ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε πορεία όξυνσης της ταξικής πάλης

Το αγωνιστικό σχέδιο δράσης του κλάδου και το πλαίσιο αιτημάτων παρουσίασε χτες η Ομοσπονδία

Σάββατο 10 Γενάρη 2009

Διαδήλωση οικοδόμων κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης το καλοκαίρι
Το αγωνιστικό σχέδιο δράσης του κλάδου για το επόμενο διάστημα με ζητήματα αιχμής την ανεργία, την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει η Ομοσπονδία και συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Σύμφωνα με αυτό:

Στον προγραμματισμό της Ομοσπονδίας είναι και απεργιακή κινητοποίηση σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες. Τέλος, στις 28 του Φλεβάρη συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το οποίο και θα χαράξει τα επόμενα βήματα της οργάνωσης του αγώνα του κλάδου.

Το δίκιο κρίνεται στους αγώνες

Τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Βαγγέλης Βακάλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας, ενώ αναλυτικά για τα προβλήματα, τους στόχους πάλης και το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου μίλησε ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Από τη χτεσινή συνέντευξη της Ομοσπονδίας
Αναφερόμενος στις ΣΣΕ ο Γιάννης Πάσουλας ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία υπογράφει μονοετείς ΣΣΕ. Οι συμβάσεις, είπε, έχουν ήδη καταγγελθεί και η Ομοσπονδία βρίσκεται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες. Υπογράμμισε ότι οι οικοδόμοι απορρίπτουν τη σύμβαση της συμπαιγνίας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις. Ως βάση για διαπραγμάτευση στο οικονομικό μέρος η Ομοσπονδία θέτει κατώτερο μεροκάματο για τον ανειδίκευτο εργάτη 75 ευρώ. Πρόσθεσε ότι ο κλάδος «μαντεύει» τα επιχειρήματα που θα προβάλουν οι εργοδότες για να αποκρούσουν τα αιτήματα του κλάδου, καθώς και ότι ως «οχυρό» τους θα χρησιμοποιήσουν τη σύμβαση που έχει υπογράψει η ΓΣΕΕ. «Εμείς - υπογράμμισε - προετοιμάζουμε τον κλάδο για μαχητικές κινητοποιήσεις, για ανάπτυξη αγώνων στα μεγάλα έργα, προϋπόθεση για να καμφθεί η εργοδοτική αδιαλλαξία. Είμαστε πεισμένοι ότι το δίκιο κρίνεται στο πεδίο της ταξικής πάλης και όχι στους στημένους διαλόγους των παραδομένων συνδικαλιστικών ηγεσιών με τους βιομηχάνους».

Αναφερόμενος στην ανεργία είπε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις και στοιχεία της Ομοσπονδίας, η ανεργία σήμερα στον κλάδο αγγίζει πανελλαδικά περίπου το 35%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τα επίσημα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, μεταξύ αυτών, ότι ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας, το 2008 σε σχέση με το 2005, παρουσίασε πτώση κατά 51,88%, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας.

Επίσης, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι «υπάρχουν εκατοντάδες άδειες που ενώ φαίνεται ότι έχουν εκδοθεί δεν είναι στη διαδικασία της κατασκευής και επίσης είναι χιλιάδες οι οικοδομές που είναι στάσιμες. Στοιχείο αναμφισβήτητο είναι ότι οι πιάτσες, τα καφενεία έχουν γεμίσει ανέργους που έχουν να κάνουν μεροκάματο 2, 3 και 4 μήνες. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο που έχουν φύγει στο εξωτερικό όπως σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ντουμπάι και αλλού». Πρόσθεσε μάλιστα πως «η κατάσταση θα οξυνθεί, η ανεργία θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και μόνιμα χαρακτηριστικά. Η οικονομική κρίση θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας. Θα έχουμε το επόμενο διάστημα όξυνση της επίθεσης της εργοδοσίας στο ωράριο, στο μεροκάματο, στην ασφάλιση».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στο διεκδικητικό πλαίσιο, όσο και στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης.