«Εφυγε» ο σύντροφος Σταμάτης Καραντάνης

Η πολιτική κηδεία του γίνεται σήμερα Πέμπτη, από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (Ν. Φιλαδέλφεια), ώρα 3 μ.μ.

Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008

Σταμάτης Καραντάνης
«Εφυγε», προχτές τα μεσάνυχτα για το «στερνό ταξίδι», ο σύντροφος Σταμάτης Καραντάνης, σε ηλικία 86 χρόνων. Η πολιτική κηδεία του γίνεται, σήμερα Πέμπτη 4/12, ώρα 3 μ.μ., από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (Ν. Φιλαδέλφεια).

Ο σύντροφος Σταμάτης Καραντάνης γεννήθηκε το 1922 από πατέρα εργάτη και μάνα αγρότισσα. Μεγάλωσε στην Αίγυπτο, όπου έμεινε μέχρι τα 40 χρόνια του. Ο δημοκρατικός άνεμος, που φύσηξε στην Αίγυπτο μετά την απελευθέρωση, συμπαρέσυρε τον σ. Σταμάτη, που, το 1951, συνδέεται με την οργάνωση «Αντιφασιστική Πρωτοπορία». Το 1956, με την επίθεση των Αγγλο-Γάλλων στο Σουέζ, ο σ. Σταμάτης παίρνει δραστήρια μέρος στην προσπάθεια της οργάνωσης να ιδρύσει τμήματα λαϊκής αντίστασης, στα οποία και συμμετέχει σαν διερμηνέας και σύνδεσμος με το Αρχηγείο.

Από τον ίδιο χρόνο, εργάζεται σαν λινοτύπης στην εφημερίδα «Ο Πάροικος» μέχρι που έκλεισε το 1961, οπότε και επιστρέφει στην Ελλάδα. Συνδέεται με την ΕΔΑ, το 1962. Η χούντα τον βρίσκει να εργάζεται στο «Ρομάντζο», απ' όπου απολύεται το 1972 χωρίς αποζημίωση. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ το 1974 και από το 1978, καθώς συνταξιοδοτείται, έρχεται με αίτημά του στον «Ρ» για δουλειά χωρίς αμοιβή.

Ο σύντροφος Σταμάτης Καραντάνης συμμετείχε δραστήρια στην κομματική ζωή του «Ριζοσπάστη». Εμεινε σταθερός στις αρχές και την ιδεολογία του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα τελευταία χρόνια, που, για λόγους υγείας, είχε καθηλωθεί, συνέχιζε δραστήρια την οικονομική δουλειά, ιδιαίτερα στις εξορμήσεις του Κόμματος.