ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχείς απολύσεις και μείωση των δεικτών ανάπτυξης
Παρασκευή 16 Γενάρη 2009

Associated Press

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στην «Αλ Ιτάλια»
ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σχεδόν μηδενική ανάπτυξη προβλέπει φέτος για τη διεθνή οικονομία το γραφείο οικονομικής ανάπτυξης του ΟΗΕ «UNCTAD» σημειώνοντας τον κίνδυνο να υποστούν ακόμη δυσμενέστερες συνέπειες οι αναπτυσσόμενες χώρες αφού αναμένεται μείωση στις πωλήσεις αγαθών και πρώτων υλών που παράγουν λόγω ύφεσης. Συγκεκριμένα, για την οικονομία στις ΗΠΑ προβλέπεται συρρίκνωση της ανάπτυξης στο 1,9%. Στην Ιαπωνία προβλέπεται αρνητική ανάπτυξη από 0,3-0,6%. Στην Κίνα η ανάπτυξη προβλέπεται να πέσει κάτω απ' το 7% και στην Ινδία κάτω απ' το 6%.

Στις ΗΠΑ, πάντως, το επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μπάρακ Ομπάμπα και στελέχη των «Δημοκρατικών» στη Βουλή των Αντιπροσώπων βολιδοσκοπούσαν αντιδράσεις κυκλοφορώντας πακέτο μέτρων για τόνωση της οικονομίας ύψους 825 δισ. δολαρίων, που φέρεται να επικεντρώνονται στην ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού συστήματος, της εκπαίδευσης, των κατασκευών και στις φοροαπαλλαγές... Ειδικότερα, προβλέπονται δαπάνες ύψους 550 δισ. για τους παραπάνω τομείς και φοροαπαλλαγές ύψους 275 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των νεοαιτούντων επιδόματος ανεργίας. Από 470.000 που ήταν την πρώτη βδομάδα του Γενάρη έφθασαν στις 10 του μήνα τους 524.000. Συνάμα, δημοσιοποιήθηκε συνολική αύξηση των περσινών κατασχέσεων στις ΗΠΑ. Αυξήθηκαν κατά...81% σε σχέση με ένα χρόνο πριν επηρεάζοντας ένα σε κάθε 54 αμερικανικά νοικοκυριά.

Παράλληλα συνεχίστηκε ο «χορός» απολύσεων...

Στο πεδίο του ανταγωνισμού της αεροναυπηγικής η ευρωπαϊκή «Airbus» ανακοίνωσε ότι υποσκέλισε εκ νέου, το 2008, την αμερικανική «Boeing», εξασφαλίζοντας 777 παραγγελίες αεροσκαφών έναντι 662 της ανταγωνίστριάς της. Μολονότι προέβλεψε πως η φετινή θα είναι «φριχτή χρονιά»...

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώθηκε μείωση κατά 0,50% του βασικού επιτοκίου δανεισμού που πλέον είναι 2%. Ο διοικητής της Ζ.Κ. Τρισέ, προέβλεψε ότι εφ?εξής θα επιβραδυνθούν οι νέες μειώσεις των επιτοκίων, συμπληρώνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας στις οικονομίες της ζώνης του ευρώ αναμένεται απ' το 2010...