ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Φορείς ζητούν ανάκληση αδειών ρυπογόνας βιομηχανίας
Σάββατο 17 Γενάρη 2009

Eurokinissi

Σε «χαβούζα» έχει μετατραπεί ο Ασωπός με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών της περιοχής
Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ανάκληση όλων των αδειών λειτουργίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) θα καταθέσει εντός των ημερών το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ). Τα παραπάνω επισημαίνονται στην εξώδικη απάντηση που απέστειλε το Ινστιτούτο προς την ΕΑΒ, με αφορμή το σημαντικό θέμα της μόλυνσης του Ασωπού.

Να σημειωθεί ότι η ΕΑΒ απέστειλε εξώδικο κατά του προέδρου του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ) Θανάση Παντελόγλου, επειδή, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», επισήμανε πως η ΕΑΒ «ευθύνεται για το 50% της ρύπανσης του Ασωπού». Και επισημαίνει πως «έφερε (η ΕΑΒ) βρώμικες τεχνολογίες από τη Lockheed και τα βαρέα μέταλλα τα πετούσε στον Ασωπό. Μέχρι που την έπιασαν με λάσπη και της επέβαλαν πρόστιμο 150.000 ευρώ. Της επέτρεψαν ωστόσο, να εξαφανίσει το "πτώμα" με 22 φορτηγά! Υπολογίσαμε ότι το πρόστιμο αντιστοιχούσε μόνο στο 0,1 - 0,2% επί των κερδών της». Η εταιρεία υποστήριξε πως τα παραπάνω είναι «αήθη ψεύδη».

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως, μετά από ελέγχους που έγιναν από το ΥΠΕΧΩΔΕ το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του 2007 στην ΕΑΒ, σε βιομηχανικές και άλλες μονάδες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού, είχε πράγματι επιβληθεί πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Με εξώδικη απάντησή του, το ΙΤΑΠ σημειώνει πως στην επίμαχη συνέντευξη προβάλλονται τα «επιστημονικά συμπεράσματα του ΙΤΑΠ» και επαναλαμβάνονται «ευρήματα των Ειδικών Επιθεωρητών Ελέγχου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που τεκμηριώνουν το σημαντικότατο ποσοστό της ρυπογόνου ευθύνης της ΕΑΒ στη μόλυνση του Ασωπού». Και επισημαίνεται: «Εντός των ημερών, το Ινστιτούτο, βασιζόμενο στα ίδια πορίσματα, θα καταθέσει αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ανάκληση όλων των αδειών λειτουργίας της ΕΑΒ».

Ο Ασωπός ποταμός, πάντως, έχει μετατραπεί σε «χαβούζα» ανεπεξέργαστων λυμάτων, από τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, με τη διαχρονική ανοχή των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα ήταν η ρύπανση του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, στην περιοχή Ασωπού - Οινοφύτων, από την επικίνδυνη ουσία του εξασθενούς χρωμίου.

Το γεγονός της μόλυνσης, όμως, πιστοποιείται ακόμη και από την έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στον Τύπο το Μάρτη του 2008. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οκτώ από τις 19 εταιρείες, που ελέγχθηκαν, διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους υπεδαφίως, χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων από τη Διεύθυνση Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Βοιωτίας...