Η επιστροφή του Δικαστή Τι
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008

Οσοι αγαπούν τις αστυνομικές ιστορίες, ασφαλώς και έχουν ξετρελαθεί με τον Κινέζο Δικαστή Τι και τις περιπέτειές του, έτσι όπως μας τις αφηγείται και στα δεκαπέντε βιβλία του, ο Robert van Gulik.

Ο συγγραφέας, βαθύς γνώστης της κινέζικης λογοτεχνίας, παρουσιάζει μια αυθεντική κινέζικη αστυνομική ιστορία του 18ου αιώνα, αγνώστου συγγραφέα, με κεντρικό ήρωα τον διάσημο πλέον Δικαστή Τι. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για τον R. v. Goulik, ώστε με ήρωα τον Δικαστή Τι να δημιουργήσει την εξαιρετική σειρά των 15 αστυνομικών ιστοριών, που συνάντησαν θερμή υποδοχή και μεγάλη αποδοχή από τους αναγνώστες.

Η έκδοση εμπλουτίζεται με μια εκτεταμένη εισαγωγή του συγγραφέα όπου αναλύει το κινέζικο αστυνομικό μυθιστόρημα, εξηγεί τη δομή του, το ύφος του, τη θεματολογία του και το συγκρίνει με τα δυτικά πρότυπα.

Ο Δικαστής Τι, ο διάσημος Σέρλοκ Χολμς της Αρχαίας Κίνας, καλείται να εξιχνιάσει μια σειρά από παράξενα και πολύπλοκα εγκλήματα. Ενας διπλός φόνος που διαπράχθηκε στο δρόμο με σκοπό το κέρδος, οδηγεί τον Τι και τους τέσσερις πιστούς υπαστυνόμους του στους φημισμένους δρόμους του μεταξιού. Αλλά πριν προλάβει να επιλύσει αυτή την υπόθεση, μια άλλη υπόθεση με κεντρική ηρωίδα, μια γυναίκα θα του τραβήξει την προσοχή. Και ενώ ξεκινά με εκπληκτικό ζήλο να εντοπίσει αυτό το έγκλημα, ένας άλλος φόνος μιας αξιαγάπητης νέας γυναίκας το βράδυ του γάμου της, περιπλέκει όλο και πιο πολύ το μυαλό του Δικαστή. Από εκεί αρχίζει μια εκπληκτική κινέζικη περιπέτεια με πολλούς φόνους που βάζουν μεγάλα εμπόδια στη διαλεύκανση των υποθέσεων. Ο Δικαστής όμως είναι αποφασισμένος να κάνει την αλήθεια να λάμψει και να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Αψογη η μετάφραση του Δημήτρη Χαλαζωνίτη. Το «Διάσημες υποθέσεις του Δικαστή Τι - Μια αυθεντική κινέζικη αστυνομική ιστορία του 18ου αιώνα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θεμέλιο».


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ