Πίσω από την είδηση...
Πέμπτη 8 Γενάρη 2009

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την Κυριακή 4 Γενάρη, ο μαντρότοιχος μιας ετοιμόρροπης αποθήκης, στη Χώρα Μεσσηνίας, κατέρρευσε και η 18χρονη γυναίκα μετανάστρια από τη Ρουμανία, που κοιμόταν εκεί, καταπλακώθηκε και πέθανε. Οι κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, λένε πως αν το ατύχημα συνέβαινε πριν από μια βδομάδα - όταν οι μετανάστες ήταν πολύ περισσότεροι, αφού η περίοδος της συγκομιδής ήταν ακόμη ανοιχτή - θα είχαν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι. Το Σάββατο το πρωί, 3 Γενάρη, κοντά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών στο Ρουφ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρέθηκε νεκρός ένας ακόμη μετανάστης, από το Μπαγκλαντές.

Τα δύο αυτά περιστατικά δεν είναι κάτι καινούριο - είναι, απλά, τα πιο πρόσφατα. Και δε δείχνουν μόνο τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες στη χώρα μας. Ούτε το πόσο φτηνή είναι πλέον η ανθρώπινη ζωή - και ιδιαίτερα αυτή των μεταναστών. Τούτα είναι γνωστά. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι «να σπάσουμε τον καθρέφτη» και να δούμε την αλήθεια πίσω από αυτόν. Να δούμε τις αιτίες, που γεννούν τέτοια γεγονότα.

Ποιες είναι οι πολιτικές, που επιτρέπουν αυτό το έγκλημα; Ποιοι κρατάνε τους μετανάστες χωρίς δικαιώματα, χωρίς νομιμότητα, να περιμένουν επί ώρες έξω από το Αλλοδαπών ή να κοιμούνται σε ετοιμόρροπα παραπήγματα; Για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ενωση - με αποφάσεις των Βρυξελλών και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών, άρα και των ελληνικών - μετατρέπεται σε φρούριο και την ίδια στιγμή κρατά σε μόνιμη ομηρία χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες που ξεριζώνονται απ' τις χώρες τους, λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων; Η πραγματικότητα, σίγουρα, είναι πολύ πιο περίπλοκη από μια είδηση...