Αυλαία μετ' ελπίδων

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά τις παραστάσεις της στις αρχές του Νοέμβρη και ελπίζει ν' αποκτήσει ένα κτίριο αντάξιο της τέχνης που υπηρετεί

Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000

Μαρία Μαρκέτου, Λυδία Αγγελοπούλου, Ζάχος Τερζάκης στα «Παραμύθια του Χόφμαν» του Ζ. Οφενμπαχ
«Ισως δε γνωρίζετε ότι η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης η οποία δε διαθέτει κτίριο Οπερας. Οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενός Θεατρικού Οργανισμού με ιστορία πλέον των 100 χρόνων και με ανεκτίμητη καλλιτεχνική προσφορά στον τόπο, πραγματοποιούνται σε ενοικιαζόμενη αίθουσα η οποία δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις ενός θεάτρου όπερας. Ετσι, δυστυχώς, υποδεχόμαστε το κοινό μας στο θέατρο "Ολύμπια", έναν χώρο, που αν και έχει συνδεθεί με μεγάλες καλλιτεχνικές στιγμές, δεν τιμά το είδος που υπηρετεί. Η ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια έχει δώσει δείγματα υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας και η περαιτέρω εκτίναξή της πρέπει, σε μεγάλο βαθμό, να προέλθει από τις τεχνικές δυνατότητες ενός σύγχρονου κτιρίου. Η ανέγερσή του είναι πολιτιστική ανάγκη και όχι πολυτέλεια». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, η Εθνική Λυρική Σκηνή καλωσορίζει μέσα από την ηλεκτρονική της σελίδα όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τις εγκαταστάσεις της, τονίζοντας πως «είναι καιρός το μοναδικό Λυρικό Θέατρο της χώρας να αποκτήσει τη δική του στέγη, έναν χώρο άξιο του μεγαλοφυούς είδους μουσικής που υπηρετεί, ένα χώρο αδιάλειπτης επικοινωνίας με τον μουσικό λόγο, ένα χώρο αυθεντικής οπερατικής δημιουργίας». Με την ελπίδα, λοιπόν, πως ένα όνειρο χρόνων θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα και «σύντομα θα φτάσουμε στον τελικό στόχο που είναι η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου Οπερας», η ΕΛΣ ανοίγει στις αρχές του Νοέμβρη τις πόρτες του «Ολύμπια», για να παρουσιάσει την πρώτη της παραγωγή της καλλιτεχνικής περιόδου 2000-2001. Η αυλαία θ' ανοίξει στις 3/11 με την όπερα του Ουμπέρτο Τζορντάνο «Αντρέα Σενιέ», σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Νίκου Πετρόπουλου.

Πολλές παραγωγές, πρώτες εκτελέσεις

Περισσότερες παραγωγές (θ' ανεβούν 24 έργα), μετακλήσεις καλλιτεχνών, περιοδείες και δεύτερη σκηνή για παραστάσεις οπερέτας συνθέτουν το πρόγραμμα της νέας περιόδου. Οπως ανακοίνωσε ο Λ. Καρυτινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, στα τέλη του Νοέμβρη θα εγκαινιαστεί η δεύτερη σκηνή της Λυρικής, στο θέατρο «Ακροπόλ» της οδού Ιπποκράτους (το ετήσιο ενοίκιο για το «Ακροπόλ» ανέρχεται στα 100 εκατ.). Θα φιλοξενεί καθημερινά παραστάσεις οπερέτας και μιούζικαλ, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν με τη δημοφιλέστατη οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Οι απάχηδες των Αθηνών».

Εχουν προγραμματιστεί πέντε πρώτες εκτελέσεις, με δύο ελληνικά έργα και τρία διεθνούς ρεπερτορίου. Πρόκειται για τα έργα: «Κώστας Καρυωτάκης» του Μ. Θεοδωράκη σε μουσική διεύθυνση Ν. Τσούχλου, σκηνοθεσία, σκηνικά κοστούμια Γκ. Χοφ (8/12), «Δαιμονισμένοι» του Χάρη Βρόντου, σε μουσική διεύθυνση Ν. Χριστοδούλου και σκηνοθεσία Στ. Λάντριτζ (παγκόσμια πρώτη 22/4), «Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ν. Ρότα, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Γ. Ιορδανίδη (18/2), «Κουρσάρος» του Τζ. Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Τζον Κόπλεϊ (11/3, συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής) και «Ραϊμόντα» του Αλ. Γκλαζουνόφ (μπαλέτο), που θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Στο Ηρώδειο, επίσης, θα παρουσιαστεί η όπερα του Βέρντι «Ριγγολέτο» και για τα παιδιά τα έργα «Χένσελ και Γκρέτελ» και «Βαστιανός και Βαστιανή» (Ιούνιος). Τα παιδιά, πάντως, στη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούν και πάλι ν' απολαύσουν την περσινή παραγωγή με τη «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι.

Οσον αφορά στις υπόλοιπες παραστάσεις σημειώνουμε, μεταξύ άλλων, τις όπερες: Του Φρ. Λέχαρ «Εύθυμη Χήρα» (19/11), τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Τζ. Ροσίνι (17/12), τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι (συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής, 26/12), την «Τόσκα» του Τζ. Πουτσίνι (26/12), την «Αριάδνη στη Νάξο» του Ρ. Στράους (14/1), τον «Ναμπούκο» του Τζ. Βέρντι (28/1), τη «Νόρμα» του Β. Μπελίνι (18/3), την «Αννα Μπολένα» του Γκ. Ντονιτσέτι (31/3), τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ (29/4), τα «Παραμύθια του Χόφμαν» του Ζ. Οφενμπαχ (11/5). Στις 4/3 θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του μπαλέτου του Φ. Μέντελσον «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε χορογραφία Ζ. Κασαντό.

Τα πρωινά του Σαββάτου, εξάλλου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων της ΕΛΣ θα πραγματοποιούνται συναυλίες με μικρά μουσικά σύνολα. Οσον αφορά στις περιοδείες της ΕΛΣ για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο έχουν προγραμματιστεί 36 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ελληνικό λυρικό θέατρο αναμένεται να ταξιδέψει με τον «Ζορμπά» στο Κάιρο και την Αυστραλία, με τον «Κουρέα της Σεβίλλης» στην Ιαπωνία και με τον «Ναμπούκο» στην Κύπρο.