ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Επνιξαν στο νέφος Θριάσιο - Πειραιά!
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000

Μια βλάβη στο διυλιστήριο Ασπροπύργου της «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ - πρώην ΕΛΔΑ) έγινε αφορμή για μια ολόκληρη περίπου ώρα χτες το πρωί να σκεπαστεί με ένα πυκνό μαύρο νέφος όχι μόνο ολόκληρο το Θριάσιο Πεδίο, αλλά και ολόκληρος ο Πειραιάς!

Συγκεκριμένα, χτες στις 6.48 π.μ. σημειώθηκε σταμάτημα του συμπιεστή αερίων, με αποτέλεσμα την καύση υδρογονανθράκων στον πυρσό του διυλιστηρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια» η διακοπή ήταν ολιγόλεπτη και έκτακτη και η «καύση υδρογονανθράκων στον πύργο έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σχεδιασμό των συστημάτων ασφαλείας του διυλιστηρίου, τα οποία λειτούργησαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος»!

Μάλιστα η εταιρία φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι «το περιστατικό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία», ενώ αρκείται στο να εκφράσει απλώς «τη λύπη της για την όχληση που δημιούργησε το περιστατικό», αδιαφορώντας για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν τέτοια περιστατικά στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς όμως της εταιρίας διαψεύδει κατηγορηματικά ακόμη και το ΥΠΕΧΩΔΕ, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ούτε «ολιγόλεπτη» ήταν η διαρροή καπνού, ούτε «έκτακτο» ήταν το περιστατικό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, μετά από την ενημέρωση που του έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν διαδικασίες για την επιβολή προστίμου ύψους 200 εκατομμυρίων δραχμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ «υπήρξε έντονη και μεγάλη εκπομπή καπνού από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων Ασπροπύργου από τις 6.48 π.μ. έως και τις 7.24 π.μ.». Στη συνέχεια αναφέρεται ότι διενεργήθηκε αυτοψία από κλιμάκιο πέντε ειδικών εμπειρογνωμόνων επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και δύο από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής και διαπιστώθηκε ότι το προαναφερόμενο διάστημα «υπήρξε πρόβλημα στη λειτουργία της Μονάδας Καταλυτικής Πυρόλυσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, με ευθύνη της εταιρίας».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «κατά τον τελευταίο μήνα, σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαπιστώθηκε κατ' εξακολούθηση υπέρβαση των ορίων εκπομπής των αερίων καύσεως». Βέβαια, η ανακοίνωση δε λέει τίποτα για επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και προστίμων για τις «κατ' εξακολούθηση υπερβάσεις»...