ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Ολοι στην κινητοποίηση τη μέρα της δίκης των κατοίκων

Ο Σπύρος Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους κατοίκους να αντισταθούν στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους

Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008

Στιγμιότυπο από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Την αγανάκτηση των κατοίκων των χωριών Ακρινής, Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, και των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, διαπίστωσε το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ και βουλευτή του Κόμματος, στην περιοδεία που ολοκληρώθηκε χτες, με αφορμή τις εξελίξεις στη ΔΕΗ ΑΕ και τη δίκη των αγωνιζόμενων κατοίκων στις 9 Δεκέμβρη με πολιτικά ενάγουσα τη ΔΕΗ.

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους στην εταιρεία και τους κατοίκους της περιοχής να αντισταθούν στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους και ποινικοποίησης του αγώνα τους, κάνοντας μεγάλη διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια τη μέρα της δίκης. Ακόμα, τους κάλεσε να συγκρουστούν με τις πολιτικές των ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και να αντεπιτεθούν με προοπτική την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η ανεργία, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η αντιαγροτική πολιτική, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια Υγεία από την ασύδοτη λειτουργία της επιχείρησης στις περιοχές Πτολεμαΐδα και Κοζάνη, αποτέλεσαν κυρίαρχα ζητήματα στις συζητήσεις του βουλευτή του Κόμματος με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ του Νότιου Πεδίου, του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου χτες το πρωί, αλλά και προχτές το βράδυ με τους κατοίκους στα καφενεία του Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου και της Ακρινής.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν και οι προκλητικές δηλώσεις Αθανασόπουλου, ο οποίος, εκπροσωπώντας τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ ζητάει ουσιαστικά δηλώσεις μετανοίας από τους κατοίκους για τους δίκαιους αγώνες τους, συναίνεση και υποταγή των εργαζομένων στη ΔΕΗ και των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ΑΕ, το οποίο προβλέπει πώληση μονάδων, περικοπές σε εργασιακά δικαιώματα και αύξηση των κερδών της επιχείρησης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής στα γραφεία της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η ΔΕΗ είναι πολιτικώς ενάγουσα σε μια δίκη που αφορά συνδικαλιστές, εργαζόμενους και ανέργους, και σε αυτήν τη δίκη η ΔΕΗ ΑΕ ζητά 14,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από ανθρώπους οι οποίοι είναι άνεργοι. Είναι μια συνειδητή επιλογή της ΔΕΗ που αποσκοπεί με την καταδίκη αυτών των αγωνιζόμενων να περάσει ένα κλίμα τρομοκρατίας, ένα κλίμα ηττοπάθειας».

Και συμπλήρωσε: «Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ερωτήσεις, αλλά και μια Επίκαιρη Ερώτηση πρόσφατα γι' αυτό το γεγονός. Εκεί αναπτύξαμε την άποψή μας. Οτι, δηλαδή, ο νομός Κοζάνης και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας. Οι πολιτικές της ΕΕ, οι πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν στο κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων, ορυχείων και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Η ανεργία έχει εκτιναχτεί στα ύψη.

Δεύτερο στοιχείο είναι ότι η περιοχή είναι από τις πιο μολυσμένες περιοχές της χώρας. Και ζητήσαμε από την κυβέρνηση στη Βουλή να γίνουν στατιστικές έρευνες και να κατατεθούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι καρκίνοι πάσης φύσεως, αλλά και ασθένειες θερίζουν εργαζόμενους και κατοίκους. Τα μέτρα που παίρνονται είναι ελάχιστα.

Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη απέναντι στους αγωνιζόμενους και να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι η ΔΕΗ ΑΕ είναι μια πολυμετοχική εταιρεία, η οποία λειτουργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση τίποτα. Αυτό είναι ψέμα. Η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, διορίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ, τον διοικητή της ΔΕΗ. Ολες οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τη ΔΕΗ και σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή της πολιτική και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την προοπτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή δράση σωματείων και φορέων με αιχμή τη ΔΕΗ (2014-12-10 00:00:00.0)
Οργανώνουν την κοινή δράση τους σωματεία και φορείς (2014-11-29 00:00:00.0)
Απέκλεισαν τους ταινιόδρομους των ορυχείων (2009-11-26 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην ασύδοτη δράση της «ΔΕΗ ΑΕ» (2009-11-21 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων κατοίκων (2009-06-13 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η δίκη των αγωνιζόμενων κατοίκων (2008-12-10 00:00:00.0)