ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Διαχρονικά στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των κομμάτων του

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την ΕΕ, που συνοπτικά παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα των στόχων πάλης που θέτει το ΚΚΕ

Κυριακή 4 Γενάρη 2009

Eurokinissi

Η συζήτηση που έγινε στις 17 Δεκέμβρη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζόμενων, αλλά και οι διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά που αφορούν τις γυναίκες και για μεγάλες κατηγορίες εργαζόμενων οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα από την επί της ουσίας κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που περιγράφουν την επιθετικότητα της κυρίαρχης πολιτικής σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών.

Αυτή τη διαχρονική επίθεση συμπληρώνουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που χτυπούν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις μητέρες, η ολοένα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Στο πλαίσιο αυτής της βαθιά αντιδραστικής πολιτικής, το δικαίωμα στη μητρότητα βρίσκεται υπό διαρκή διωγμό. Είναι ολοένα και πιο σύνηθες η γέννηση και η ανατροφή ενός παιδιού από μια εργαζόμενη μητέρα να συνοδεύεται από την απόλυσή της. ΄Η, ακόμα, η υποψήφια μητέρα να αποθαρρύνεται εκ των προτέρων να κάνει παιδιά, εκβιαζόμενη από την εργοδοσία.

Οι συνέπειες της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η δίωξη της μητρότητας από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του αποτυπώνονται και στα πραγματικά στοιχεία που κατέγραψε το ΚΚΕ τον περασμένο Ιούλη, δίνοντας στη δημοσιότητα τις Θέσεις του Κόμματος για την Προστασία της Μητρότητας (ένθετη έκδοση στον «Ριζοσπάστη», 13 Ιούλη 2008). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι συνέπειες της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι:

Συνένοχα τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου

Αποτιμώντας πολιτικά την κατάσταση, το ΚΚΕ σημειώνει στις Θέσεις του: «Οι ευθύνες είναι ταξικές - πολιτικές. Αφορούν όλες τις αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αφορούν, όμως, και τα άλλα κόμματα, όπως τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ., τα οποία στην ουσία δέχονται τον ευρωμονόδρομο, γίνονται, με τον ένα ή άλλον τρόπο, στήριγμα στις κυβερνητικές ή ευρωενωσιακές επιλογές, στην επίδρασή τους μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Ο ΣΥΝ φορτώνει την ανισοτιμία, πριν απ' όλα, στην αντίθεση των δύο φύλων, λόγω των αντιδραστικών κοινωνικών προτύπων, βγάζει, έτσι, λάδι συνειδητά τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής εξουσίας. Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν αναγνωρίζει την ουσία του γυναικείου ζητήματος, αναπαράγει ξεπερασμένες αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνία. Η στρατηγική και των δύο αυτών κομμάτων, παρά τις διαφορές τους, δεν εξασφαλίζει την κοινωνική ισότητα των δύο φύλων, καθώς η πολιτική τους κινείται εντός των τειχών της κυρίαρχης πολιτικής».

«Το ΚΚΕ - σημειώνεται στις Θέσεις - προβάλλει και στηρίζει αιτήματα που θα ελαφρύνουν τα βάρη της εργαζόμενης μητέρας, της λαϊκής οικογένειας, τη διεκδίκηση κρατικών υποδομών και εγκαταστάσεων κοινωνικής πολιτικής, τον έλεγχο των επιχειρήσεων για απολύσεις, για την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και, βεβαίως, να πληρώνει το κεφάλαιο και όχι να μειώνεται η φορολόγησή του. Η προστασία της εργατικής οικογένειας, της μητρότητας, η στήριξη των νέων εργαζόμενων ζευγαριών από το κράτος, η εργασία της γυναίκας και η ισοτιμία της δεν αφορούν μόνο το γυναικείο κίνημα, είναι προβλήματα ολόκληρης της εργατικής λαϊκής οικογένειας, του εργατικού - συνδικαλιστικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας».

Οι θέσεις - στόχοι πάλης του ΚΚΕ

Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΚΚΕ καλεί σε ευρύτερη συσπείρωση γύρω από τα παρακάτω αιτήματα: