Μνήμες αγωνιστών
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ
φωτ.

Σήμερα 20 Δεκέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή κι από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, που ως το τέλος της ζωής της δεν έλειψε από τους αγώνες του λαού για ειρήνη, δημοκρατία, σοσιαλισμό.

Στη μνήμη της η οικογένειά της προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Παγκρατίου, το ποσό των 500 ευρώ για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

Ο σύζυγος Σωτ. Βουγιουκλάκης, τα παιδιά της Δαρεία - Παναγιώτης - Αθηνά και η εγγονή της Ειρήνη

***

Στην άσβεστη μνήμη του συζύγου και πατέρα μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ για την ανέγερση του κτιρίου για το Αρχείο, μέσω ΚΟ Γκύζη.

***

Στη μνήμη του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κυριάκου ΒΟΪΚΛΗ, που από μικρός εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα του χωριού Λέκας Σάμου, όπου τον συνέλαβαν και τον εξόρισαν στον Αϊ-Στράτη και στη συνέχεια στη Μακρόνησο, και μέχρι το θάνατό του, το 2004, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ, ο Μανώλης Κ. Βονδικάκης προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ.

***

φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα τους ΙΩΑΝΝΗ ΝΤΟΥΣΚΑ, γεννημένου το 1934 στο Βουβοπόταμο Πρέβεζας, μέλος του ΚΚΕ, με πλούσια αγωνιστική συνδικαλιστική δράση σε αγροτικούς συλλόγους - συνεταιρισμούς και στην ΤΑ, από το θάνατο του οποίου, σαν σήμερα Σάββατο 20/12/08, συμπληρώνονται 40 μέρες, τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.

ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Για τη στέγαση των αρχείων του ΚΚΕ προσφέρουν 100 ευρώ και οι σύντροφοί του στην ΚΟΒ Φαναρίου.

***

Στη μνήμη των συναγωνιστών που έφυγαν από τη ζωή, από το 1975 έως σήμερα, ο Σύλλογος Πολιτικών Προσφύγων Ιωαννίνων προσφέρει 100 ευρώ, μέσω της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

***

φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ και για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και την οικονομική εξόρμηση του Κόμματός μας, προσφέρω (δεύτερη δόση) το ποσό των 150 ευρώ, μέσω της ΚΟ Ν. Ηρακλείου Αττικής.

Γιάννης Επιτρόπου

***

Στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης και για την επιτυχία της, τιμώντας τα 90 χρόνια του τιμημένου ΚΚΕ και το 18ο Συνέδριο και για τον πρόσθετο λόγο να γίνει πραγματικότητα η στέγαση του Αρχείου της ιστορίας και προσφοράς του, προσφέρω 250 ευρώ μέσω της ΚΟ Γαλατσίου, στη μνήμη του πρώτου μου εξαδέλφου και συγχωριανού μου (από το χωριό Στρογγύλη -μέσο- Κέρκυρας) ΣΩΤΗΡΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, μέλους της ΟΚΝΕ και συνέχεια στελέχους της ΕΑΜικής Αντίστασης. Ο σύντροφος που μου έδειξε το δρόμο να πάρω μέρος στην Εθνική Αντίσταση (αντάρτης του ΕΛΑΣ). Συνεχίζω μέχρι σήμερα για την εκπλήρωση των οραμάτων της μέσα από τους αγώνες του λαϊκού κινήματος για δημοκρατία και σοσιαλισμό.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
Συντροφικά Αχιλλέας Καρράς, αντιστασιακός

***

Φωτο

Στις 27/11/2008 έφυγε από τη ζωή η μαχήτρια της 132 Μεραρχίας του ΔΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ. Γεννημένη το 1931 στο Παλιούρι Εβρου. Το Μάρτη του 1948 μη αντέχοντας τα αίσχη των Μάυδων και του Τσαούς Αντών αφήνει τη μάνα της και τη γιαγιά της και μαζί με άλλες κοπέλες του χωριού κατατάσσεται στο ΔΣΕ, όπου είχαν καταταγεί ο πατέρας και τα δύο της αδέλφια. Στέλνεται στη σχολή νοσοκόμων και όταν την τελειώνει ακολουθεί την 132 Μεραρχία σε όλες τις μάχες που έδωσε. Για την προσφορά της παίρνει επαίνους. Το 1949 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ βρίσκεται στη Βουλγαρία και στη συνέχεια στην Πολωνία και τέλος στην Ουγγαρία. Βγήκε δύο φορές σταχανοφική και όλοι έλεγαν για τη σεμνότητα και την ποιοτική της δουλειά. Το 1989 επαναπατρίστηκε με τον σύζυγό της Απόστολο και ζούσε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Απόστολος προσφέρει 150 ευρώ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

***

Φωτο

Ο σύντροφός μου στη ζωή και στους αγώνες ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ γεννήθηκε το 1918, μεγάλωσε στο Βύρωνα και ένιωθε περηφάνια που την ίδια χρονιά γεννήθηκε και το ΚΚΕ. Υπήρξε μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες της γειτονιάς και πρωτοστάτης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στο Βύρωνα. Στα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν διώχτηκε και εξορίστηκε σε Ικαρία, Μακρόνησο, Αϊ-Στράτη για πολλά χρόνια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΣΚΑΣ
Οι διώξεις αυτές αντί να κάμψουν, χαλύβδωσαν περισσότερο την πίστη του και ανέβασαν στα ύψη την προσφορά του στους τίμιους αγώνες του λαού μας. Ηταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου των πολιτικών αναπήρων, πρώτος πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βύρωνα και πρώτος στις οικονομικές εξορμήσεις του ΚΚΕ.

Ιδρυσε τις εκδόσεις «ΑΡΔΗΤΟΣ» κι εξέδωσε πολλά προοδευτικά και αντιστασιακά βιβλία, τα οποία διέθετε στην αγορά με ελάχιστο κέρδος, για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια», όπως έλεγε.

Ανάμεσα σ' άλλα εξέδωσε και διέθεσε τα: «Ανθρωπος αυτός ο Γίγας», «Γραμμένο με τη θηλιά στο λαιμό», «Οι δρόμοι της πείνας» και άλλα.

Εφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκέμβρη 1997.

Προς τιμή της μνήμης του και προς τιμή των 90 χρόνων του ΚΚΕ προσφέρω στο Κόμμα μας, μέσω της ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος, 300 ευρώ.

Ελένη Γαβρικίδου - Μπούρμπουλα

***

Φωτ.

Το Δεκέμβρη του 2008 έκλεισαν 17 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΟΛΟΜΠΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το 1949. Ηταν πρόεδρος των συνταξιούχων Αθήνας, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του Σωματείου υποδηματεργατών από το 1962. Για τη δράση του και τις προοδευτικές ιδέες του διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια. Στη μνήμη του και για τα 90 χρόνια του τιμημένου κόμματός μας προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ φρυγίας του Βύρωνα.

Η γυναίκα του και οι κόρες του.

***

Στη μνήμη της συντρόφου μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΚΟΛΤΣΟΥ - ΛΕΦΑ προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Φρυγίας, της οποίας υπήρξε μέλος.

Γιάννης Λέφας

***

Στη μνήμη του αδελφού μου ΜΠΑΜΠΗ ΖΟΥΠΙΝΑ και της γυναίκας μου ΕΙΡΗΝΗΣ ΖΟΥΠΙΝΑ προσφέρω 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Μεταμόρφωσης

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Αριστείδης Ζούπινας

***

Στη μνήμη των συντρόφων: ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΣΑΝΑΚΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, ΖΗΝΩΝΑ ΖΟΡΖΟΒΙΛΗ, ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΑΜΠΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ και ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ, προσφέρω στην Οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 300 ευρώ.

Αγγελική Μήτσου

***

Στη μνήμη του σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ, από την Παλαιόβρυση Λακωνίας, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρω 50 ευρώ μέσω της ΚΟ Βύρωνα για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Βασιλική Λαγουσάκου

***

Φωτ. 2

Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ήταν μέλος του ΚΚΕ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Κατοχή, με σημαντική δράση. Δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης μαζί με άλλες δέκα γυναίκες αγωνίστριες. Ο ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ήταν μέλος του ΚΚΕ. Το 1936 εξορίστηκε στην Ανάφη. Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Φυλακίστηκε στις φυλακές Μεταγωγών Θεσσαλονίκης το 1947. Επίσης το 1967, στη Χούντα, εξορίστηκε στη Γυάρο. Πέθανε το 1970.

Στη μνήμη τους τα παιδιά τους Χρήστος και Νίκη Παπαϊωάννου, καθώς και τα εγγόνια τους Κατερίνα και Μηνάς Παπαϊωάννου και προς τιμή των 90 χρόνων του ΚΚΕ και του 18ου Συνεδρίου, προσφέρουν, μέσω της ΚΟ Ηλιούπολης Ευόσμου, 200 ευρώ.

***

ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Φωτ.

Στη μνήμη της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗ, αγωνίστριας του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της, για τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατό της και με αφορμή την οικονομική εξόρμηση, τα εγγόνια της: Δέσποινα - Νίκος - Μαργαρίτα - Στέλιος - Αντωνία - Μαργαρίτα - Ευδοκία - Χριστίνα, προσφέρουν 140 ευρώ, μέσω της ΚΟ Ανω Τούμπας.

***

Φωτ. 2

Στη μνήμη του πατέρα μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΔΗ και της μητέρας μας ΚΥΡΙΑΚΙΤΣΑΣ ΤΣΙΠΟΥΔΗ, από το χωρίο Παλιούρι Ν. Εβρου, που πέθαναν στην Ουγγαρία, πιστοί πάντα στα ιδανικά του ΚΚΕ, για την εξόρμηση του ΚΚΕ προσφέρουμε 100 ευρώ.

Ο γιος τους Παναγιώτης

η νύφη τους Μαρία

***

Στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και προς τιμή του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ προσφέρω 25 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ντεπό Θεσσαλονίκης.

Αρετή Σιωμάδη



ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΟΜΠΟΣ


ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ


ΤΣΙΠΟΥΔΗ ΚΥΡΙΑΚΙΤΣΑ


ΤΣΙΠΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΓΥΡΑΚΗ