ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ»
Πρόταση - πρόκληση για μετατροπή του κατηγορητηρίου
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008

Motion Team

Ο Κύπριος φοιτητής μετά τον άγριο ξυλοδαρμό
Πρόταση - πρόκληση μετατροπής του κατηγορητηρίου για τους 4 από τους 8 αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση άγριου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου - τη γνωστή και ως υπόθεση της «ζαρντινιέρας» - κατέθεσε ο εισαγγελέας στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη μετατροπή από «απρόκλητη - επικίνδυνη σωματική βλάβη» σε απλή «επικίνδυνη σωματική βλάβη», για τους προαναφερόμενους αστυνομικούς, καθώς και την απαλλαγή του πρώην διοικητή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι 3 κατηγορούνται για συνέργεια.

Για την εξέλιξη αυτή - που αν μη τι άλλο αποτελεί πρόκληση - ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο οποίος δήλωσε ότι... δεν κρίνει τη δικαιοδοτική διαδικασία. Στο μεταξύ, στις απολογίες τους οι επτά αστυνομικοί επιχείρησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να δικαιολογήσουν την πράξη τους, ενώ ο πρώην διοικητής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εμφάνισε τον εαυτό του αμέτοχο στην υπόθεση.

Οι επτά αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι η σωματική βία είναι κάτι συνηθισμένο όταν ο συλλαμβανόμενος αντιστέκεται, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα είδε τι πραγματικά συνέβη. Παράλληλα, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη βαρβαρότητά τους υποστηρίζοντας ότι κατέφυγαν σε μια κλοτσιά, μια τρικλοποδιά και μια γροθιά για να ακινητοποιήσουν τον άτυχο φοιτητή που - κατά τους ισχυρισμούς τους - επιχείρησε να διαφύγει. Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά, υποστήριξαν, επίσης, πως έδωσαν και τις πρώτες βοήθειες στο φοιτητή, λες κι εκείνος θα έπρεπε να τους έχει υποχρέωση... Επίσης, όλοι σχεδόν οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να βγάλουν ψεύτες τους καθηγητές του πανεπιστημίου που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στον ξυλοδαρμό, ισχυριζόμενοι πως λένε ψέματα, ενώ τις μαρτυρίες τους τις βασίζουν στο βίντεο του ξυλοδαρμού που είδαν εκ των υστέρων.

Ο τότε διοικητής της Κρατικής Ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη, καταθέτοντας, παραδέχτηκε ότι «υπήρξε υπέρβαση βίας», ωστόσο ο ίδιος δήλωσε πως δεν ξέρει ποιοι από τους αστυνομικούς ασκούσαν τη βία. Ο ίδιος υποστήριξε πως προσπάθησε να σταματήσει τον ξυλοδαρμό...