Διαδηλώσεις αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000

Associated Press

Από την πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία στη Μόσχα
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης του ισραηλινού εν εξελίξει πολέμου εναντίον του, πραγματοποιήθηκαν χτες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη Νότια Αφρική και την Ασία. Οπως είναι φυσικό οι διαδηλώσεις κορυφώνονται στη Μέση Ανατολή, ενώ συνεχίζονται και σε πολλές άλλες χώρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται από την προηγούμενη Παρασκευή καθημερινά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ενάντια στην ισραηλινή καταπίεση σε βάρος των Παλαιστινίων αλλά και στις βάρβαρες επιθέσεις σε βάρος αμάχων... Σήμερα, διαδηλώσεις προγραμματίζονται στο Λος Αντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη και άλλες αμερικανικές πόλεις.

Στη Γερμανία, διαδηλώσεις έγιναν χτες σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους και στο Αμβούργο, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και την αντίθεσή τους στις επιθέσεις του Ισραήλ και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καίγοντας σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Χιλιάδες Ινδονήσιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή και στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών χτες. Οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει ήδη από τις 6 Οκτωβρίου και αυτές τις μέρες συνεχίζονται. Το κεντρικό μήνυμα, ήταν αυτό της συμπαράστασης και στήριξης του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, που μετέφεραν χτες το μεσημέρι έξω από το εθνικό Κοινοβούλιο της Ινδονησίας στην Τζακάρτα, πάνω από 5.000 άτομα. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί μουσουλμάνοι φοιτητές, κατήγγειλαν τη βία των ισραηλινών αρχών, έκαψαν σημαίες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών, και συγκρούστηκαν αργότερα με αστυνομικές δυνάμεις έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα έξω από το Κοινοβούλιο ήταν ο πρόεδρος του σώματος, Αμιέν Ράις, που κάλεσε το πλήθος «να δώσει πολιτική και ηθική υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία».

Associated Press

Μουσουλμάνες προσεύχονται στη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους στην Ινδονησία
Διαδηλώσεις έγιναν χτες και στη Μαλαισία, ανάμεσα σε άλλες ασιατικές χώρες.

Στη Ρωσία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στη Μόσχα χτες, υπό την παρακολούθηση της αστυνομίας. Δεν υπήρξαν αναφορές για επεισόδια.

Στο Λίβανο, 5.000 Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους της Αν Ελ - Χίλουα - του μεγαλύτερου στρατοπέδου προσφύγων στο Λίβανο - καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις κατά παλαιστινιακών στόχων στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Την Πέμπτη, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της λιβανέζικης εφημερίδας « Daily Star», φοιτητές διέκοψαν συνάντηση ξένων πρεσβευτών που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Λιβανο-αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων διαδήλωσαν στη Συρία, στο Μαρόκο, στο Ιράν, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο, στο Ομάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Αμπου Ντάμπι, στην Υεμένη, στην Ιορδανία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Δυναμικές διαδηλώσεις έγιναν στο Σουδάν, στην πρωτεύουσα του οποίου, Χαρτούμ, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις ισραηλινές επιθέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αξιωματούχοι στο Κουβέιτ, στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες προσπάθησαν να αποστείλουν επείγουσα ιατρική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, που όμως δεν ήταν δυνατό να φθάσει στον προορισμό της αφού οι Ισραηλινοί έκλεισαν το αεροδρόμιο της Γάζας.

Associated Press

Διαδηλωτές καίνε σημαία του Ισραήλ στο Αμβούργο της Γερμανίας
Στο Σαράγεβο της Βοσνίας, πλήθος εκατοντάδων μουσουλμάνων συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλοντας τη βία των Ισραηλινών και τη στάση της διεθνούς κοινότητας, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας, όπως: «Κάτω ο σιωνισμός και ο ρατσισμός», «Σταματήστε τώρα τις σφαγές του λαού και των παιδιών της Παλαιστίνης» και παραδίδοντας στην πυρά τη σημαία του Ισραήλ. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε ειρηνικά και αφού αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Σαράγεβο, Αμερικανό πρεσβευτή Ζακ Κλάιν...

Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις σφαγές του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές αρχές πραγματοποίησαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής εκατοντάδες Νοτιοαφρικανοί μουσουλμάνοι. Η πρεσβεία έκλεισε και αξιωματούχοι είπαν ότι ενδεχομένως θα ανοίξει και πάλι από τη Δευτέρα. Μέρος της πορείας των συγκεντρωθέντων συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο αστυνομικών και τη σύλληψη τριών ατόμων. Ενα άλλο μέρος των διαδηλωτών κινήθηκε αργότερα προς την πρεσβεία του Ισραήλ φωνάζοντας συνθήματα και καταγγέλλοντας και εκεί τη στάση των ισραηλινών αρχών.



Associated Press

Εκδήλωση διαμαρτυρίας παλαιστίνιων μεταναστών στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας