πιέζουν και οι καθυστερήσεις μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για το τελικό κόστος του έργου. Μάλιστα, ως σενάριο ακούγεται και το εξής: Να αναλάβουν αλλοι (για παράδειγμα το ΥΠΕΧΩΔΕ) την ευθύνη του έργου και στον ΟΕΚ - δηλαδή στους Ελληνες εργαζόμενους - να μείνει η υποχρέωση πληρωμής της τεράστιας αυτής εργολαβίας.

Δύο συγκεκριμένα παραδείγματα παρέμβασης υπουργείων, που δείχνουν ανάγλυφα την κατάσταση, είναι τα εξής:

Οπως είναι γνωστό, γι΄αυτούς ακριβώς τους λόγους - και δικαίως - διάφοροι πολίτες είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για χωροθέτηση του Ολυμπιακού Χωριού στη συγκεκριμένη περιοχή. Βέβαια, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή, αλλά έχει σημασία ότι η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το ΣτΕ, ανέφερε ότι η έκταση δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας, αλλά υπάρχουν μόνο ορισμένες διάσπαρτες γεωργικές εκτάσεις που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν άρα μπορούν να πολεοδομηθούν.

Είναι οφθαλμοφανές ότι η αλλαγή στάσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Στους διαδρόμους του ΟΕΚ ακούγεται ότι πίσω από αυτήν τη στάση κρύβονται πιέσεις που έχουν να κάνουν με το ποιος θα αναλάβει την εργολαβία και κυκλοφορεί ευρέως ότι όλα γίνονται για χάρη αυστραλιανής εταιρίας που έχει συμπράξει με μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρία.

Η Τεχνική Υπηρεσία του ΟΕΚ εισηγείται εκ νέου στο ΔΣ του Οργανισμού την πρόσληψη 20 συγκεκριμένων γραφείων (από αυτά που συμμετείχαν στους δύο διαγωνισμούς που είχε διενεργήσει η «Αθήνα 2004»), αλλά και πάλι, μετά από νέα παρέμβαση του υπουργείου, το θέμα δεν προχωρά. Αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζητείται από τον ΟΕΚ να προσληφθούν πέντε σύμβουλοι. Λίγες μέρες αργότερα, και πάλι η Τεχνική Υπηρεσία του ΟΕΚ εισηγείται στο ΔΣ την πρόσληψη πέντε συμβούλων. Και σε σχετική συνέντευξη Τύπου, τον περασμένο Αύγουστο ο Χρ. Πρωτόπαππας δηλώνει δημόσια αυτή την απόφαση και πως επίκειται η υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης από τον ίδιο. Ομως, μέχρι σήμερα, οι σύμβουλοι δεν έχουν προσληφθεί και η Υπουργική Απόφαση δεν έχει υπογραφεί. Τι μεσολάβησε; Προφανώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δε συμφωνεί με την επιλογή της διοίκησης του ΟΕΚ για τους πέντε συγκεκριμένους συμβούλους. Οπως λένε πηγές του ΟΕΚ, «από το υπουργείο θέλουν να αναλάβουν τις μελέτες, αλλά και την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού οι δύο γαλλικές εταιρίες που προσέφυγαν στο ΣτΕ».

Με βάση και τα παραπάνω, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι προειδοποιήσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), από τον περασμένο Γενάρη ότι «οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις υποθηκεύουν την ύπαρξη του ΟΕΚ» και πως «είναι ορατός ο κίνδυνος να λεηλατηθούν τα έσοδα του Οργανισμού». Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την πλήρη απεμπλοκή του ΟΕΚ από το έργο.


Κ.Π.