ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εξω το ΝΑΤΟ από τα πανεπιστήμια
Σάββατο 17 Γενάρη 2009

Motion Team

Εντείνουν τη δράση τους ενάντια στην παρουσία και δράση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών μέσα στα πανεπιστήμια οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) με αφορμή το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, αλλά και την απευθείας συνεργασία του ΑΠΘ με το ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα, μάλιστα, η διοίκηση του ΑΠΘ εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου με «ευχολόγια» και «ανησυχίες», για το φονικό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Τα ευχολόγια κι οι ανησυχίες του ΑΠΘ είναι τουλάχιστον προκλητικά και υποκριτικά, όταν το ίδιο το πανεπιστήμιο αφήνει το ΝΑΤΟ - του οποίου η ύπαρξή του συνδέεται με δικτατορίες και βάρβαρους πολέμους κατά των λαών της Γης - να «αλωνίζει» στα τμήματα, στις σχολές, στα γραφεία διασύνδεσης του πανεπιστημίου και να κάνει στρατολογίες.

Θυμίζουμε το Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης φοιτητών στο ΝΑΤΟ, την προκήρυξη για την πολεμική έρευνα του ΝΑΤΟικού Κέντρου Υποθαλάσσιας Ερευνας και τη συμμετοχή επιστημόνων του ΑΠΘ στο Πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (Science for Peace and Security).

Συγκεκριμένα, πέρσι το Μάρτη κοινοποιήθηκε σε σχολές του ΑΠΘ έγγραφο του ΝΑΤΟ με το οποίο καλούνταν φοιτητές σε πρακτική άσκηση στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες... Μάλιστα, για να συμμετάσχουν οι φοιτητές στην πρακτική άσκηση, έπρεπε να έχουν άδεια των αρμόδιων αρχών ασφαλείας... Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ, Α. Μάνθος, θεώρησε ότι δεν είναι «ηθικά μεμπτό» ή κολάσιμο το να συνεργάζεται το ΑΠΘ με έναν οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ («Ρ», 8/5/2008). Αμεση ήταν η αντίδραση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με κινητοποιήσεις και καταγγελίες, ενώ το Κόμμα έφερε το θέμα και στη Βουλή, με Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Λίγο αργότερα, στο ΑΠΘ κυκλοφόρησε διαφημιστικό περιοδικό του ΝΑΤΟικού προγράμματος «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια», γεγονός που καταδίκασαν με αποφάσεις τους φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου. Με βάση το εν λόγω πρόγραμμα, ξετυλίγονται ερευνητικά προγράμματα απ' άκρη σ' άκρη στη Γη, προσανατολισμένα στις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ και χρηματοδοτούμενα από τον ιμπεριαλιστικό αυτό οργανισμό.

Επομένως, αν η διοίκηση του ΑΠΘ ανησυχούσε πραγματικά για τις επιπτώσεις του βάρβαρου πολέμου στην Παλαιστίνη, που γίνεται με τις πλάτες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ - ΗΠΑ, θα έπρεπε τουλάχιστον να σταματήσει ΤΩΡΑ τα σούρτα - φέρτα με την πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών, το ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί από τη μία να δικαιολογείς τη σχέση του πανεπιστημίου με το ΝΑΤΟ μέσα από προγράμματα κι από την άλλη να κλείνεις τα μάτια στις επιπτώσεις των στρατηγικών σχεδιασμών αυτού του οργανισμού τον οποίο υπηρετείς. Το ΝΑΤΟ εκφράζει την κοινή στρατηγική των ΕΕ - ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή. Και το Παλαιστινιακό, η αιματοχυσία αυτού του λαού από το Ισραήλ με τις πλάτες όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική. Ας αφήσουν, επομένως, τους «στρουθοκαμηλισμούς» στο ΑΠΘ κι ας κοιτάξουν στα μάτια τον παλαιστινιακό λαό λέγοντάς του ότι σταμάτησαν να συνεργάζονται με τους δολοφόνους. Αυτό θα ήταν αρκετό.

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ παρακολουθώντας όλη αυτή την εξέλιξη ζητάει από το ΑΠΘ να σταματήσει τα προγράμματα του ΝΑΤΟ. Καταδικάζει την ΕΕ καθώς και την τσεχική προεδρία που συναινεί στο έγκλημα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, που ως κυβέρνηση έχει θέσει εκτός νόμου την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας, που βάζει ως προεδρεύουσα της ΕΕ στο στόχαστρο δικαιώματα και κατακτήσεις των λαών. Καταδικάζει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καλεί τη νεολαία μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να μη σκύψουν το κεφάλι, να αντεπιτεθούν για έναν κόσμο ειρηνικό, δίκαιο, σοσιαλιστικό.