ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δεμένοι «χειροπόδαρα» για τις ορέξεις των μονοπωλίων
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008

Associated Press

Ειδικευμένους μετανάστες εργαζόμενους θα εισάγει η ΕΕ για όσο τους χρειάζονται τα μονοπώλια
Μετανάστες εργάτες για να τους «ρίξει» κατευθείαν στην παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες των μονοπωλίων θα εισάγει στο εξής η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για απευθείας, κυνική εισαγωγή του εμπορεύματος εργατική δύναμη από τρίτες χώρες. Η νόμιμη παραμονή θα εξαρτάται άμεσα και αποκλειστικά από την εργασία. Η απόλυση θα ισοδυναμεί με απέλαση. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταργούνται, ενώ οι μισθοί όλων των εργαζομένων συμπιέζονται ακόμα περισσότερο.

Αυτό προκύπτει από τις δύο προτάσεις Οδηγιών, για την «μπλε κάρτα» (κείμενο Ευρωκοινοβουλίου Α6 - 0432/2008) και για την ενιαία άδεια εργασίας και παραμονής (Α6 - 0431/2008), που ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οδηγίες, που - στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση - έρχονται με τη σειρά τους να επιβεβαιώσουν το βαθιά αντεργατικό και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα της ΕΕ. Αλλά και να δώσουν μια «πληρωμένη απάντηση» σε κάθε λογής «αριστερούς» και ευρωλάγνους που πιπιλίζουν το μυαλό των εργαζομένων για μια δήθεν «ανθρωποκεντρική» και «ευαισθητοποιημένη» ΕΕ.

Με δύο λόγια, μόνο όσοι μετανάστες είναι απαραίτητοι για τα κέρδη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και θα έχουν από πριν συμβόλαιο εργασίας θα εισέρχονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ, για να δουλέψουν με μισθούς ακόμη και χαμηλότερους από τους ισχύοντες. Και μάλιστα αυτό θα θεσμοθετηθεί έτσι ώστε να ευνοείται η «κυκλική μετανάστευση», δηλαδή οι μετανάστες που θα εισάγονται να μένουν και να εργάζονται στην ΕΕ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα είναι στο έλεος των επιχειρήσεων πότε θα απολυθούν και θα απελαθούν.

Χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις

Εκτός όλων των άλλων, με την Οδηγία για την μπλε κάρτα γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μεθοδεύεται η μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών όλων των εργαζομένων. Κι αυτό επειδή η Οδηγία προβλέπει μεν ότι ο μισθός του μετανάστη θα πρέπει να είναι ίσος με τον αντίστοιχο των ντόπιων εργαζομένων του κλάδου, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στους εργοδότες να αμείβουν τους μετανάστες με μισθούς που θα είναι μόλις 1,7 φορές μεγαλύτεροι από το μέσο μεικτό μισθό του κράτους - μέλους. Επί της ουσίας, φιλοδωρούν τον εργοδότη με τη δυνατότητα να παρακάμπτει την κλαδική σύμβαση, όταν αυτή προβλέπει μεγαλύτερους μισθούς από αυτούς που προκύπτουν από τον υπολογισμό του μέσου μεικτού, πολλαπλασιαζόμενου με το 1,7.

Αφορά μετανάστες εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης (ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αναγνωρισμένης από τα κράτη μέλη, μεταπτυχιακές σπουδές, προϋπηρεσία τουλάχιστον πέντε ετών σε ένα τομέα, κλπ.), οι οποίοι θα περνούν τα σύνορα της ΕΕ, μόνο αν έχουν ήδη εξασφαλίσει το συμβόλαιο εργασίας τους. Η κάρτα θα έχει ισχύ τριών ετών, με δυνατότητα ανανέωσης δύο ακόμα χρόνων. Σε περίπτωση που το νέο συμβόλαιο είναι μικρότερης διάρκειας των δύο ετών, η κάρτα θα εκδίδεται για περίοδο ισοδύναμη του χρόνου διάρκειας της σύμβασης συν έξι μήνες. Ούτε στιγμή παραπάνω χωρίς να εργάζονται, δεν επιθυμεί η ΕΕ να έχει τους μετανάστες εργαζόμενους στο έδαφός της.

Επιπλέον, η «μπλε κάρτα», δε θα χορηγείται σε αιτούντες άσυλο ή σε υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ ως εποχικοί εργάτες, ενώ το κάθε κράτος μέλος θα κρίνει πόσες κάρτες θα εκδίδει ετησίως.

Κλοπή φθηνών «εγκεφάλων» από τρίτες χώρες

Η ίδια οδηγία στοχεύει στην καταλήστευση εγκεφάλων από τις τρίτες χώρες, πλάι στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους. Κατά τα άλλα, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση διακηρύσσει, μεταξύ άλλων, την πρόθεση της ΕΕ να ενισχύσει τις τρίτες χώρες προέλευσης της μετανάστευσης. Αποκαλύπτεται και με την Οδηγία για την μπλε κάρτα, ότι πρόκειται για ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα αυτών των χωρών και με την κλοπή του έμψυχου πνευματικού τους πλούτου.

Η μπλε κάρτα είναι η αντίστοιχη της αμερικάνικης πράσινης κάρτας. Διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ - μέσα και από τη Στρατηγική της Λισαβόνας - είναι να γίνει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο πιο ανταγωνιστικό (βλέπε πιο κερδοφόρο) από αυτό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 55% των πτυχιούχων μεταναστών επιλέγουν να ζήσουν στις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 5% διαλέγει την Ευρώπη. Αντίθετα, η ΕΕ φιλοξενεί το 85% των μεταναστών που δεν έχουν πραγματοποιήσει ανώτερες σπουδές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη: Επιθυμεί τη μετανάστευση, στο βαθμό που αυτή συμβάλλει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως ανθρώπους που αναγκάζονται να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ιμπεριαλιστικά πυρά. Θέλει εξειδικευμένο, ακόμα φθηνότερο εργατικό δυναμικό και μάλιστα να είναι στην ευχέρεια της εργοδοσίας πόσο θα το χρησιμοποιήσει. Είναι γνωστό από καιρό: Θέλει επιλεκτική και ελεγχόμενη μετανάστευση και οι δύο αυτές Οδηγίες είναι ένα καθοριστικό βήμα προς αυτήν.

Οπως αναφέρεται στο επίσημο site του Ευρωκοινοβουλίου, «ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2050 το 1/3 των Ευρωπαίων θα είναι άνω των 65 ετών. Τι λύση μπορεί να δοθεί; Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Φράνκο Φρατίνι, που είναι αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας, πρόκληση αποτελεί "η προσέλκυση των απαραίτητων εργαζομένων που θα συμπληρώσουν ορισμένα κενά". Και τα κενά αυτά είναι μεγάλα: θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20 εκατ. μετανάστες με τα απαραίτητα προσόντα για να ικανοποιήσουν τις παρούσες ανάγκες».

Και σε άλλο σημείο τονίζεται: «Μια ευρωπαϊκή άδεια εργασίας, η "μπλε κάρτα", θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει την κατάσταση, επιτρέποντας σε "εγκεφάλους" από τρίτες χώρες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην επικράτεια της ΕΕ».

Στο έλεος των εργοδοτών και της καταστολής

H κεντρική κατεύθυνση και των δύο οδηγιών είναι η εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης για τα μονοπώλια, η νομιμοποίηση της άγριας εκμετάλλευσης, ο περιορισμός των δικαιωμάτων αλλοδαπών και ντόπιων εργαζομένων στο κατώτερο δυνατό επίπεδο.

Η δεύτερη οδηγία για την ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας ταυτίζει τη διαμονή σε μία χώρα της ΕΕ με την εξασφάλισης της άδειας εργασίας. Μόνο όποιος έχει εκ των προτέρων εξασφαλισμένη δουλειά (σ.σ. συμβόλαιο εργασίας) θα μπορεί να εισέρχεται νόμιμα στην ΕΕ. Οι μετανάστες βρίσκονται έτσι στο έλεος των εργοδοτών, θύματα των ωμών εκβιασμών και των απειλών τους, αφού η απόλυσή τους θα ισοδυναμεί με την απέλασή τους. Για τους δε «παράνομους», υπάρχει ο πέλεκυς της 18μηνης κράτησης, της απέλασης και της απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ για 5 χρόνια.


Ελένη ΜΑΪΛΗ