ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Να προλάβουμε την τσιμεντοποίηση
Ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999

Το χαρακτηρισμό 3,8 στρεμμάτων του κτήματος ΘΩΝ σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, ώστε να αποφευχθεί η τσιμεντοποίησή του, που σχεδιάζει η τεχνική εταιρία του Μ. Βωβού, προτείνει προς όλους τους αρμόδιους το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Στην προχτεσινή συνεδρίασή του, παρουσία εκπροσώπων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής Αμπελοκήπων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε τα 3,8 στρέμματα να μην έχουν την τύχη των υπολοίπων 8 στρεμμάτων που συναποτελούν το κτήμα ΘΩΝ, όπου η «Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρία» του Μ. Βωβού ανεγείρει εφταώροφο κτίριο με ισόγειο, ημιυπόγειο και τέσσερα υπόγεια χώρων στάθμευσης 425 αυτοκινήτων με πραγματοποιούμενη δόμηση 15.408 τ.μ και όγκο 58.415 κ.μ.

Συγκεκριμένα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, στην ομόφωνη απόφασή του, τονίζει πως το τμήμα του οικοπέδου των 3,8 στρεμμάτων του κτήματος ΘΩΝ πρέπει απαραίτητα να μετατραπεί από οικοδομήσιμος χώρος σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Στην κατεύθυνση αυτή το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Επίσης, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να απαλλοτριώσουν άμεσα το τμήμα των 3,8 στρεμμάτων προκειμένου να αποζημιωθούν τα ιδρύματα στα οποία ανήκει ο χώρος, αλλά και να σταματήσει η διεκδίκηση του χώρου από οποιονδήποτε ιδιώτη.


Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το συγκεκριμένο τμήμα του οικοπέδου ανήκει στο Νοσοκομείο Αθηνών, στο Γηροκομείο Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και στο Ασυλο Ανιάτων. Τα δύο τελευταία ιδρύματα προκήρυξαν διαγωνισμό για την πώληση των 3,8 στρεμμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των οποίων ο Μ. Βωβός φέρεται πλειοδότης. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως εντός των 3,8 στρεμμάτων βρίσκεται ο διατηρητέος ναός του Αγ. Νικολάου, έργο του Τσίλλερ του 1880, για τον οποίο ο Βωβός έχει ήδη παρουσιάσει - με ολοσέλιδη καταχώριση στον Τύπο - σχέδια... ανάπλασής του με τη δημιουργία δύο επιπλέον πολυώροφων κτιρίων...

Τέλος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο προτείνει προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να υπογειοποιηθεί το τμήμα του κόμβου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος του κτήματος ΘΩΝ με το αλσύλλιο που υπάρχει απέναντι και με το αναπαλαιωμένο κτίριο της Υγειονομικής Σχολής. Η απόφαση του Σώματος συμπληρώθηκε από τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Σπύρου Χαλβατζή, πως «πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, για να μην έχουμε... βουβές εξελίξεις. Να στείλουμε την απόφασή μας και στα Ιδρύματα που έχουν το χώρο, ενώ όπου σε αυτά υπάρχουν μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου να υπερασπιστούν τις προτάσεις μας».