ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
Χιλιάδες θύματα ασιτίας από ξηρασία και ακρίβεια
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008

Associated Press

Η σκληρή πραγματικότητα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στη «Μαύρη Ηπειρο»
ΜΑΠΟΥΤΟ.--

Στα πρόθυρα λιμοκτονίας έχει φέρει περίπου μισό εκατομμύριο Μοζαμβικανούς η ακρίβεια στις τιμές βασικών τροφίμων, σε συνδυασμό με την πολύμηνη καθυστέρηση των βροχοπτώσεων που πλήττει περιοχές του νότιου και κεντρικού τμήματος της χώρας.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας στη νοτιοανατολική αφρικανική χώρα ανακοίνωσε ότι περίπου 450.000 άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια σε τρόφιμα και περίπου 150.000 άλλοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στις πληγείσες απ' την ξηρασία περιοχές.

«Οι οικογένειες στις πληγείσες περιοχές λαμβάνουν μόλις ένα γεύμα ημερησίως, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας σύμφωνα με την οποία η καθυστερημένη έναρξη της περιόδου των βροχών, η οποία φυσιολογικά αρχίζει τον Οκτώβρη, αύξησε την πιθανότητα παρατεταμένης ξηρασίας στο νότιο τμήμα της χώρας ως τον Ιανουάριο και της έλλειψης τροφίμων ως το Φεβρουάριο.

Τον περασμένο μήνα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) στη Μοζαμβίκη, απηύθυνε έκκληση για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα της ξηρασίας.