ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Το σύστημα Υγείας πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008

Η αντιμετώπιση της υγείας ως «δικαίωμα» και «κοινωνικό αγαθό» και όχι ως εμπόρευμα ,είναι η «καρδιά» των θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος για την υγεία, παραθέτοντας συνολικά τη θέση του Κόμματος και ζητώντας λαϊκή πάλη προκειμένου να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της υγείας και να υπάρξει ένα πραγματικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα.

«Το ΚΚΕ έχει διακηρύξει ότι η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα» τόνισε ξεκινώντας την παρέμβασή του, τονίζοντας ότι προτείνει «ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο» χωρίς «καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της υγείας». Συνέχισε λέγοντας πως το ΚΚΕ προτείνει «ένα σύστημα σύγχρονο» και «ενιαίο, ώστε να μην αναγκάζεται ο Ελληνας της περιφέρειας για ψύλλου πήδημα να φεύγει από τον τόπο του και να προσφεύγει σε νοσοκομεία του κέντρου», ένα σύστημα «καθολικό, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση» το οποίο «θα περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες, όπως επίσης την πρόληψη και την πρόνοια».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ σχολίασε τις πολιτικές που διαχρονικά ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «περισσεύουν τα μεγάλα λόγια από την πλευρά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιγράφουν τα προβλήματα, κρύβουν όμως την αιτία τους». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «όχι μόνο κανείς τους δεν κατήργησε κανένα αντιλαϊκό μέτρο του άλλου» αλλά αντίθετα το χρησιμοποίησαν ως «εφαλτήριο για να επεκτείνουν την αντιλαϊκή τους πολιτική». Οπως τόνισε ο Χ. Χαραλάμπους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «έχουν προωθήσει σοβαρές αλλαγές στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας», οι οποίες αποτελούν «μέρος των γενικότερων ανατροπών που προωθούνται στην ΕΕ». «Στόχος είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων» σημείωσε, γι' αυτό και «αντιμετωπίζεται η υγεία σαν κόστος, γι' αυτό περικόπτονται οι δαπάνες» και γι' αυτό «αντιμετωπίζεται η υγεία σαν ατομική ευθύνη και μεταφέρεται το κόστος στις εργατικές οικογένειες». Η πολιτική που ακολουθείται, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, «προσαρμόζει και το δημόσιο σύστημα να λειτουργεί με όρους αγοράς σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα» και το «αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και στον χώρο της υγείας».

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν

Οσον αφορά τις δαπάνες του ελληνικού λαού για υπηρεσίες υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις υπηρεσίες υγείας προκειμένου το κράτος να μηδενίζει τη χρηματοδότηση» δηλαδή πληρώνουν εισιτήρια στα ιατρεία των νοσοκομείων όπως και για εξετάσεις και επιπρόσθετα «πληρώνουν φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, φακελάκια». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία τόνισε ότι «τα χρήματα που καταβλήθηκαν πέρυσι έφθασαν το 57% για ιδιωτικές δαπάνες» ενώ «οι εργαζόμενοι ξόδεψαν 7,49 δισεκατομμύρια ευρώ για θέματα υγείας».

Παράλληλα ο Χ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην τεχνολογική καθυστέρηση των δημόσιων δομών της υγείας που σπρώχνει τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία και έτσι «ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 134%». Ειδικά σχολίασε τον χώρο της ψυχικής υγείας, τονίζοντας ότι «έχει παραδοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, ο Χ. Χαραλάμπους θύμισε ότι «παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια και ταυτόχρονα ενοικιάζονται από τον ιδιωτικό τομέα» την ίδια στιγμή που «οι χώροι της υγείας δε χαρακτηρίζονται σαν ανθυγιεινοί» παρά την κατάσταση που επικρατεί.

Ιδιαίτερα εστίασε στο θέμα της χρηματοδότησης ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως πρέπει «να υπάρχει πλήρης κρατική χρηματοδότηση» και «να καλυφθούν όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό» καθώς και «να στελεχωθεί πλήρως το ΕΣΥ με καθεστώς πλήρους απασχόλησης». Ζήτησε σταθερό 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία δηλαδή «σταθερός χρόνος εργασίας και μια εφημερία την εβδομάδα στους γιατρούς» διευκρινίζοντας πως το ΚΚΕ επισήμανε πως το περιεχόμενο της ΣΣΕ (σ.σ. με την ΟΕΝΓΕ) και ο διάλογος με το υπουργείο κινείται στο πλαίσιο των κοινοτικών οδηγιών. Οπως ανέφερε «θεωρούμε πως με τη ΣΣΕ ανοίγει ο δρόμος για τη διευθέτηση και μάλιστα με την προοπτική του 65ωρου και του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας».

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί

Συνεχίζοντας ο Χ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι πρέπει «να καταργηθεί η πληρωμή άμεση ή έμμεση από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ταμεία να μην έχουν κλάδο υγείας» να υπάρξει «εξασφάλιση, δωρεάν εκπαίδευση και επιμόρφωση των υγειονομικών» και «η έρευνα να είναι προσανατολισμένη σε ωφέλιμους σκοπούς για τα λαϊκά στρώματα». Ειδικά για το φάρμακο ζήτησε «να διατίθεται δωρεάν με επιστημονικα κριτήρια» και να γίνεται «η παραγωγή του από κρατικό φορέα φαρμάκων». Συνολικά δε, επισήμανε ότι «ένα τέτοιο σύστημα είναι αναγκαίο για τις λαϊκές ανάγκες γι' αυτό και είναι ρεαλιστικό»!

Καταλήγοντας ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι «εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας πριν από όλα στον λαό λέγοντας ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει με αυτούς τους συσχετισμούς» ζητώντας «να δραστηριοποιηθεί μαζί με το ΚΚΕ για να αλλάξουν οι συσχετισμοί».