ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Ταξική αναμέτρηση εφ' όλης της ύλης

Το κτίριο του ΕΒΕΑ κατέλαβαν χτες οι ταξικές δυνάμεις, καταγγέλλοντας την επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα

Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008

«Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, όλοι την Τετάρτη στην απεργία». Μ' αυτό το σύνθημα να κυριαρχεί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και συνδικαλιστές από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, τις ταξικές Ομοσπονδίες και το ΠΑΜΕ κατέλαβαν χτες συμβολικά για περισσότερες από δυο ώρες το κτίριο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθήνας (ΕΒΕΑ) στην οδό Ακαδημίας. Κατήγγειλαν την εργοδοτική επιθετικότητα, που στο όνομα της κρίσης επιχειρεί να επιβάλει - ανάμεσα σε άλλα - μειωμένη εργασία τριών ή τεσσάρων ημερών τη βδομάδα, όπως πρότεινε πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σ' αυτές τις βαθιά αντεργατικές προτάσεις, που έχουν ήδη νομοθετηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ το 1990 και του ΠΑΣΟΚ το 1998, οι εργάτες απάντησαν: «Σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά, όχι στις προτάσεις του ΕΒΕΑ». Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Εκτός όλων των άλλων, η κινητοποίηση αποτέλεσε μια πρώτη απάντηση του ΠΑΜΕ στη νέα γενικευμένη απόπειρα τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, όπως αυτή εκφράζεται και με την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα Εξάρχεια. Ανάλογο χαρακτήρα είχαν οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις για την προπαγάνδιση της αυριανής απεργίας.

«Σφράγισαν» τις εισόδους

Από τη χτεσινή κατάληψη του ΕΒΕΑ
Λίγο πριν τις 8 το πρωί, τα λεωφορεία που μετέφεραν τους διαδηλωτές σταμάτησαν αιφνιδιαστικά μπροστά στο κτίριο του ΕΒΕΑ. Η είσοδος «σφραγίστηκε» από τα πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων, του ΣΕΤΗΠ, αλλά και της Ενωσης Σιδηροαλουμινοβιοτεχνών Αθήνας, που καλούσαν σε αντίσταση και οργανωμένη πάλη για να μην πληρώσουν οι εργάτες την κρίση.

Μια άλλη ομάδα ανέβηκε στον 7ο όροφο του ΕΒΕΑ και έριξε στην πρόσοψη του κτιρίου ένα γιγαντοπανό, με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, που έγραφε: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Οχι στις απολύσεις. Πλήρη σταθερή εργασία. Απεργία 10 Δεκέμβρη. Ομόνοια 10.30 π.μ.». Χιλιάδες τρικάκια με το κάλεσμα της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ γέμισαν τους δρόμους γύρω από το κτίριο του ΕΒΕΑ, την ίδια ώρα που η μικροφωνική έριχνε βροχή τα συνθήματα, με τους εργαζόμενους να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά: «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί».

Από την ντουντούκα διαβάστηκε η ανακοίνωση της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ για την απροκάλυπτη δολοφονία του 15χρονου. «Στην κρατική τη βία και την καταστολή, μ' αγώνες απαντάμε και πάλη λαϊκή» ήρθε η ανταπάντηση από τους συγκεντρωμένους. Λίγο πριν τις 10, η συγκέντρωση έβαλε μέτωπο προς τη Βουλή και με πορεία κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.