ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Καταστολή διαδηλώσεων και έκκληση βοήθειας για τη χολέρα
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008

Associated Press

Προσπαθώντας να βρουν ασφαλές για την υγεία νερό
ΧΑΡΑΡΕ.-- Χτες το πρωί ήταν η διαδήλωση γιατρών και νοσηλευτών στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε, Χαράρε. Το πλήθος μετριόταν σε αρκετές εκατοντάδες. Ομως, τα συνθήματα διαμαρτυρίας για τη σοβαρότατη οικονομική κρίση, που σαρώνει κάθε δραστηριότητα της ζωής σ' αυτήν τη νοτιοαφρικανική χώρα και «ευθύνεται» ανάμεσα στ' άλλα και για τη σημερινή, φονική επιδημία χολέρας, δεν πρόλαβαν να αντηχήσουν καλά - καλά. Τα γκλομπς των αστυνομικών έπεσαν σαν «καταιγίδα» πάνω στους διαδηλωτές, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις δραματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και την επιδημία χολέρας...

Αργότερα είχαν σχεδιάσει πορεία διαμαρτυρίας οι εκπαιδευτικοί. Δεν πρόλαβαν... Εκατοντάδες αστυνομικοί έπιασαν «εγκαίρως» θέση στο χώρο της συγκέντρωσης και εμπόδισαν την πραγματοποίησή της, διώχνοντας και συλλαμβάνοντας τους πιο επίμονους επίδοξους δασκάλους που πήραν το θάρρος να διαδηλώσουν για την πολύμηνη καθυστέρηση της πληρωμής τους και τη γενικότερη κρίση.

Προχτές, δεκάδες στρατιώτες που δεν μπόρεσαν να πάρουν το μισθό τους από τράπεζα στη Χαράρε έκαναν τα πάντα, στο πέρασμά τους, λαμπόγυαλο, ώσπου επενέβησαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, οι φήμες για συλλήψεις συνδικαλιστών δίνουν και παίρνουν...

Μπροστά στην ολοένα και κλιμακούμενη κρίση, η κυβέρνηση του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αναγκάστηκε να ζητήσει και επίσημα τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την καταπολέμηση της επιδημίας χολέρας. Ο ΠΟΥ, όπως και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσαν πρόθυμοι και έτοιμοι να βοηθήσουν στέλνοντας φάρμακα, πρώτα απ' όλα για τον καθαρισμό του νερού, καθώς οι ελλείψεις «στέγνωσαν» τις βρύσες από την περασμένη Κυριακή σε όλη την πρωτεύουσα.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι τα νερά του ποταμού Λιμπόπο (στα σύνορα της Ζιμπάμπουε με τη Νότια Αφρική) μολύνθηκαν απ' τη χολέρα. Η Ν. Αφρική κάλεσε τους πάντες να μη χρησιμοποιήσουν πουθενά το ακάθαρτο ποταμίσιο νερό...