«ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΡΚΑΣ»
65ωρο με τις υπογραφές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Στις 16 και 17 Δεκέμβρη συζητιέται και τίθεται προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο το αντιδραστικό νομοθέτημα, που ψήφισαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην αρμόδια Επιτροπή

Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2008

Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» την επομένη της ψηφοφορίας για το 65ωρο στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
Στις 16 και 17 Δεκέμβρη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα τεθεί προς έγκριση η αποκαλούμενη «Εκθεση Σέρκας» που ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις 5 του Νοέμβρη 2008. Η Εκθεση Σέρκας - την οποία υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - προσπαθεί να εξωραΐσει και τελικά να επιβάλει τα όσα αντιδραστικά προβλέπει σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια οδηγία που συντάχθηκε μετά την πολιτική συμφωνία των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ στη Σύνοδο στις 10 - 11 Ιούνη 2008, στο Λουξεμβούργο.

Η πρόταση οδηγίας, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Απασχόλησης προβλέπει τα παρακάτω:

Με το φερετζέ της Εκθεσης Σέρκας

Η Εκθεση Σέρκας, που προσπαθεί να εξωραΐσει την οδηγία, προβλέπει:

Ουσιαστικά η Εκθεση Σέρκας διατυπώνει με άλλα λόγια τα όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Απασχόλησης και πήρε τη μορφή πρότασης της οδηγίας της Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 και η Κομισιόν είχε προτείνει η ρήτρα «opt out» να διατηρηθεί για τρία χρόνια, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για την αποδοχή και τελικά εφαρμογή της και μετά το πέρασμα των επόμενων ετών. Αυτή τη μεθόδευση νομιμοποιούν τώρα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευθύνες του δικομματισμού και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την πρώτη και βασική ευθύνη για την καθιέρωση του 65ωρου και την επέκταση της απλήρωτης δουλειάς. Πέρα από τις προφανείς πολιτικές ευθύνες τους - καθώς ανοιχτά συνδιαμορφώνουν και προωθούν τις πολιτικές κατευθύνεις της ΕΕ για χτύπημα του σταθερού και ημερήσιου χρόνου εργασίας - είναι αυτά τα κόμματα που ήδη στην Ελλάδα έχουν περάσει μια σειρά σχετικά νομοθετήματα. Πιο συγκεκριμένα:

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το ότι ψήφισε την Εκθεση Σέρκας - και επιχαίρει γι' αυτό - είναι αυτή η πολιτική δύναμη που προσπαθεί μόνιμα και συστηματικά να καλλιεργήσει την αυταπάτη περί «φιλεργατικής» Ευρωπαϊκής Ενωσης.