ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συντονισμένη επιχείρηση με σκοπό τη δίωξη των μεταναστών

Προβάλλοντας προσχηματικά τα υπαρκτά προβλήματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζουν το διωγμό των μεταναστών από το κέντρο της πόλης

Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2008

Μια συντονισμένη επιχείρηση με στόχο το διωγμό των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε εφαρμογή, εδώ και αρκετούς μήνες. Ως πρόσχημα χρησιμοποιούνται η «υποβάθμιση», η «εγκληματικότητα» και ο «κίνδυνος για τη δημόσια υγεία». Ετσι, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, τα οποία όμως πηγάζουν από την αντιμεταναστευτική και αντεργατική πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, κόμματα, δημοτικές και νομαρχιακές παρατάξεις και άλλοι φορείς, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι από τη σκοπιά των εργαζομένων - μεταναστών και Ελλήνων - αλλά από τη σκοπιά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τι λένε όλοι όσοι εμφανίζονται να ανησυχούν για το κέντρο της Αθήνας;

Οτι συνοικίες της πόλης υποβαθμίζονται, γκετοποιούνται, γίνονται επικίνδυνες τόσο για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες. Περιορίζονται ακόμα στο γεγονός ότι παρατηρείται έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενώ οι ίδιοι, όπως λένε, «ονειρεύονται» μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Τι αποφεύγουν, όμως, συστηματικά να πουν;

Ποιοι ευθύνονται. Και πώς να αναφερθούν σε αυτό, όταν υπαίτιοι είναι τόσο τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση; Με νόμους αυτών των κομμάτων και κοινοτικές οδηγίες, οι μετανάστες παραμένουν παράνομοι, αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης της εργοδοσίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Με τις πολιτικές αυτές, το άσυλο δίνεται «με το σταγονόμετρο», δεν υπάρχει πρόνοια για τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, δεν τους παρέχεται στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σχολείο κλπ. Αποκρύπτουν σκόπιμα ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά εμφανίζονται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Σαν δυο σταγόνες


Οι τοποθετήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των τοπικών αρχόντων, μοιάζουν τόσο, που δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει «ποιος έχει πει τι». Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:

1. «Η αδράνεια και η ατολμία βάζουν πλέον σε κίνδυνο (...) και την ομαλή ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων στο κέντρο της πρωτεύουσας και τη δημόσια υγεία» (από την επιστολή του Γιάννη Σγουρού, νομάρχη Αθηνών, προς τον πρωθυπουργό στις 17/9/2008). Στις 30/9/2008 σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και στον εισαγγελέα, ο νομάρχης επισήμαινε «το δικαίωμα των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής να οργανώσουν ελεύθερα τη ζωή τους».

2. «Το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας μεταμορφώνεται καθημερινά σε μια γκετοποιημένη περιοχή (...). Οι φορείς, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας έχουν ενημερώσει επανειλημμένα τους αρμόδιους φορείς (...). Οι πολίτες απαιτούν λύσεις τώρα!» (Ερώτηση Αννας Διαμαντοπούλου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, προς τον πρωθυπουργό στις 14/10/2008). «Προτίθεται (σ.σ. ο πρωθυπουργός) να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για την αποτροπή της γκετοποίησης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας;», συμπληρώνει.

3. «Για την υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας», ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης είπε «ότι η δημοτική αρχή κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή. Πολλοί είναι αυτοί, που έχουν αγοράσει πολύ φθηνά οικόπεδα στην περιοχή του ιστορικού κέντρου και τώρα διαμαρτύρονται για τους λαθρομετανάστες και τους ναρκομανείς (...)» (Στο ρ/σ «Σκάι», 16/10/2008). Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Λευτέρης Σκιαδάς, είπε «ότι επιχειρείται υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου για να πουληθούν φτηνά σπίτια και επαγγελματικοί χώροι» (15/10, στον «Σκάι»).

4. «Οταν μιλάμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ομόνοια, είναι σημαντικό να κάνουμε το διαχωρισμό μεταξύ μεταναστών και προσφύγων». Αυτό σημείωνε στα μέσα Οκτώβρη, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ), Αχμέτ Μοαβία. Προχωρά, δηλαδή, στον επικίνδυνο διαχωρισμό των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, λες και οι τελευταίοι δεν εξαναγκάζονται επίσης να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Συνεχίζει να αποπροσανατολίζει, μιλώντας ακόμα για «άρνηση του κράτους να ανεβάσει τα ποσοστά της αναγνώρισης ασύλου στα επίπεδα του μέσου όρου των χωρών - μελών της ΕΕ». Τι κρύβει: Οτι όλα τα κράτη της ΕΕ παραχωρούν άσυλο σε όσους τελικά καταφέρουν να μπουν σε αυτές τις χώρες και πάντα σε τόσους μόνο, όσους χρειάζεται η καπιταλιστική τους οικονομία. Οτι με αποφάσεις της ΕΕ, η Ελλάδα λειτουργεί σαν τον συνοροφύλακα της Ενωσης και ότι εφαρμόζοντας τις ίδιες αποφάσεις παραχωρεί τέτοια ποσοστά προσφυγικού καθεστώτος.

«Πάτημα» για την καταστολή της μετανάστευσης

«Πατώντας» σε όλα αυτά, τα οποία - ξανατονίζουμε - είναι υπαρκτά προβλήματα, εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ένα «κύμα» διώξεων κατά των μεταναστών, με όλα τα μέσα.

Οπως η παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα στον Οκτώβρη, η οποία έβαλε λουκέτο σε ιδιωτική κουζίνα Σομαλών που μένουν σε πολυκατοικία της κοινότητάς τους στην οδό Βερανζέρου, με αποτέλεσμα οι ένοικοι - μεταξύ τους παιδιά και βρέφη - να μείνουν για πάνω από 24 ώρες χωρίς φαγητό. Σαν πρόσχημα χρησιμοποιήθηκε η δημόσια υγεία, αλλά και ότι εκεί λειτουργούσε εστιατόριο χωρίς άδεια, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε. Πρόσφατη είναι και η προσαγωγή 15 Αφγανών - μεταξύ τους κι ένας ανήλικος ασθενής - που ζουν στην περιοχή Αγιος Παντελεήμονας Αχαρνών, με εισαγγελική παραγγελία, μετά από ανώνυμες καταγγελίες για μη τήρηση συνθηκών υγιεινής.

Η Νομαρχία Αθηνών έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους σε πολυκατοικίες και μεταναστευτικά στέκια του κέντρου και καταγράφει την κατάσταση. Πρόσχημα; Η δημόσια υγεία, οι συνθήκες ζωής τους κλπ. Μέτρα, όπως: «Η απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών και φιλοξενία τους σε ανθρώπινα και ασφαλή σημεία, μέχρι τη νομιμοποίησή τους».

Ομως, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κάνει ποτέ λόγο για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Και ο νομάρχης το γνωρίζει αυτό. Τι ζητά, δηλαδή; Απομάκρυνση των μεταναστών και γκετοποίησή τους, αρκεί να είναι έξω από το κέντρο της Αθήνας.

Στην Επερώτηση που κατέθεσε ο Γ. Σγουρός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27/11/2008, πίσω από την ...ανησυχία του για την «γκετοποίηση», την «εγκληματικότητα» κλπ., βρίσκονται οι πραγματικές προθέσεις του. Ο νομάρχης Αθήνας θέτει λοιπόν το ζήτημα της άρνησης της Τουρκίας για υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής των «μη κανονικών μεταναστών». Και το θέτει, όπως σημειώνει, με αφορμή το γεγονός ότι «το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει καταληφθεί από χιλιάδες μη κανονικούς μετανάστες», οι οποίοι συνιστούν δημόσιο κίνδυνο.