ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίζεται ο τζόγος

Με άνοδο 0,62% έκλεισε η χτεσινή συνεδρίαση, όπου κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών

Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999

Συνεχίστηκε και χτες το «παιχνίδι» με τα έντονα σκαμπανεβάσματα των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η εικόνα του Δείκτη, που αρχικά παρουσιάζει αισθητά κέρδη, στη συνέχεια ζημιές και στο τέλος κλείνει με μικρή άνοδο, ήταν και πάλι χαρακτηριστική για τις συναλλαγές της χτεσινής μέρας.

Ενδεικτικό της χτεσινής συνεδρίασης ήταν ότι, λίγο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Γενικός Δείκτης σταδιακά έφτανε να «κερδίζει» μέχρι 2,4%. Λίγο μετά, ωστόσο, άρχισε μια νέα φάση κατεδάφισης των τιμών και περί το μέσον της συνεδρίασης ο Δείκτης ήταν στο -0,8%, για να ανακάμψει στη συνέχεια και να κλείσει τελικά στις 4.998,08%, κατά 0,62% αυξημένος σε σχέση με την προχτεσινή συνεδρίαση.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση κάποιοι «θεσμικοί», που έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ανόδου στην αγορά. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και στις αρχές της συνεδρίασης παρουσιάζονται ανοδικές τάσεις, τις οποίες, ωστόσο, αυτοί οι «θεσμικοί» δεν μπορούν να συγκρατήσουν, μια και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την καθημερινή καταβολή δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, προκειμένου να μη σταματούν τις αγορές τίτλων. Παράλληλα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι και κάποιοι ...συνάδελφοι αυτών των «θεσμικών», εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών, προκειμένου στις αρχές του χρόνου, ή και αργότερα να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε «φτηνά» πλέον χαρτιά.

Χαρακτηριστική απεικόνιση αυτού ακριβώς του παιχνιδιού, που παίζεται αυτές τις μέρες, είναι και ο υπερβολικός αριθμός των μετοχικών τίτλων που οι τιμές τους διακυμάνθηκαν από το +8% μέχρι και το -8%. Στο σχετικό πίνακα εμφανίζονται οι 33 μετοχές που χτες παρουσίασαν αυξομειώσεις στις τιμές τους πάνω από 15%. Ειδικά για το «Νεώριο Σύρου», η διακύμανση είναι μεγαλύτερη, επειδή χτες ήταν η δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσής της.

Στο μεταξύ, νέους όρους για την εισαγωγή μετοχών αποφάσισε να υιοθετήσει η κυβέρνηση, σε κοινή, χτεσινή, σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και των προέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθήνας, όπου αποφασίστηκε: