ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «κόκκινο» τα προβλήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών
Σάββατο 17 Γενάρη 2009

Associated Press

Η αυτοκινητοβιομηχανία πλήττεται ήδη σοβαρά από την κρίση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Χειμωνιάτικη ανατριχίλα σε χιλιάδες Αμερικανούς εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία προκάλεσε η χτεσινή απόφαση της μεγαλύτερης βιομηχανίας του κλάδου, TOYOTA, να παγώσει την παραγωγή σε πλειάδα εργοστασίων που διατηρεί στη Βόρεια Αμερική τους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο μέτρων μείωσης του στόλου των αυτοκινήτων που μένουν απούλητα στις αποθήκες. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους να μειωθεί στο μισό ο χρόνος παραμονής οχημάτων στις μονάδες παραγωγής.

Την περασμένη βδομάδα η «Toyota» είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει την παραγωγή στα ιαπωνικά εργοστάσια για 11 μέρες, το Φλεβάρη και το Μάρτη. Η ανακοίνωση αυτή «πάγωσε» μεν τους εργαζόμενους, χαροποίησε αντίθετα επενδυτές και χρηματιστές που ανέβασαν τις μετοχές της «Toyota» κατά 3% στο χρηματιστήριο του Τόκιο...

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι και η (επίσης ιαπωνική) αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan Motor Co» σχεδιάζει αναστολή της παραγωγής σε εργοστάσια της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας στο πλαίσιο «δομικών» αλλαγών για μείωση του κόστους. Μόνο στην Ιαπωνία η παραγωγή αυτοκινήτων της «Nissan» αναμένεται να μειωθεί στα 64.000 αυτοκίνητα το δίμηνο Φλεβάρη - Μάρτη.

Στο μεταξύ, ο Ευρωενωσιακός επίτροπος βιομηχανίας, Γερμανός Γκι Φερχόιγκεν, λίγο πριν την προγραμματισμένη για χτες συνάντησή του με τους υπουργούς Βιομηχανίας της ΕΕ, εκτίμησε πως είναι «εξαιρετικά δυσοίωνες» οι προοπτικές της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Προέβλεψε μάλιστα πως δε θα επιβιώσουν απ' την κρίση όλοι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Μάλιστα, σημειώνοντας τη δραματική πτώση των πωλήσεων, που στο τέλος του 2008 ξεπέρασε το 20%, ζήτησε απ' όλα τα κράτη - μέλη «συντονισμένη δράση και κίνητρα» για καταναλωτές και βιομηχανίες...

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανακοινώθηκε ο νέος πακτωλός χρημάτων που θα δεχτεί η «Τράπεζα της Αμερικής» με κρατικές επενδύσεις τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων και εγγυήσεις των περιουσιακών της στοιχείων ύψους 118 δισ. δολαρίων απ' την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη διοχετεύσει 15 δισ. δολάρια στην «Τράπεζα της Αμερικής» και 10 δισ. δολάρια στη «Merrill Lynch». Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να συμμετάσχει σε πιθανές ζημίες σε πάγια ύψους 118 δισ. δολαρίων από δάνεια, χρεόγραφα από την τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία πέρασαν στην κατοχή της «Τράπεζας της Αμερικής» όταν κατέβαλε, την 1η του Γενάρη, το εκτιμώμενο ποσό των 19,4 δισ. δολαρίων για τη «Merrill Lynch».

Ο όμιλος CITIGROUP δημοσιοποίησε σχέδιο ευρείας αναδόμησης ανακοινώνοντας απώλειες στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 ύψους 8,29 δισ. δολαρίων.

Τέλος, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της τράπεζας Anglo Irish Bank, μία μέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στο Δουβλίνο για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων της τράπεζας.