«Εφυγε» ο Τάσσος Παπαδόπουλος
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008

Eurokinissi

«Εφυγε», χτες το μεσημέρι, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν από το Νοέμβρη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, καθώς έπασχε από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Κύπρου κήρυξε τριήμερο πένθος.

Γεννημένος στη Λευκωσία το 1934, σπούδασε νομικά στην Αγγλία, εργάστηκε ως δικηγόρος και υπήρξε ενεργό μέλος της ΕΟΚΑ. Ελαβε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και καταψήφισε τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Εως το 1960 διατέλεσε μέλος της Επιτροπής για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διατέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία από το 1959 μέχρι το 1970, οπότε εκλέχτηκε βουλευτής και πρόεδρος της Βουλής (Απρίλης - Οκτώβρης 1976). Την περίοδο 1976-'78 ήταν σύμβουλος του πρώτου διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις δικοινοτικές συνομιλίες, Γλαύκου Κληρίδη. Το 1980 ίδρυσε το κόμμα Ενωση Κέντρου, που το 1989 συγχωνεύτηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), στο οποίο εκλέχτηκε πρόεδρος το 2000.

Εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 2003 - 2008 και συνέδεσε την τελευταία φάση της πολιτικής του δραστηριότητας αλλά και το όνομά του με το συντριπτικό «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο αμερικανόπνευστο σχέδιο Ανάν.

Βαθιά θλίψη και οδύνη εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι «θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου», ενώ εξέφρασε «τιμή και βαθιά εκτίμηση στον άνθρωπο που έφυγε».

Το ΑΚΕΛ, σε έκτακτη συνεδρίασή του σε ένδειξη τιμής προς τη μνήμη του Τ. Παπαδόπουλου, αποφάσισε να αναβληθεί το Παγκύπριο Οργανωτικό Συνέδριό του, ενώ στην ανακοίνωσή του τονίζει πως ο εκλιπών «από τα χρόνια της νιότης του συμμετείχε ενεργά σε όλους τους αγώνες του κυπριακού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και προκοπή», υπογραμμίζοντας ότι «υπηρέτησε με ευσυνειδησία και πατριωτισμό την υπόθεση της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία, από όλα τα αξιώματα τα οποία ανέλαβε ή τον ανέδειξε η ψήφος του λαού».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε τηλεγράφημα στο ΔΗΚΟ εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια «για την απώλεια ενός πεπειραμένου και θαρραλέου πολιτικού που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του κυπριακού αγώνα από τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη περίοδο», ζητώντας παράλληλα να μεταφερθούν τα συλλυπητήρια και στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Τα συλλυπητήρια και την οδύνη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασαν σύσσωμη η κυπριακή κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου, η ελληνική κυβέρνηση, καθώς επίσης και η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.