Επαφές διαφόρων παντού χωρίς αποτέλεσμα

Διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ο Βολιβιανός Πρόεδρος Μοράλες, καταγγέλλοντας τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού

Πέμπτη 15 Γενάρη 2009

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση στην Ινδία
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, που συνεχίζει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για υιοθέτηση της γαλλο-αιγυπτιακής πρότασης (άμεση κατάπαυση πυρός με ανθρωπιστικούς διαδρόμους, συνομιλίες για μόνιμη εκεχειρία, συνομιλίες για ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση) είχε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που άρχισε από το Κάιρο την περιοδεία του στην περιοχή. Ο ΓΓ δήλωσε αποφασισμένος «να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για άμεση εκεχειρία», χωρίς όμως να έχει, για άλλη μια φορά, να παρουσιάσει τίποτε χειροπιαστό.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα παραμένει αντιπροσωπεία της «Χαμάς», που δηλώνει ότι «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες». Εντούτοις, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η «Χαμάς» δέχεται αφόρητες πιέσεις να δεχτεί ως έχει την πρόταση, κάτι στο οποίο φαίνεται να συναινεί, καταρχάς, ο ηγέτης της «Χαμάς» στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια. Στην Αίγυπτο φθάνει σήμερα Ισραηλινός εκπρόσωπος, ενώ θα μεταβούν, όπως έγινε γνωστό, το Σαββατοκύριακο και Γερμανοί εμπειρογνώμονες, προκειμένου να «συνεισφέρουν στην εκπόνηση σχεδίου διαφύλαξης της συνοριακής γραμμής Αιγύπτου - Γάζας, έτσι ώστε να τερματιστεί οριστικά το φαινόμενο των σηράγγων και του λαθρεμπορίου».

«Ακόμη και αν υπάρχει διεθνής διευθέτηση για το λαθρεμπόριο και τις σήραγγες, το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμά του για μονομερή στρατιωτικά πλήγματα στη Γάζα», σχολίαζε προκλητικά η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, πυροδοτώντας περαιτέρω αγανάκτηση στην αραβική κοινή γνώμη, αλλά και στους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ. Οι τελευταίοι, όπως καταγγέλλεται, βρίσκονται σε αστυνομικό κλοιό στις πόλεις τους, καλούνται συχνά για ανακρίσεις και προειδοποιούνται ότι «είναι συνεργάτες τρομοκρατών» όταν διαδηλώνουν για την κατάσταση στη Γάζα.

Προειδοποιήσεις και διακοπή σχέσεων από Βολιβία

«Οι συνέπειες των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα θα είναι χειρότερες από τις ίδιες τις επιχειρήσεις», προειδοποίησε ο Σύρος Πρόεδρος, που τις επόμενες μέρες αναμένει επίσης τον Μπαν Γκι μουν. Ο Ασαντ υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις «τρέφουν τον εξτρεμισμό και τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που θα εξέλθουν ενισχυμένες από το λουτρό αίματος στη Γάζα σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι προειδοποιήσεις Ασαντ δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν, καθώς την εμφάνισή του, από το πουθενά, έκανε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, που, με ηχητικό μήνυμα, έσπευσε να «αξιοποιήσει» το κλίμα και να καλέσει σε «τζιχάντ» κατά των Ισραηλινών και να κατακεραυνώσει την απραξία των αραβικών ηγεσιών.

Από την πλευρά του, ο Βολιβιανός Πρόεδρος Εβο Μοράλες, ακολουθώντας το παράδειγμα του Βενεζουελάνου ομολόγου του Τσάβες, διέκοψε, χθες, τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, καταγγέλλοντας «γενοκτονία» των Παλαιστινίων και ζητώντας παραπομπή των Ισραηλινών ιθυνόντων για «εγκλήματα πολέμου». Κατήγγειλε, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας για απραξία.

Καθώς η κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης, σταδιακά, κλιμακώνεται, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ισραήλ Ραμίρο Σιμπράν Ονζάλ ανακοίνωνε ότι ΕΕ και Ισραήλ αποφάσισαν «να παγώσει η διαδικασία αναβάθμισης των μεταξύ τους σχέσεων» μέχρι νεωτέρας.