ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ακριβά πληρώνεται η ... δωρεάν παιδεία
Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000

Ακριβά πληρώνουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οι φοιτητές και οι σπουδαστές στις σχολές του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Θεσσαλίας, για να καταφέρουν να σπουδάσουν στην εποχή της «δωρεάν παιδείας»! Τα μαθήματα της φετινής χρονιάς ξεκίνησαν με μύρια προβλήματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα οξυμένα για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, που το δικαίωμά τους στη μόρφωση, συναντά πρόσθετα εμπόδια.

Το κόστος επιβίωσης για τους φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλίας είναι δυσβάσταχτο καθώς η στέγη και η σίτιση κοστίζουν πολύ ακριβά, επιβαρύνοντας τις τσέπες των οικογενειών τους. Πολλοί, μάλιστα, αναγκάζονται να δουλεύουν υποαπασχολούμενοι σε φασφουντάδικα κ.ά., για να «τα βγάλουν πέρα». Υπολογίζεται ότι στη χειρότερη περίπτωση, χρειάζονται μηνιαίως για να επιβιώσουν από 150 έως 200 χιλιάδες δραχμές.

Σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία, εκτός από τη σπουδαστική εστία του ΤΕΙ Λάρισας, που ικανοποιεί τις στεγαστικές ανάγκες ελάχιστων σπουδαστών, δεν προβλέπεται η παροχή στέγης. Κατά συνέπεια, οι φοιτητές και σπουδαστές προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για την εξεύρεση σπιτιού, τα νοίκια των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλά λόγω και της μεγάλης ζήτησης. Ιδιαίτερα στη Λάρισα και στο Βόλο, το ενοίκιο μιας γκαρσονιέρας - οι περισσότερες εξ αυτών που δίνονται στους φοιτητές και τους σπουδαστές είναι ελάχιστων τετραγωνικών, παλιές και σε κάκιστη κατάσταση - ανέρχεται από 60 έως 80 χιλ. δρχ. μηνιαίως.

Στο Βόλο προβλέπεται, για ελάχιστους φοιτητές, επιδότηση ενοικίου, η οποία, μάλιστα, έχει μειωθεί από φέτος. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δαπανούν πολλά χρήματα και για τη σίτισή τους. Σε σχολές του Πανεπιστημίου Βόλου μόνο για 100 φοιτητές από τους 3.000 που είναι συνολικά, προβλέπεται παροχή μειωμένης τιμής γεύματος.

Και στη Λάρισα η έλλειψη λέσχης σίτισης και τα ελάχιστα εστιατόρια που υπάρχουν - κι εκεί τα φαγητά πωλούνται σε υψηλές τιμές - δημιουργούν υπέρογκο οικονομικό κόστος.

Χωρίς φοιτητική εστία και λέσχη είναι και το ΤΕΦΑΑ που εδρεύει στα Τρίκαλα, όπου οι 400 περίπου φοιτητές και οι οικογένειές τους υπόκεινται σε μεγάλη οικονομική αφαίμαξη για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Εκτός από τα χρήματα που χρειάζονται για το σπίτι και το φαγητό, πρέπει ν' αγοράσουν τα συγγράμματα, να πληρώνουν το κόστος των εργασιών τους και του αθλητικού εξοπλισμού. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κόστος ενός από τους αθλητικούς εξοπλισμούς που χρειάζονται, ανέρχεται περίπου στις 60.000 δρχ. Πρόσθετο μεγάλο έξοδο είναι επίσης το κόστος μεταφοράς στους χώρους που αθλούνται, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στην πόλη.

«Αφιλόξενη» υποδομή

Η υποδομή του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ στη Θεσσαλία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες «φιλοξενίας» των 15.000 περίπου φοιτητών και σπουδαστών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Να σημειωθεί ότι φέτος οι πρωτοετείς φοιτητές έφτασαν στους 1.000. Τα στοιχεία που συνθέτουν την απαράδεκτη εικόνα είναι τα εξής: Οι αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια έχουν τεράστιες ελλείψεις. Μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα τμήματα Ιατρικής και Βιοχημείας στη Λάρισα. Ειδικότερα, τα δύο κτίρια της Ιατρικής Σχολής, δε χωρούν, πλέον, περισσότερους φοιτητές απ' αυτούς που ήδη υπάρχουν, γεγονός που το γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η λύση είναι γνωστή και δεν είναι άλλη από την ανέγερση νέου κτιρίου, που θα στεγάσει τα θεωρητικά και μέρος των εργαστηριακών τμημάτων. Επίσης, το τμήμα Βιοχημείας, που λειτουργεί από φέτος στη Λάρισα, έχει στεγαστεί «προσωρινά» (;) σε κτίριο της πρώην Ακαδημίας.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των φοιτητών φέτος, είναι έντονα και στις σχολές της Αρχιτεκτονικής, του Οικονομικού, στο ΤΕΦΑΑ των Τρικάλων κ.ά., καθώς και σε σχολές των ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται συνεχώς το επίπεδο σπουδών.


Ελένη ΤΖΗΚΑ