ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διώχνει» τη βοήθεια προς τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008

Associated Press

Απελπιστική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σχεδόν ένα μήνα τώρα, η Λωρίδα της Γάζας παραμένει ασφυκτικά αποκλεισμένη με αποτέλεσμα η κατάσταση, όπως κατήγγειλε το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να είναι περισσότερο από δραματική από όλες τις απόψεις. Σύμφωνα με εκτενή αναφορά του Κέντρου, τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν και δεν μπορούν ν' αντιμετωπίσουν παρά μόνο εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Τα τρόφιμα είναι ελάχιστα και τα φάρμακα ανεπαρκή. Πόσο μάλλον, που το 76% του 1,6 εκατομμυρίου Παλαιστινίων της περιοχής εξαρτώνται άμεσα από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ενώ γίνονταν, για πολλοστή φορά, τέτοιου είδους καταγγελίες, το ισραηλινό ναυτικό απομάκρυνε μετά από αρκετές ώρες παρεμπόδισης λιβυκό πλοίο που είχε φτάσει στα ανοιχτά της Γάζας, μεταφέροντας 3.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια. Ανάλογη αναμένεται να είναι η στάση του ισραηλινού ναυτικού και προς πλοίο που ανακοίνωσαν ότι ναυλώνουν με προορισμό τη Γάζα, προκειμένου να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εκπρόσωποι της κοινότητας των Ισραηλινών Αράβων. Το πλοίο θα ξεκινήσει την Κυριακή από το λιμάνι της Γιάφα και θα επιβαίνουν σε αυτό πολλοί Ισραηλινοί Αραβες αν και, ως Ισραηλινοί πολίτες, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γάζα «για τη δική τους ασφάλεια».

Κλιμάκωση στη Χεβρώνα

Ενισχύθηκαν, χτες, οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χεβρώνα, ενώ έφτασαν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής, καθώς εξαγριωμένοι νεαροί έποικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν 4όροφο κτίριο, όπου έχουν οχυρωθεί επιμένοντας, παρά την αντίθετη απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ, ότι είναι εβραϊκών συμφερόντων. Η ένταση, ούτως ή άλλως, στην πόλη είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς 500 έποικοι ζουν ανάμεσα σε 170.000 Παλαιστινίους με ισχυρή στρατιωτική προστασία. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης του κτιρίου, οι έποικοι έχουν βεβηλώσει ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο, πετροβολούν Παλαιστινίους που περνούν από εκεί, ενώ την Τρίτη συγκρούστηκαν και με στρατιώτες.